Afscheid

Vandaag richt ik mij voor de laatste keer tot u. Als ik deze column schrijf ben ik ruim één jaar burgemeester van Weert. Aan de ene kant is de tijd omgevlogen, aan de ander kant ook heel anders dan ‘normaal’ verlopen.

Zoals eigenlijk voor iedereen speelt corona hierin een grote rol. Niemand had verwacht dat we zolang in deze pandemie zouden zitten en niemand wist vooraf wat we ervan konden verwachten. 

In het stadhuis was het ook anders dan anders. De meeste ambtenaren werkten vanuit huis. Voor mij was dit extra bijzonder omdat ik veel collega’s alleen maar via een beeldscherm heb gezien en gesproken. 

Ook ‘buiten de deur’ heb ik weinig mensen fysiek gesproken. De felicitaties aan 60- en 65–jarige bruidsparen gingen telefonisch of online. Zelfs de felicitaties aan honderdjarigen moest ik zo overbrengen. Gelukkig werd dit toch door iedereen zeer gewaardeerd. Wat wel iets persoonlijker mocht plaatsvinden, was de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen. Vorig jaar mochten de toegekende onderscheidingen worden uitgereikt in ons stadhuis. Elke gedecoreerde ontvingen we apart, binnen de coronaregels, met een (bescheiden) groepje genodigden. Dit jaar waren er andere regels.  Als alternatief ben ik nu op maandag 26 april naar de inwoners toegegaan. 

Volgens de regels moeten de gedecoreerden hun onderscheiding ontvangen tussen 9.00 en 13.00 uur. Vanwege corona is dat veranderd en moeten de gedecoreerden in ieder geval tussen 9.00 en 13.00 uur op de hoogte gebracht worden. De uitreiking mag dan, bij uitzondering, op een later moment plaatsvinden. Dankzij een strakke planning konden wij iedereen thuis verrassen en direct de onderscheiding overhandigen. Erg leuk om te zien dat het in veel gevallen ook écht een verrassing was! Uiteraard bleef ik buiten staan om de mensen toe te spreken. Gelukkig was het prachtig weer, met een heerlijk zonnetje, waardoor het een zeer feestelijke aangelegenheid werd.

De traditionele dodenherdenking op 4 mei was het tegenovergestelde. Doordat er geen publiek aanwezig mocht zijn, was het uiterst sober. Maar misschien wel daardoor extra indrukwekkend. 

Voor mij waren het beide mooie momenten, waarmee ik mijn tijd in Weert kon afsluiten. 

Het was een bijzondere maar fijne tijd in Weert. De samenwerking met de gemeenteraad en het college was constructief en prettig. Ik heb alle waardering voor de manier waarop iedereen, veelal digitaal, zijn of haar bijdrage heeft geleverd. Ook de ambtenaren zijn voor mij heel fijne en deskundige mensen geweest, die mij goed hebben ondersteund en met wie ik prettig heb gewerkt.

Ik wens mijn opvolger Raymond Vlecken een fijne tijd en veel succes in uw mooie gemeente!

Ina Leppink-Schuitema,
plaatsvervangend burgemeester van Weert