Zorg jij voor een ander? 

Ludo Hermans schrijft op verzoek van Punt Welzijn regelmatig een column over mantelzorg. Tijdens de ziekte van zijn vrouw was hij haar mantelzorger, maar sinds 2021 is hij zeer slechtziend en zijn de rollen omgedraaid.

Afscheid

Nu de vakanties grotendeels voorbij zijn en de wereld weer terug naar normaal evolueert, denken we soms weemoedig terug aan het afscheid dat we namen van ons vakantieadres en vakantievrienden. Vaak met “we houden contact.”
“Weggaan is een stukje sterven”, zegt men.
Zo voelt het ook.
Ik hoor dit vaker van mantelzorgers wanneer diegene waarvoor ze zorgen, opgenomen wordt in een zorginstelling. Het naar de instelling brengen gaat gepaard met intense weemoed. Daarnaast zijn er bij het weggaan, na elk bezoek, telkens de gevoelens van verdriet. 

Mijn jongste broer heeft vorig jaar euthanasie laten plegen. Zelf was ik te ziek om aanwezig te zijn en moest ik mijn verdriet op afstand zien te verwerken.
Het was zijn fysiek ‘wegdeinen’. Hij zal altijd in mijn hoofd blijven golven. De ene keer nadrukkelijker, dan weer op de achtergrond. Het afscheid zal oneindig in mijn hart voortleven.

Ik vraag me af hoe dat zit bij een mantelzorger die soms jaren intensief voor iemand zorgt en dan onderdeel wordt van een stervensproces. Kun je, als naaste, jezelf voorbereiden op leegte? De mantelzorger heeft met hart en ziel gezorgd, om te helpen waar nodig.

Wat dan rest is de weg naar een gepland gemis. Ze kunnen niet zeggen; “We houden contact. Misschien tot volgend jaar?” Het is geen vakantieafscheid.
In welke mate sterven mantelzorgers mee? Wie biedt hun een luisterend oor?
In zekere zin zijn die er. Ze werken onder andere bij Punt Welzijn.

De mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn kunnen je door de sterke emoties heen helpen die je als achtergebleven mantelzorger ervaart.
Ze ontnemen niet je golvend verdriet, maar helpen het te verzachten.

Je gevoelens delen helpt. Dat geldt volgens mij voor ons allen. Ik heb mijn verdriet om mijn broer afgezwakt door erover te praten en te praten.

Gelukkig hoef ik nog geen afscheid van jullie te nemen. Er volgt nog één column dit jaar.
Dus tot ziens.

Ludo Hermans

Zorg jij voor een ander? 
Je kunt bij Punt Welzijn terecht voor informatie, advies of een luisterend oor door te bellen naar 0495-697900 of te mailen naar mantelzorg@puntwelzijn.nl. Wil je meer columns lezen van Ludo, schrijf je dan in voor de mantelzorgnieuwsbrief via www.puntwelzijn.nl.