Waarom een tandprotheticus?

Bij een gebit denk je al snel aan de tandarts. 
Waarom zou je naar een tandprotheticus toe gaan? 

Komt er telkens eten onder uw gebit?
Vaak sluit een prothese dan niet goed aan. Dit kan door slijtage of een slinkende kaak komen. Opvullen kan een oplossing zijn! Komt er al vanaf het begin eten onder? Dan zit uw prothese waarschijnlijk te los en zuigt niet goed vast op de kaak.

Ik heb deels nog eigen tanden of kiezen, wat is mogelijk?
Wij maken naast volledige protheses ook frames en plaatjes. Kiezen of tanden missen is niet prettig met eten en praten. Goed kauwen is zo belangrijk. Daarbij ervaren mensen ook veel schaamte. Wij zien iedereen met of zonder tanden en proberen voor iedereen een passende oplossing te zoeken.

Kokhalzen met inhouden? 
Voelt de prothese te groot? Is hij voor uw gevoel te lang? Moet u kokhalzen met indoen? Of als u hem inheeft met praten of eten? Uw kaak blijft slinken op de plek waar u geen tanden meer heeft. Bij de een gaat dit sneller dan bij een ander. Een prothese wordt na verloop van tijd dus te groot, dan moeten we hem opvullen. Heeft u nog uw noodgebit? Dan is het logisch dat deze te groot voelt, uw kaak slinkt in rap tempo na het trekken van uw tanden. 

Slechte tanden, maar hoe nu verder?
Iedereen krijgt een adviesgesprek. Wij leggen uit wat de mogelijkheden zijn voor het behoud van tanden en verwijzen zo nodig ook door naar de mondhygiëniste, de kaakchirurg of de tandarts. Ook leggen we uit wat erbij komt kijken als u uw tanden laat trekken.

Dit is een kleine greep uit de klachten die mensen hebben. 

En waarom dan met de klachten naar een tandprotheticus gaan in plaats van naar een tandarts of een tandtechnicus*? 
Een tandprotheticus is speciaal opgeleid in alle soorten kunstgebitten. Als tandprotheticus zie ik de hele dag niets anders dan kunstgebitten of mensen met een slecht gebit. Ik ben speciaal vier jaar opgeleid om alleen maar kunstgebitten aan te meten en te maken. Van volledige gebitsprotheses, tot frames en gebitsprotheses op implantaten. Veel klachten heb ik al tientallen keren gezien of gehoord en ik heb al voor veel oplossingen gezorgd. En niet alleen ik, al mijn collega tandprothetici maken in de mondzorg het onderscheid. Wij zijn daar speciaal voor opgeleid. Een tandarts is opgeleid voor alles wat écht is in de mond: een wortelkanaalbehandeling, foto’s maken, het aanmeten van kronen of bruggen enz. Een tandarts krijgt als keuzevak ‘de gebitsprothese’ maar is daar niet in gespecialiseerd.

Loopt u al langer met vragen of een gebit dat niet goed zit? Bij ons in de praktijk krijgt iedereen gratis advies, omdat goed advies voor iedereen mogelijk moet zijn. 

* Een tandtechnicus is niet opgeleid om een prothese aan te meten, maar om alles te maken in opdracht van een tandarts of tandprotheticus. Een tandtechnicus mag absoluut niet zelf aanmeten en in de mond werken.

Joep van Engelen 
Tandprotheticus

Geopend: maandag t/m vrijdag voor reparaties en info 
Behandelingen op afspraak (0495) 592 622 | www.eengoedgebit.nl
Weert, Kerkstraat 38a | Maarheeze, Smits van Oyenlaan 2a | Roermond, Zwartbroekstraat 3