Van zorg naar horeca

Als je Els Creemers-Loven als gastvrouw van Bier- en Spijzenlokaal Dennenoord bezig ziet, zou je denken dat ze dit al jaren doet. Toch ligt haar basis in de zorg als doktersassistent in het ziekenhuis. Twee jaar geleden switchte zij naar de horeca: “Als je een zorghart hebt, dan maakt het niet uit in welke sector je werkt, dan vind je overal je draai, ” aldus Els.

Talent voor zorgen en organiseren

Els (36) is opgegroeid in Nederweert en er was geen twijfel of zij in de zorg wilde werken. Haar moeder werkt ook in de zorg en net als haar tweelingzus koos ze voor een beroepsopleiding in die richting. Els volgde de opleiding voor doktersassistent in Eindhoven. Een stage in het ziekenhuis in Weert gaf de definitieve doorslag: “In een organisatie als een ziekenhuis zijn zoveel mogelijkheden en is van alles te regelen. Dat sprak mij heel erg aan. Ik hoef niet de hele dag met zorghandelingen bezig te zijn. De combinatie met van alles regelen vind ik het leukst. Werken onder druk, prioriteiten stellen en het acuut kunnen inschatten van een situatie ligt mij erg goed. Maar ook kijken waar knelpunten zitten en hoe je zaken kunt vereenvoudigen. Op dat gebied heb ik veel projecten gedaan, bijvoorbeeld het invoeren van nieuwe systemen en daarna door mogen groeien tot de functie van zorgmanager.” Pratend met Els merk je dat ze geen betere leerplek had kunnen hebben voor haar huidige werk in de horeca.

Switch naar horeca

Marc, de partner van Els, nam vijf jaar geleden de exploitatie van Dennenoord over, toen met twee compagnons. Drie jaar geleden zette hij het bedrijf zelfstandig voort. Op de achtergrond hielp Els al mee, maar maakte in het ziekenhuis ook nog veel uren. “Met de uren voor Dennenoord erbij, twee kids en een constant draaiende wasmachine werd het tijd om keuzes te maken. Dat was niet gemakkelijk. Toekomstplannen voor Dennenoord hadden we al vaker besproken en kon alleen als we het samen zouden doen. Ik sprak hier ook met mijn moeder over. Zij gaf aan: ‘Els, volgens mij heb je je keuze al gemaakt’. De dag erna heb ik mijn baan opgezegd. Dat was moeilijk. Ik heb zoveel kansen gekregen in het ziekenhuis. Daarnaast was het een drukke periode en het voelde of ik het team aan hun lot overliet. Maar ik kreeg veel begrip van mijn collega’s.”

Rol als gastvrouw past goed

Na de overstap was het moeilijk voor Els om haar oude baan los te laten. Een week vakantie met het gezin gaf ruimte waarna ze zich op Dennenoord kon focussen. Als gastvrouw zorgt Els ervoor dat gasten zich welkom voelen, maar ook het personeel. “We hebben een team met 18 collega’s. Dat iedereen zich bij ons prettig voelt, vind ik belangrijk. Toen ik hier net werkte, moest ik van het team leren en me dus kwetsbaar opstellen. Ik kon nog geen cappuccino maken! Hier is geen hiërarchie, ik ben gewoon Els, niet de ‘baas’.” Els zet de werkplanning voor het team klaar in de planningsapp. Daarnaast doet Els de intakegesprekken voor feesten en partijen. Daarbij komen haar organiserende en zorgkwaliteiten goed van pas. “Ervoor zorgen dat alles goed geregeld is, naar tevredenheid en volgens afspraak loopt, is mijn ding. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen. Horeca is zoveel meer dan alleen een kopje koffie brengen. Oog hebben voor mensen, ook op sociaal gebied, is hier belangrijk. Met mensen die alleen een kopje koffie komen drinken, maak ik graag een praatje. Grappig, want voorheen hield ik er nooit van als de aandacht op mij was gericht. Nu als gastvrouw sta ik wel op de voorgrond en ik merk dat die rol me goed past.”

Een goed team

Met dochter Julie (7) en zoon Wessel (5) wonen Els en Marc inmiddels boven de zaak. “Dat geeft veel rust. We hebben minder oppas nodig, leggen tussendoor de kinderen op bed of zetten een wasje aan. De kinderen vinden het ook leuk en zijn graag in de zaak. Afschakelen van het werk lukt minder, we werken veel. Daarom is op tijd, tijd voor elkaar en het gezin maken belangrijk.” Spijt van de overstap heeft Els zeker niet. Zij en Marc zijn een goed team en samen maken ze plannen voor de toekomst. Zo zijn ze onlangs mede-eigenaar geworden van het vastgoed en hebben ze goedkeuring ontvangen om in de wei naast de zaak 40 slaapplaatsen te creëren. “Het is de bedoeling dat daar tien vakantiewoningen komen. Hoe het er exact gaat uitzien, is nog niet duidelijk. Daar zijn we nu druk mee bezig.”