Naar elkaar omkijken

Tijdens het schrijven van mijn vorige column zaten we net voor de vakantie. Inmiddels reageer ik, als mensen mij vragen hoe mijn vakantie was, ‘vakantie… wat was dat?!’

De tijd vliegt als je plezier hebt. Daar heeft de familie Vlecken ook last van. Ik heb een fijne tijd gehad met mijn vrouw en ons als gezin. We hebben lekker gewandeld en gefietst, ook rondom Weert. Daarnaast hebben we nog een paar dagen de Belgische kust en de historische steden Gent en Brugge bezocht. Door mijn binding met de Europese Vastelaovundj ook nog een bezoek aan Venetië gebracht. Kortom, ik kijk met een goed gevoel terug en ben inmiddels alweer lekker aan de slag.

Laatst schreef ik dat ik naar Bospop zou gaan en dat ik u zou vertellen hoe dit was geweest. Daar kan ik kort over zijn: fantastisch! Wat een geweldig festival! Goede sfeer, goede muziekbands en we hadden natuurlijk geluk met het prachtige weer. Ik heb enorm genoten. Daarnaast is me opgevallen hoeveel Weertenaren bij naar Bospop komen. Dat maakt zo’n groot festival bijna kleinschalig en enorm gezellig! 

Het volgende ‘festival’ van Weert staat voor de deur: de Weerter kermis. Vorig jaar heb ik mijn eerste Weert Kermis mogen beleven. Dat was enigszins beperkt vanwege de toen geldende coronaregels. De geluiden die ik van Weertenaren hoorde waren toen toch ook heel positief omdat er in coronatijden toch iets mogelijk was. Tegelijkertijd hoorde ik van verschillende mensen dat ik moest wachten tot er weer eens een ‘echte’ kermis zou zijn. Die is er dit jaar: 130 attracties op 7 pleinen. Ik laat me wederom verrassen! 

De afgelopen periode heb ik weer een aantal mensen mogen verrassen met een Koninklijke Onderscheiding. Dat gebeurt namelijk niet alleen tijdens Koningsdag, maar ook regelmatig op andere momenten in het jaar. Dat kan een heel eenvoudige reden hebben zoals een jubileum of het afscheid van de persoon in kwestie bij een vereniging, stichting of wat dan ook. Zoals de meesten van u wel weten is het voor de vrouw of man die de onderscheiding krijgt altijd een complete verrassing. Juist die verrassing bij de binnenkomst van de burgemeester, gevolgd door de verbazing omdat familieleden en vrienden ineens ook aanwezig blijken te zijn, geeft me altijd een enorme glimlach. Ik zie de gedecoreerden daar dan staan, meestal heel bescheiden. Terwijl dat nergens voor nodig is. Nadat wordt benoemd waarom de persoon in kwestie een onderscheiding ontvangt is de meest gehoorde reactie meestal; ‘maar dat is toch helemaal niet bijzonder’. Terwijl het dat juist wel is! Ik zie inwoners van onze gemeente voorbijkomen die vele tientallen jaren besteden aan vrijwilligerswerk. Vergeet niet dat daar een deel van onze maatschappij gewoon op draait!

Dit soort dingen laten mij de ellende in de wereld vaak even vergeten. Energiecrisis, extreme droogte, vluchtelingencrisis, oorlog in Oekraïne, stikstofcrisis, het geeft de aankomende herfstmaanden niet echt een lichtpuntje zullen we maar zeggen. Kijk alstublieft de komende tijd goed naar elkaar om en probeer elkaar daar waar het kan te helpen. Laten we samen goed op elkaar letten.

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.