Herinnering op je tijdlijn

Een gemeenteraadslid memoreert dat de eerste twee jaar burgemeesterschap er bijna op zitten, een kennis mailt een felicitatie van gelijke strekking en mijn tijdlijn op de socials showt foto’s van de bijeenkomst waarin ik de ambtsketen omgehangen kreeg. Van corona hadden we nog geen weet.

De raadzaal in het gemeentehuis van Nederweert zat goed vol, stoel aan stoel. De mantra van 1,5 meter afstand houden was nog niet bedacht.
Felicitaties volgden en korte kennismakingsgesprekjes met vertegenwoordigers van verenigingen, ondernemers, gemeenteraad, collega’s uit de regio en belangstellende inwoners van het Nederweert dat ik op papier een beetje had leren kennen, maar nog niet had ervaren.

Onbezorgd werkten we daarna toe naar Nederweert kermis. Een groot feest voor veel inwoners, traditiegetrouw komen families bij elkaar voor koude schotel en vlaai. Uitgevlogen jongeren komen naar huis om ’s avonds op het bruisende horecaplein hun leeftijdgenoten weer eens te treffen.
Livemuziek, statafels, drankjes, eetkramen, kermisattracties, voorbesprekingen met buurtgenoten, afspraken over het opruimen van afval en hinderlijk wildplassen.
De levendigheid brengt bij ouderen herinneringen terug aan vervlogen jaren waarin de gehele Brugstraat tot in Budschop gevuld was met drukbezochte danszalen en cafés. 
Ik sjeesde die eerste keer met een tuk-tukje samen met steeds wisselende inwoners over het kermisterrein. Kennismaken. Nederweert proeven, verhalen horen en luisteren. Ik heb genoten!
Dat smaakte naar meer. 

Wie had kunnen bedenken dat kermis en alle andere evenementen in het daaropvolgende jaar geen doorgang zouden vinden. Geen mens had dat scenario in augustus 2019 voor mogelijk gehouden.
En toch maakten we het mee, leden we verdriet doordat mensen in onze nabijheid ziek werden en zelfs overleden, deden we mondkapjes op en hielden we afstand. Gingen horeca, scholen en bedrijven dicht. Werkten we thuis en spraken we oudere familieleden een hele tijd alleen via het beeldscherm of de telefoon.

Mijn start in augustus 2019 lijkt gisteren en tegelijkertijd een eeuwigheid geleden. We hebben elkaar ook in corona-tijd op een bijzondere manier leren kennen. Een-op-een wandelen, kleine visites, beeldschermgesprekken, waardevol om vast te houden.
Maar als we dadelijk weer eens onbezorgd over de kermis kunnen gaan, op een druk terras samen van een bandje kunnen genieten. Als de podia en de tenten voor Moulin Blues weer eens het veld op kunnen. Dan gaat de vlag uit en start ik graag samen met u aan de verdieping van onze kennismaking. Nu hebben we de handrem er noodgedwongen nog een beetje op, er is goede hoop voor 2022.

En buurman Raymond Vlecken, hierbij van harte uitgenodigd zo’n evenement samen mee te maken. De data voor Moulin Blues 2022 kunnen met potlood in de agenda.

Birgit Op de Laak,
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van Weert en Nederweert.