Dennis Wiersma ‘functie elders’

Een hele stoet bewindslieden zegt de politiek vaarwel. Dennis Wiersma moest al eerder het veld ruimen. Dat het een hork was die op zijn ministerie behoorlijk door het lint ging wil ik best geloven. Dat is niet goed te praten. Dennis was echter ook een veelbelovend politicus met goede ideeën en daadkracht. Om op zo’n log ministerie flinke stappen te kunnen zetten sprak hij af en toe duidelijke taal en schoot daarbij verbaal door.  
Na de onthullingen over zijn drammerig gedrag ging hij héél héél diep door het stof. Hij likte zowat het stof van de schoenen van de mensen die hij onheus bejegend had. Dit ging nooit meer gebeuren! Mea culpa! Excuses! 

Maar het maakte niet meer uit wat hij zei of hoe hij het zei: Barbertje moest hangen. Na een congres over praktijkonderwijs kwam een zielig mannetje anoniem met het verhaal dat hij een ‘onaangenaam’ en ‘onprettig’ gesprek met minister Wiersma had gehad. Er was zelfs sprake van fysieke intimidatie. De Sectorraad Praktijkonderwijs, die met Wiersma in de clinch lag omdat ze in hun ogen een te klein deel kregen van het budget voor onderwijsachterstanden, had nu de dolk in handen om hem in de rug te steken. ‘Fysieke intimidatie’, kom op zeg. Dennis Wiersma is geen 120 kg zware spierbundel.

Zijn we niet doorgeslagen? Je moet potverdorie wel ergens tegen kunnen, enige weerbaarheid aan de dag kunnen leggen. Een directeur die een miskleunend personeelslid in duidelijke bewoordingen op zijn plaats zet, daar is niks mis mee. Afzeiken is een ander verhaal. Dat hoef je van niemand te pikken. Dan mag je best aangeven dat je daar totaal niet van gediend bent.  

Het zijn zielige achterbakse mannetjes die eerst buigen als een knipmes en daarna bij een ander huilerig gaan aangeven hoe gekwetst ze zich voelen. ‘Gekwetst fruit zo snel mogelijk de mand uit voordat alles verrot!’ is het advies.

Aan de andere kant van het zielige mannetjes-spectrum staan gewetenloze witte boorden zonder enig moreel besef. De bestuurders en commissarissen van woningcorporaties die privé tientallen woningen tegen woekerprijzen verhuren ‘omdat de huidige wetgeving dat nog toelaat’; de CEO van DSM die 61 % loonsverhoging krijgt terwijl 30.000 gepensioneerde DSM-ers op een houtje bijten; de directeur van Grondexploitatiemaatschappij Californië die tegen een extreem lage prijs grond aan zichzelf verkoopt terwijl er veel hogere biedingen zijn, of de directie van Hebru Vastgoed die de gemeente Weert en Louk Reintjens al jaren voor de gek houdt met de belofte de concertzaal boven de Muntpassage te behouden.

In het volgende kabinet moet Dennis Wiersma een nieuwe functie krijgen: Nationaal Afblaffer van dit soort dieptrieste, en daarmee zielige figuren die blijkbaar vrouw en kinderen en eigen spiegelbeeld schaamteloos onder ogen komen. Dennis zou de bevoegdheid moeten krijgen om ze, na een verbale oorwassing, met pek en veren in te smeren en ze vervolgens publiekelijk aan de schandpaal te nagelen in de voortuin van hun riante villa. Afserveren dat gespuis!

Ton