Zorg jij voor een ander?

Ludo Hermans schrijft op verzoek van Punt Welzijn regelmatig een column over mantelzorg. Tijdens de ziekte van zijn vrouw was hij haar mantelzorger, maar sinds 2021 is hij zeer slechtziend en zijn de rollen omgedraaid.

‘Elk nadeel heb zijn voordeel’

Johan Cruijff haalde geregeld de kranten met zijn Cruijffiaanse uitspraken. 
Een ervan, 
“Je gaat het pas zien als je het door hebt.”, geldt ook voor mantelzorgers.  
Velen, jong en oud, zijn mantelzorger zonder te beseffen dat ze dat zijn.
“Het is toch normaal? Je doet het gewoon, zorgen voor. Zij hebben zoveel voor mij gedaan. Het hoort bij onze cultuur.” Redenen waarmee mantelzorgers hun werk verkleinen en zichzelf wegcijferen.
Je moet eerst iets herkennen, daarna erkennen dat het zo is, om actie te kunnen ondernemen. Vraag jij je wel eens af of je misschien mantelzorger bent? Of schaam jij je ervoor om er voor uit te komen? Bij mij duurde het vijf jaar voor ik het door had. 

“Je moet schieten, anders kun je niet scoren.” 
Ik nam zelf contact op met de mantelzorgondersteuners van Punt welzijn. Het hielp.

“Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.”
Er is altijd een luisterend oor bij de mantelzorgondersteuners. Zij kennen veel tips en trucs om jou te helpen. Jij hebt niets te verliezen. Blijf niet alleen met je gevoelens en vragen.  

Voor mij was er een soort schaamtedrempel. Ik mantelzorger? De stap om dat te erkennen was groot, heel groot. Deze column maakt de stap voor jou niet kleiner. Ik kan je gevoel proberen te begrijpen maar jouw gevoel is uniek. Dat maakt het soms zo eenzaam, mantelzorger zijn.
Ik begrijp dat je soms denkt, ik heb er geen fut meer voor. Niet meer, méér mantelzorg, ik wil wel eens alleen tijd voor mijzelf en rust. Even geen mantelzorg. Even ik. Ik kan niet omschrijven hoe sterk en intens ik verlangde naar rust, rust in mijn hoofd. Een enkele keer doemden ‘donkere gedachten’ op. Dan weer genoot ik van het waardevol zijn voor een ander.
Mantelzorg is vaak ‘rollercoasterzorg’. Zorg ervoor dat je als mantelzorger geen mantelzorgvrager wordt.

“Alleen kan je niks, je moet het samen doen.”

Ludo Hermans

Zorg jij voor een ander? 
Je kunt bij Punt Welzijn terecht voor informatie, advies of een luisterend oor door te bellen naar 0495-697900 of te mailen naar mantelzorg@puntwelzijn.nl. Wil je meer columns lezen van Ludo, schrijf je dan in voor de mantelzorgnieuwsbrief via www.puntwelzijn.nl.