Zo verduurzaamd dat de woning van het gas af kon

Isoleren, verduurzamen, energie besparen, het zijn termen die steeds meer gebruikt worden. Met maatregelen, van nagenoeg kosteloos tot heel duur, is in woningen veel energie te besparen. In deze naoorlogse woning aan de Willem-I straat heeft bewoner Piet Stals (74) al zoveel aanpassingen gedaan, in en om zijn huis, dat hij ‘ 0-op de meter’ heeft. Al in 2015 was het energie-neutraal en kon het gas afgesloten worden. En elk jaar ontvangt hij geld terug voor de teruggeleverde stroom, opgewekt door zijn zonnepanelen. Een mooi voorbeeld van verduurzamen van een oudere woning.

De woning is gebouwd in 1947. In 1957 verhuisde het gezin Stals, met ouders en elf (!) kinderen naar dit huis. De huidige bewoner Piet was een van die elf. In 1988 kon hij het huis kopen van zijn vader die bij hem bleef wonen tot hij in 1993 naar het bejaardentehuis verhuisde. In die periode zijn Piet en zijn vrouw de half vrijstaande woning gaan verbouwen en verduurzamen.  Zo bouwden zij een serre aan met douche en op de bovenverdieping realiseerden ze ook een douche en toilet.

Op het dak van het woonhuis liggen zowel aan de voor- als aan achterkant zonnepanelen. Ook op de garage aan de achterzijde zijn veel panelen geplaatst. In totaal zijn er 40 panelen op het huis die dusdanig veel energie opleveren dat daarmee volledig in eigen gebruik kan worden voorzien.

In de woonkamer zijn twee infaroodpanelen aangebracht om de ruimte te verwarmen. Daarnaast hangt er een airco die in de winter verwarmt en bij hogere temperaturen kan koelen. Beide apparaten zijn elektrisch en draaien op de stroom die opgewekt wordt door de zonnepanelen. Nadat de gasaansluiting niet meer nodig was en in 2015 afgesloten werd, zijn ook de radiatoren verwijderd.

De aanwezigheid van voldoende zonnepanelen geeft ook de mogelijkheid om de grote poort naar de achtertuin elektrisch te maken. De RVS-poort met houten deuren is op afstand te bedienen wat zorgt voor gemak voor de bestuurder.

In de garage -waar dus ook veel panelen op liggen- staat de elektrische auto van Piet. Die is eenvoudig en goedkoop op te laden. Ook de saunacabine en de jacuzzi draaien op de stroom van de zon.

Het huis is al lang geleden voorzien van spouwmuurisolatie toen het nog eigendom was van de gemeente. In de Willem-I-straat zijn toen meerdere woningen geïsoleerd en verkocht. De toen aangebrachte kozijnen zijn later door Piet vervangen en voorzien van dubbelglas. In combinatie met de rolluiken is de kou (en warmte) prima buiten te houden.

In de gang van het huis hangt ook een infraroodpaneel. Om te voorkomen dat alle warmte via het trappengat naar bovenverdieping stijgt, is met een stevig gordijn de opening afgesloten. Eenvoudig maar uiterst effectief. Uiteraard is de zolder ook aangepakt. Watervaste spaanplaat met isolatiemateriaal erachter zorgt voor een afgewerkt dakbeschot.