Zes vrouwen werkzaam in Weerter stadsvilla

Aan de Wilhelminasingel in Weert ligt een pand dat in 1933 oorspronkelijk als woning werd gebouwd, maar nu al sinds jaren dienstdoet als kantoor. Eerder als verzekeringskantoor van het Zuiderhuis en sinds 2009 als advocatenkantoor voor Mertens Advocaten. Eigenaresse mevrouw mr. Guus Mertens begon haar carrière in 1990. Zij was de eerste vrouwelijke advocaat in Weert. Vanaf 1996 had zij een maatschap met Guido van Buuren en sinds 2009 is zij zelfstandig.

Nadat het Zuiderhuis uit het pand vertrok, werd het in 1995 ingrijpend verbouwd tot woonhuis voor de familie Bruynzeels, die tegenover woonde, maar moesten verhuizen vanwege de bouw van de bibliotheek. Na het overlijden van de bewoners heeft Guus Mertens het pand in 2009 gekocht en het aangepast tot kantoor. Voorwaarde van de gemeente hierbij was wel om badkamers- en toiletvoorzieningen in stand te houden vanwege de dubbele bestemming op het pand. Inmiddels werken er drie (vrouwelijke) advocaten, ondersteunt door twee secretaresses en een interieurverzorgster.

In de hal is de originele tegelvoer met zachte kleuren in stand gehouden. De hal doet dienst als wachtruimte voor cliënten. Hier hangt een handgemaakte lamp van bijzonder kunststof lijkend op een hemellichaam. In de spreekkamer hangt er een van dezelfde serie en materiaal.

De dames van het kantoor van links naar rechts: Gerrie Janssen- Kuppens, Nelly Caris- Heijmans, Martine van der Rijt- Barten, Agnes Burhenne, Guus Mertens en Kim Stultiens.

Guus Mertens heeft de voormalige woonkamer in gebruik als kantoor annex spreekkamer. De ramen (aan de gehele voorzijde van het pand) zijn voorzien van eenvoudig maar stijlvol glas-in-lood. Een bureau dat centraal in de ruimte staat, ligt vol met mappen met dossiers. Elk met een eigen kleur, die correspondeert met de soort rechtspraak (bijv. geel is familierecht en blauw is strafrecht). De spreekkamer is voorzien van een speciale dubbele deur om de privacy van de cliënten te waarborgen.

In haar kamer heeft Guus Mertens een bijzondere verzameling hangen: tasjes in alle soorten. Aparte kunstobjecten van bijzondere materialen: het rubber van een brandslang en een fietsband, de wol van een deken, het plastic van een vuilniszak, van hout, van vilt en van ijzer. Alles in een mooie vitrine. En dit is nog maar een deel van haar verzameling … (de rest hangt thuis).

Het pand heeft een kleine binnenplaats. In de tijd van het woonhuis een prettige verblijfplaats met veel zon. Voor het kantoor is de ruimte een parkeerplek voor fietsen, maar verder niet of nauwelijks in gebruik.

Op de eerste verdieping zijn de kantoren/werkkamers van de collega-advocaten. Hier is ook een spreekkamer/bibliotheek ingericht. De voormalige slaapkamers waren ruim van afmeting zodat het prima werkplekken met voldoende licht zijn. Op deze verdieping ligt ook een van de twee badkamers, die gewoon in originele staat gehandhaafd moesten worden.

De zolder deed in de tijd van het Zuiderhuis dienst als directiekamer met een grote glazen deur. Inmiddels heeft deze ruimte geen directe invulling en wordt achter de hand gehouden wanneer andere kamers in gebruik zijn. De zolder beschikt over en grote stijlvolle dakkapel passend bij de architectuur van het pand.

Zoals veel panden aan de Weerter singels beschikt ook dit pand over een grote kelder. Bijna het hele kantoor is onderkelderd en doet nu dienst als archief voor dossiers van het advocatenkantoor.                    Hier ligt ook een bijzondere verzameling van het Nederlands Juristenblad en boeken vol met jurisprudentie van eerdere rechterlijke uitspraken. De oudste dateren van 1933.

In het hele kantoor hangen verschillende schilderijen van Weerter kunstenaars, maar ook van Guido van Buuren, voormalig advocaat en compagnon van mevrouw Mertens in de vorige maatschap. Guido is door ziekte al langer niet meer als advocaat actief en woont tegenwoordig in Roermond.