Yuverta mavo Nederweert stelt zich ook voor

JONG IN WEERT MAGAZINE

Eerder stonden leerlingen van Het Kwadrant en Het College uit Weert in de spotlights van
Weert Magazine.

In deze uitgave stellen vijf leerlingen van Yuverta Nederweert zich voor en vertellen hun eigen verhaal.

Welkom in het groene paradijs! Een kleine persoonlijke school die vmbo gemengde- en theoretische leerweg aanbiedt. Er is veel aandacht voor de behoeften van de leerlingen, op didactisch én sociaal-emotioneel niveau. Je kunt altijd bij iemand terecht en omdat we niet groot zijn maak je vlug nieuwe vrienden! De docenten zijn toegewijd en geven theoretische en praktische vakken. Er zijn lessen klassikale theorie in andere lessen werk je in onze kas of met dieren op school. Leren door te doen en te ervaren.

Het schoolgebouw is duurzaam gerenoveerd, het schoolterrein onderging een ware metamorfose. Er is een kas met een plantenasiel, een buitenlokaal, volière, moestuin en een grote natuurvijver. De pannakooi, pingpongtafel en voldoende picknicktafels verleiden leerlingen om buiten te pauzeren.

Yuverta biedt groen onderwijs. Leerlingen zitten niet de hele dag binnen maar gaan ook naar buiten. Alle vakken die andere vmbo-scholen geven, krijgen hier een groene twist. Naast de ‘gewone’ lessen zijn er allerlei projecten en opdrachten waar alleen of in een team aan wordt gewerkt. Duurzaamheid is een belangrijk thema in de lessen en op school. Het gaat om mensen, dieren, planten en natuur. Oftewel, alles wat leeft en wat ons leven mooier, beter en leuker maakt!


Zahra is bezorgd over familie in Afghanistan

Hallo, ik ben Zahra. Ik ben 17 jaar oud en woon met mijn familie in Nederweert. Ik ben geboren in Afghanistan. Negen jaar geleden zijn wij gevlucht omdat er oorlog was in ons land.

Afgelopen zomervakantie ben ik samen met mijn familie naar Afghanistan geweest. De eerste twee weken gingen prima en het was fijn om mijn familie weer te zien. Mijn zus ging trouwen en we zijn naar verschillende leuke plekken geweest, maar er werd wel op het nieuws gezegd dat veel provincies in Afghanistan ingenomen waren door de Taliban. We waren oplettend, maar ze zeiden ook dat mensen in de hoofdstad zich geen zorgen hoefden te maken, omdat de hoofdstad niet zo makkelijk in kon worden genomen. Helaas liep dit anders en was op 15 augustus ook de hoofdstad heel snel ingenomen.

Ik vond alles ontzettend eng die dag, ik maakte het allemaal van dichtbij mee. We konden ook niet meer zomaar naar Nederland terug, omdat vluchten waren geanulleerd.
Na een vreselijke week werden we eindelijk geholpen door Nederlandse militairen en konden we toch terug naar Nederland.

De eerste week na de vakantie en na alle dingen die ik mee had gemaakt in Afghanistan, maakte ik me heel veel zorgen over mijn familie in Afghanistan. Ik dacht steeds aan mijn familie, over hoe ze nu daar wonen, hoe het met hen gaat en wat er allemaal gaat gebeuren. We praten veel met mijn familie en blijven vragen hoe het daar gaat, dit helpt wel om me soms wat minder zorgen te maken. Ik probeer nu ook terug te denken aan de dingen die er wel fijn waren en met mensen erover te praten.


Yara heeft haar eigen nagelsalon

Hey! Mijn naam is Yara en ik ben 14 jaar. Ik woon in Ospel en zit op het Yuverta College in Nederweert en ik heb mijn eigen nagelsalon!

Hoe ben je erop gekomen om de salon te beginnen?
Ik lakte vaak mijn eigen nagels, ook die van mijn familie en vriendinnen. Dit vond ik heel erg leuk om te doen en zo ontstond het idee om er meer mee te gaan doen! Ik heb van alles uitgezocht en ben erover gaan lezen. Het leek mij geweldig om een eigen salon te beginnen. Zo groeide ik er steeds meer in en vond het steeds leuker om te doen! Intussen heb ik al verschillende klanten.

Hoe kunnen we contact met je opnemen?
Via mijn eigen Instagram account, dit heet: Nail.sbyyara. Hier post ik regelmatig foto’s van tevreden klanten. Als je een voorbeeld wilt zien, neem gerust een kijkje op mijn Instagram account.

Wat doe je precies?
Ik doe gelnagels. Dat houdt in dat er op je eigen nagels een dikkere laag gelnagellak komt, deze kan tot wel drie weken blijven zitten! Daarbij doe ik ook nail-art, dat betekent dat je een leuk glittertje, patroon of figuurtje op je nagels kunt laten zetten. Je mag ook zelf met een leuk idee komen en dan maak ik er iets leuks van! Is het er al snel afgegaan? Laat het me zeker weten, dan krijg je een gratis reparatie!

Nog overige vragen? Stuur zeker een privé bericht op mijn Instagram account Nail.sbyyara en dan reageer ik z.s.m. Hopelijk tot ziens!


Tessa Schrieks op weg naar het podium

Bijna mijn hele leven zit ik al op zwemmen. Vroeger moest ik A, B en C hebben en daarna wilde ik graag blijven zwemmen. Ik ben een keer op dansen gegaan, maar ik miste het water. Als ik bijvoorbeeld op tv iemand zie die zwemt, wil ik ook zwemmen.

Ik heb nu best veel diploma’s. Ik heb A, B, C, ZPC 1, 2, 3, reddend zwemmer junior 3, reddend zwemmer 1 en nu ben ik bezig voor reddend zwemmer 2. Ik heb dus al 8 diploma’s.

Pasgeleden ben ik van het zwembad in Nederweert overgestapt naar Weert. Het was heel leuk in Nederweert, maar er waren helaas niet genoeg mensen om een team te vormen voor wedstijden. In Weert heb ik al een keer meegedaan aan een wedstijd, een superleuke ervaring! We hebben helaas niet gewonnen, maar we zijn op de vierde plaats geëindigd. Het was heel spannend en we zijn trots op onszelf. Er waren zes onderdelen en ik heb er vier gezwommen. Mijn vriendin zwom ook twee onderdelen. Het was heel vermoeiend, maar wel echt leuk en we hebben elkaar ook beter leren kennen. Ik kijk er iedere keer weer naar uit. De volgende keer staan we op het podium!


Noor Laveaux volgt haar dromen

Hoi, ik ben Noor Laveaux, 14 jaar oud en ik zit op het Yuverta college Nederweert. Ik heb nu al helemaal uitgezocht wat ik later wil worden en welke opleiding ik daarvoor moet gaan volgen.

Na deze school wil ik eerst een opleiding gaan doen voor onderwijsassistente. Waar ik deze opleiding wil gaan doen, weet ik nog niet zeker. Dit is een opleiding van drie jaar. Als ik dan mijn diploma heb gehaald, wil ik nog naar de PABO, waar ik die opleiding ga volgen weet ik ook nog niet zeker. Die opleiding duurt vier jaar. Als ik dit plan tegen iemand vertel, zeggen ze: “Zo, als jou dat lukt, vind ik het knap voor iemand met dyslexie.” Dat is ook een van de redenen waarom ik hier de motivatie voor heb. Natuurlijk ook omdat ik het heel leuk vind, maar ik wil graag aan andere mensen laten zien dat als je dyslexie hebt, je gewoon je dromen moet volgen en uiteindelijk alles kan bereiken wat je wil.


Sara Stultiens vlogt!

Hey, ik ben Sara en ben 14 jaar oud. Ik woon in Nederweert en zit op Yuverta in Nederweert. Lekker dichtbij dus. Mijn hobby’s zijn voetballen en vloggen.

Hoe ben je een YouTube kanaal begonnen?
Ik was 7 jaar oud toen ik voor het eerst met YouTube begon; gewoon met mijn iPad Mini maakte ik filmpjes alleen of met mijn zusjes. Een paar jaar later begon ik een nieuw kanaal samen met een vriendin. Na een jaartje stopte dat en op mijn 14e ben ik opnieuw alleen begonnen met het kanaal: Sara Stultiens.

Wat film je?
Ik vlog eigenlijk alles; met vriendinnen, op school, leuke dagjes met familie, ook laat ik mijn cijfers zien als ik bijvoorbeeld toetsweek heb. Af en toe maak ik video’s, dat is dat je je camera/ telefoon neerzet en begint te kletsen over van alles. Je kunt bijvoorbeeld zogenaamde ‘challenges’ opnemen.

Waarmee film je? Waarmee edit je? En hoelang duurt dit?
De voorbereidingen van een video duren ongeveer een uurtje en het filmen zelf ook meestal een uur. Ik film met mijn iPhone 11. Als ik vlogs maak, dus jullie meeneem in mijn leven, film ik gewoon van alles. Het editen doe ik met i-Movie. Dat duurt best wel lang, bij elkaar denk ik twee uur. Gelukkig vind ik het heel leuk om te doen, dus maakt mij dat niet uit. Soms is het wel lastig met school, want ik denk vaak ‘vloggen gaat voor’. Maar natuurlijk werkt dit zo niet.

Krijg je ook wel eens negatieve reacties?
Ja, helaas hoort dat erbij. Je moet soms stevig in je schoenen staan. Mensen hebben altijd wel een mening over anderen. Het is jammer dat ik wel eens uitgelachen word. Gelukkig valt het mee en krijg ik vooral echt lieve reacties. Mijn vriendinnen en familie zijn wel positief en doen leuk mee, dat vind ik veel belangrijker.