Wonen in een kerkdorp

In een dorp wonen heeft zo zijn voordelen: rust, ruimte, groen en een hechte gemeenschap. Het tempo van het leven is over het algemeen rustiger en meer ontspannen. Een nadeel kan zijn het ontbreken van maatschappelijke voorzieningen als een basisschool, wijkgebouw, huisartsenpost of winkelcentrum.

Toen er in Weert signalen kwamen dat de samenwerking en communicatie tussen de wijk- en dorpsraden en de gemeente niet optimaal verliep, liet de rekenkamer van Weert onderzoeken hoe wijk- en dorpsraden door de gemeente ondersteund worden, hoe zij functioneren en welke opties er zijn om de samenwerking tussen de gemeente en de wijk- en dorpsraden in Weert toekomstbestendig in te richten.

14 september 2023 verscheen het Rekenkameronderzoek wijk- en dorpsraden Weert, een 61 pagina’s tellend document.

De belangrijkste conclusie van de Rekenkamer was dat er veel onduidelijkheid heerste over de positie en rollen van de wijk- en dorpsraden. Er volgden 4 aanbevelingen:

  1. Ontwikkel een koers voor de wijk- en dorpsraden.
  2. Ga de dialoog aan met de wijk- en dorpsraden over de passende rollen.
  3. Herijk op basis van deze gesprekken hun positie en stem daar de ondersteuning op af.
  4. Evalueer na een jaar over de samenwerking.

We zijn een jaar verder en willen van enkele dorpsraden horen hoe het er nu voor staat. 
Wat heeft het Rekenkameronderzoek jullie opgeleverd? Wat is de kracht van jullie kerkdorp?
Wat kan of moet zelfs beter of anders? Wat kunnen jullie daarin zelf betekenen en wat verwachten jullie van de gemeente?

Brian Kroon

Brian Kroon (30), voorzitter Dorpsraad Altweerterheide

Het Rekenkameronderzoek van afgelopen jaar heeft aangetoond wat wij als kerkdorp al ondervonden. Naarmate de tijd voortgaat worden er steeds meer voorzieningen gecentraliseerd binnen de gemeente. Als dorpsraad probeer je hierover in contact te komen met de gemeente, maar in het verleden werd daar gevoelsmatig weinig op gereageerd.

Altweerterheide is een klein, hecht, maar ook betrokken kerkdorp. Het dorp organiseert verscheidene activiteiten zoals de bekende Avond4Daagse en de lokale kermis. Voor dit soort activiteiten dient er nauw samengewerkt te worden met de gemeente voor de totstandkoming van het evenement.
Daarnaast wordt het verenigingsleven in Altweerterheide breed gedragen, maar zijn wij deels afhankelijk van de gemeente voor bijvoorbeeld huisvesting, zodat verenigingen ook hier kunnen samenkomen.
Nu is de communicatie en samenwerking in het afgelopen jaar beter geworden. Een voorbeeld hiervan is het herinrichten van de doorgaande weg in de kern. Een mooie investering in het dorp waarbij goed samengewerkt wordt om de lokale behoeftes in te passen in het grote plaatje. Echter zien wij nog steeds verbetermogelijkheden in de communicatie en samenwerking, zoals bij de communicatie over niet toegewezen verzoeken. Soms is de waarheid hard, maar beter dat, dan in het ongewisse blijven.
De Dorpsraad Altweerterheide blijft betrokken om samen met de Gemeente Weert de dialoog elke dag beter te maken. Hopelijk zit Gemeente Weert hetzelfde in de wedstrijd.

Frank Everaerts

Frank Everaerts (51), voorzitter Dorpsraad Swartbroek

Swartbroek is een kerkdorp gelegen midden in het groen terwijl de stad niet ver weg is en kenmerkt zich door de saamhorigheid en het relatief grote aantal verenigingen dat er is. We zijn een actief dorp waar veel georganiseerd wordt en maken hierbij dankbaar gebruik van de MFA, onze eigen sporthal en het terrein van RKSVV.
Met het oog op de toekomst is de uitdaging hierbij wel voldoende vrijwilligers betrokken te laten blijven en momenteel bekijken we of het mogelijk is bijvoorbeeld bestuurszaken samen op te pakken.  De school is een spil in het geheel en wij vinden het belangrijk dat deze ook in de toekomst haar plek in het dorp zal behouden.

De dorpsraad focust zich op een aantal onderwerpen die van belang zijn voor het dorp en heeft een aantal vaste contacten binnen de gemeente.  Voor andere onderwerpen loopt het contact tussen dorpsraad en gemeente steeds beter. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de mogelijkheden van digitale middelen, echter de komst van een vast aanspreekpersoon binnen de gemeente die intern vragen kan doorzetten vinden wij een echte aanwinst. Een positief gevolg is dat dorpsraden ook weer samen aan tafel zitten met de insteek om uit te wisselen en samen op te trekken.
Het zou enorm helpen als er vanuit de gemeente meer begeleiding zou komen voor het aanvragen van vergunningen omdat het af en toe niet helemaal helder is welke vergunning(en) er nodig zijn, wie erbij betrokken is en wanneer de gemeente een uitspraak doet.

Con Cathalina

Con Cathalina (69), penningmeester DorpsOverleg Tungelroy

‘Alleen ga je sneller maar samen kom je verder’
In 2018 hebben we, samen met de inwoners, de DorpsOntwikkelingsvisie 2018 – 2028 geschreven. Nu werken we aan versie 2.0 van deze DorpsOntwikkelingsvisie.
Onze makke was destijds dat het gemeentelijk apparaat (college, gemeenteraad en ambtenaren) lang een ‘black box’ bleef. Daar is nu verandering in gekomen. Enerzijds door de komst van een nieuwe Regisseur Leefbaarheid die van de verantwoordelijk wethouder de ruimte krijgt en uitgegroeid is tot onze linking pin met de verschillende afdelingen binnen het gemeentelijk apparaat. Anderzijds doordat de ProDemos cursus ‘Politiek Actief’ is gevolgd. Hierdoor weten we nu hoe binnen ons gemeentehuis de hazen lopen en zijn de lijntjes korter geworden.  Wij vormen een hechte gemeenschap zonder in Calimero-gedrag te vervallen en het Rekenkameronderzoek was een bevestiging van onze ervaringen. De afstand met ‘de Wilhelminasingel’ moet geminimaliseerd worden en het onderling vertrouwen vergroot. Alleen dan is er een volwaardig tweerichtingsverkeer mogelijk. We staan, niet alleen als kerkdorp, de komende jaren voor grote uitdagingen. Alleen wanneer we samen optrekken zal er voldoende draagvlak gecreëerd kunnen worden om op deze uitdagingen passende antwoorden te vinden. En in dat proces moet er voor het DorpsOverleg ruimte zijn om een volwaardige rol te kunnen spelen. Daarbij is het nodig dat, waar nodig, het DorpsOverleg zich tijdig de benodigde kennis en knowhow eigen kan maken.
19 november 2024 staat het volgende overleg gepland tussen gemeente en de wijk- en dorpsraden.