Wonen in een heerlijk straatje op Schoor. Corry Franssen: “Het is hier zo fijn!”

Door Francis Bruekers.

Corry Franssen geniet zichtbaar als zij naar de mooi aangelegde tuin kijkt. Een wellness-oord bijna, met zwembad, sauna, gezellige tuinkamer en mooi terras. Wat Corry zeker zo fijn vindt aan het huis op Schoor (Nederweert), zijn de bloementuin, de moestuin en de boomgaard. Huis en haard van de familie Franssen ademen charme en historie, met mooie authentieke details zoals de oude pekelbak in de kelder. De voorgevel van het pand is gelijk gebleven. De grote tuindeur aan de achterzijde geeft prachtig zicht op de tuin. Daardoor is het verstrijken van de seizoenen altijd dichtbij. Leven met de seizoenen is voor Corry en haar man een belangrijk gegeven. “Niks uit de groentetuin en de bongerd wordt weggegooid. We verwerken alles zelf en genieten van elk gewas.”De woning en hun bewoners stralen uit dat hier bewust wordt gewoond. Bewust van de omgeving, van hun eigen kunnen en van de vergankelijkheid der dingen.

Ingenieuze balkenconstructie
Bij ‘Laote’ stond vroeger een bakhuis en een schuur uit 1750, met rechts een boerenwoning. Tijdens het oorlogsoffensief in 1944 liep de schuur oorlogsschade op, maar bleef overeind. In 1955 werd aan de linkerzijde van de schuur een boerderij gebouwd met woonhuis, stal en hooizolder. Deze boerderij is het geboortehuis van Wim Franssen, Corry’s echtgenoot. De oude boerderij werd vervolgens afgebroken. Het bakhuis werd herbouwd in Openluchtmuseum Eynderhoof.

Tot in 2002 bewoonde schoonmoeder de boerderij. Na een grondige verbouwing betrokken Corry en Wim in mei 2004 het pand. Zij maakten er een heerlijk comfortabele en hedendaagse gezinswoning van. Bijzonder aan de woning is de zeer ingenieuze balkenconstructie met handgekapte eikenbalken, die het huis aan de schuur verbindt.

Corry’s domein
De keuken is het domein van Corry. Zowel beroepsmatig als ontwerper van keukens, als hobbymatig. Corry is namelijk fervent keukenprinses. Van alle heerlijkheden die zij in het voorjaar zaait en plant in haar tuin, ontspringt niets de dans. Alles wordt verwerkt tot heerlijke gerechten, soepen en sauzen. Op het moment van het interview staan de tomaten en paprika’s te ontspruiten in plastic bakjes voor het raam. Corry heeft een grote kennis van bloemen, planten en vruchtgewassen en kan samen met haar man intens genieten van alles wat de tuin opbrengt.

Relikwieën aan een blauw plenkske
Toen Corry en Wim het pand in 2003 kochten, begonnen zij aan een grote opruimbeurt. Her en der vond Corry oude kostbaarheden. Ook de grond rondom hun huis bevatte allerlei bijzonderheden. Al deze historische materialen heeft Corry als relikwieën uit een ver verleden bij elkaar geplaatst op en aan een oud plenkske in de vliegen werende kleur blauw, afkomstig van een voormalige keukenschouw. Een schaeperschöpke is een van de opvallendste vondsten, uit de tijd dat een schaapsherder (schaeper), die met een kudde schapen de gronden van de familie Franssen begraasde, in het bakhuis verbleef.

Voormalige paardenstal
Achterin de boerderij stond eens het paard van de familie. Het had daar een mooie stal met een grote voederbak en een staldeur, uitkijkend op de boomgaard en de boerderijen in de omgeving. Een idyllisch geheel. Nu is de paardenstal het creatieve domein van Corry. Daar verzamelt en knutselt zij decoratieve stukken voor binnen en buiten. De oude keukenkast van schoonma dient als opslagkast, een oude tafel als werkblad. Niets aan de ruimte is veranderd, er is alleen creativiteit en inspiratie aan toegevoegd.

Appele Sjef
Deze boerderij is één van de eerste met betonnen vloeren en betonnen draagconstructie. Appele Sjef, ofwel aannemer Sjef Scheijven uit Nederweert, was in 1955 degene die het pand mede daardoor eeuwigheidswaarde gaf. Bij de verbouwing in 2004 is de dragende betonnen zuil blijven staan. Omdat de huidige bewoners veel licht in huis wilden, werd een gedeelte van het dak voorzien van glas. Het geheel wordt decoratief ‘ondersteund’ door de lelijkste maar daardoor meest decoratieve eikenbalk, van molenbouwer Adriaens uit Weert.

Werk @Home
Corry werkt thuis. Haar werkkamer is de oude ‘gooj kamer’ van vroeger. Inclusief authentieke schuifdeuren en schouw, naar origineel voorbeeld nagemaakte raamkozijnen, bakelieten schakelaars en glas-in-lood-raam vakkundig ingepast tussen twee ruiten.