WMjong

Jongeren geven lezers van Weert Magazine een inkijkje in hun wereld. Wie zijn ze, waar zijn ze mee bezig, wat is hun droom? 
Leerlingen van Het Kwadrant in Weert geven vorm aan hun slogan: Passie als Kompas!

Passie & Paard

Stel jezelf even voor…

Ik ben Dominika, ik ben 15 jaar oud en ik woon in Weert. Ik zit op Het Kwadrant Praktijkonderwijs. Mijn allergrootste passies zijn paardrijden, het verzorgen van paarden en het werken in de stal. 

Hoe oud was je toen je voor het eerst ging paardrijden?

Ik was toen 6 jaar oud. De eerste keer was in Ospel bij een manege die nu helaas niet meer bestaat. Daarna ben ik gaan paardrijden in Weert bij Blue Stables. Daar loop ik nu ook stage en in het weekend help ik altijd mee.

Wat vind je het allerleukste aan het werken met paarden?

De band die je krijgt met je paarden. Door paarden goed te verzorgen, eten te geven, te aaien, te poetsen en te knuffelen krijg je een goede band met ze. Ik heb ook een eigen paard, Nugget. Die is nu al heel oud, namelijk 21 jaar. Daar rij ik nog steeds mee, maar wel rustig aan. Ik moet Nugget dus af en toe wat extra aandacht geven op z’n oude dag. 

Doe je ook wedstrijden? 

Ik doe geen officiële wedstrijden maar ik doe wel mee aan competities. Ik train op de manege altijd voor het onderdeel dressuur met mijn eigen paard. Springen is niet zo’n succes haha!

Hoe ziet jouw toekomst eruit? 

Ik loop nu al twee dagen in de week stage bij een stal, ik rij er drie keer in de week en ik werk er in het weekend. Ik heb dus al best wel veel ervaring vind ik zelf. Ik zou heel graag verder willen leren in de stalhouderij. Het lijkt me echt te gek om een eigen stal te hebben met mijn eigen paarden. Daar zou ik ook wel een manege bij willen hebben. 

Zoek, vind en like: @fjordhorse_nugget

Passie & Modelvliegen

Juul (15) heeft een bijzondere hobby: modelvliegen. Een vliegtuig is 2 meter breed en 1 meter lang, en weegt slechts 400 gram. Zelf neem je geen plaats in dit vliegtuig. Het vliegtuig neemt een vrije vlucht waarbij het vliegtuig met een nylon lijn omhoog getrokken wordt. Het is de sport om dit gedurende drie minuten vol te houden. Door op zoek te gaan naar een thermiekbel kan het vliegtuig langer in de lucht blijven.

Juul bouwt zelf de vliegtuigen waarbij hij af en toe wat tips krijgt van zijn vader. Tevens mag hij op zijn middelbare school de lasersnijder gebruiken, waarbij hij balsahout bewerkt om de vliegtuigen te bouwen. Want dat is wat Juul het liefste doet: werken met zijn handen; passie als kompas!

Hij heeft inmiddels vijf eigen vliegtuigen. Deze gaan allemaal mee als hij deze zomer gaat deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Frankrijk. 

Wij wensen Juul daar alvast heel veel succes!

Passie & Pad

Ik kies, 
Rechtsaf of linksaf?,
Het rechte pad…..

Mijn naam is Ayoub. Ik ben 16 jaar en woon met mijn familie in Weert.
In mijn vrije tijd speel ik voetbal op straat.

Een jaar geleden was ik vaak de dupe van misleiding, “vrienden” die zeiden: doe dit of doe dat, iedere keer kwam ik door verkeerde keuzes in de problemen. Op school, bij mijn familie en op straat.

Een jaar geleden wilde ik alles zelf doen. Ik was bang om uitgelachen te worden als ik iets vroeg. Ik werd onzeker, doordat ik fouten maakte en mijn omgeving mij dan weer moest verbeteren.

Een jaar geleden zei mijn omgeving op een gegeven moment; je maakt geen slimme keuzes, ze begrepen mij niet, mijn familie was niet meer trots op mij en dat was het moment dat ik wist dat het anders moest.

Nu heb ik om hulp gevraagd en zijn er mensen die mij helpen. Mijn familie, school (praktijkonderwijs Het Kwadrant) en mijn beste vriend. De adviezen die ik krijg neem ik mee de straat op en waar ik eerst werd uitgelachen krijg ik nu respect en begrip. 

Nu maakt het me niet meer uit als mensen me uitlachen. Ik heb een pad, dat loopt rechtdoor en ik ben niet meer van plan van dat pad af te gaan.

Nu is het niet erg om hulp te vragen. 
Je kunt niet alles alleen.

Nu reageert mijn familie anders op mij, ze hebben respect voor me en ze zien dat ik de goede keuzes maak. Dat maakt mij trots op mezelf en soms kan ik nog steeds niet geloven dat ik deze stappen heb gemaakt.

“Hoe ik omga met iets dat op mijn pad komt is mijn keuze” 

Ayoub

Kunst