Winnen!

In de komende weekenden staat Weert in het teken van het EK-triatlon en de stadstriatlon. Sportieve evenementen met honderden deelnemers uit de hele wereld. De wedstrijd in het eerste weekend met onder meer een landenwedstrijd geldt ook als kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Winnen is dus het devies.

Zelf kan ik ook heel goed tegen winnen! Dat begon al toen ik als vijfjarige mijn voetbalcarrière begon. Bij de pupillen van vv Steenbergen. Ik weet nog goed dat, zodra ik op het veld stond, ik direct maar een doel had en dat was het doel van de tegenpartij. Mijn voetbaltalenten waren eigenlijk onvoldoende zodat mij werd geadviseerd om vooral leuk te blijven voetballen en niet voor profvoetballer te gaan! Uiteindelijk haalde ik wel een aardig amateurniveau.

In 1995 werd ik burgemeester in het toenmalige Haelen. Ik meldde me daar aan bij RKVV Haelen om bij de veteranen een balletje te trappen. Ik werd ook opgeroepen voor het Nederlands Burgemeester Elftal! Dat was overigens niet zo’n grote prestaties als je weet dat er toen maar ongeveer 500 burgemeesters waren in Nederland. Het Nederlands Burgemeesters Elftal speelt ongeveer acht wedstrijden per seizoen voor een goed doel; de Nederlandse Lepra Stichting.

Bij de veteranen van RKVV Haelen was het leuk voetballen. De tegenstanders waren elke zondag wel benieuwd wie de burgemeester was, maar binnen mijn team was er elke week iemand anders de burgemeester zodat ik lekker anoniem kon spelen. Totdat ik een rode kaart kreeg in een wedstrijd tegen de kampioenskandidaat in Roermond (geheel onterecht natuurlijk!). De regionale krant smulde ervan en zelfs de Telegraaf bracht het grote nieuws op de voorpagina!

Achteraf was dat wel een actie waardoor ik direct overal bekend was als de burgemeester van de rode kaart! Foei, foei, wat is dat toch voor een gedrag! Maar beste lezers, niets menselijks is een burgemeester vreemd. Als je op het veld staat, wil je winnen en niets anders dan winnen. Maar na afloop van de wedstrijd, schud je elkaar de hand en drink je gezamenlijk een glas op de geleverde inspanning en geef je de scheids de schuld van de dingen die niet zo goed gingen. Winnen, dat willen de sporters die meedoen aan het EK Triatlon in het weekend van 1 en 2 juni a.s. ook. Met als bonus deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Het sportfeest begint met een officiële opening op donderdag 30 mei a.s. op het Bassin met een vlaggenparade en een fantastisch muziekspektakel dat voor iedereen gratis te bezoeken is. Met een optreden van Glennis Grace en veel plaatselijke coryfeeën. Zorg dat u er bij bent!

Jos Heijmans, Burgemeester Weert

Jos Heijmans, burgemeester Weert