‘Weert steeds meer in trek bij mensen uit Eindhoven’

Dwars Makelaars werkt onderscheidend anders

Wist u dat er in Eindhoven 150 makelaars actief zijn, waarvan er 50 ook een kantoor hebben in die stad? Dat weerhield Dwars Makelaars uit Weert er niet van om er eind 2019 toch een vestiging te openen. Maarten van Laer en Eugène Konings zijn namens Dwars Makelaars de mannen die steeds meer naam maken met hun werkwijze en onderscheidende aanpak in de Brabantse markt. 

Dwars Makelaars is al bijna 25 jaar een gevestigde naam in het Weertse. Het kantoor is in die jaren uitgegroeid tot een betrouwbare partner voor alles op vastgoedgebied. Maarten van Laer (40) werkt al sinds 2003 bij Dwars Makelaars en heeft in 2019 het stokje overgenomen van oprichter René Dwars en is sindsdien directeur/eigenaar (René is overigens nog steeds elke dag werkzaam voor Dwars Makelaars). Omdat Maarten al jaren in Eindhoven woont, kent hij daar de woningmarkt en wist dat Dwars met hun kennis, expertise en aanpak iets konden toevoegen. Na een tijd van voorbereiding opende Dwars Makelaars eind 2019 een kantoor aan de rand van Eindhoven. De stad waar het hart van Maarten ligt en hij zijn ambities waar ging maken.

Andere werkwijze

Samen met Eugène Konings (44) heeft Maarten in ruim een jaar tijd al veel woonwensen in het Eindhovense weten te vervullen. Huizen verkopen of aankopen, taxaties uitvoeren of andere vastgoedbegeleiding; de heren weten zich steeds meer te onderscheiden. Maarten: “De werkwijze van bestaande makelaars in de regio Eindhoven verschilt echt van de manier waarop wij in Weert gewend waren te werken. Eindhoven is een nog snellere markt. Wij zijn gewend om tijd te nemen voor een kandidaat-koper en deze alle aandacht te geven. In de regio Eindhoven gaat het bij het gros van de makelaars allemaal veel sneller, vooral bij bezichtigingen. Omdat wij de voorbereiding, de informatieverstrekking en de bezichtigingen allemaal een-op-een doen, valt onze werkwijze op. Dat is wat we blijven hanteren.” Eugène vult aan: “Wij hebben kennis van zaken, we kennen de woning maar ook de omgeving, we kennen de voor- en de nadelen en informeren onze opdrachtgevers de kopers uitgebreid. We zijn betrouwbaar, integer en doelgericht. Een woning is vaak de grootste aankoop in iemands leven, daar moet je respectvol mee omgaan. In de hectiek van deze overspannen huizenmarkt ontbreekt dat respect helaas nogal eens.”

Ruimte en tarief

Maarten: “In al die jaren dat ik in Eindhoven woon, merk je dat het aanbod hier naar rato nog minder is dan in Weert en omgeving. Daarnaast betalen de mensen hier veel meer voor minder oppervlakte. Met name de populaire wijken als de ‘Schrijversbuurt’ en ‘Meerhoven’ zijn erg gewild. Door die ontwikkelingen trekken mensen uit Eindhoven steeds vaker weg uit de stad en vestigen zich in de steden rondom. Weert blijkt daarbij vaak meer in trek. Mede omdat het aanbod in Weert groter is en dat je daar ‘meer huis krijgt voor hetzelfde geld’. En dan is het een groot voordeel dat wij zowel een kantoor in Eindhoven als in Weert hebben”.  Eugène licht toe: “Door de coronacrisis en voornamelijk door de lockdown is het belang van fijn wonen nog groter geworden. Mensen zijn meer thuis, werken vaak ook thuis en hechten dus meer belang aan de sfeer, de ligging en effectiviteit van hun woning. Dat heeft ook invloed op de woonwensen. Door de aanwezigheid van onze kantoren in Eindhoven en Weert kunnen we woningzoekers en -verkopers ondersteunen in een groot gebied.”

Afstand

Maarten: “Je ziet ook dat de afstand tussen Eindhoven en Weert niet meer zo’n rol speelt. Met het openbaar vervoer of met de auto is de afstand binnen 25 minuten overbrugd. Dat is net zo lang als wanneer je van de ene naar de andere kant van Eindhoven moet, of wanneer je vanuit bijvoorbeeld Maarheeze of Helmond de stoptrein moet pakken. Zeker nu er door corona veel mensen thuis blijven werken, zijn de files op de A2 ook een stuk minder. Dat maakt dat Weert steeds meer in trek is. Weert is namelijk een fijne woonstad, een zogeheten woon-satelliet voor Eindhoven. Weert heeft nauwelijks criminaliteit, weinig verkeersstress en met Vrakker-West, Laarveld, Vrouwenhof en nu met Boswaard veel aanbod van aantrekkelijke woongebieden. 

Bij de start van het kantoor in Eindhoven moesten de heren vanaf ‘nul’ beginnen. Geen portefeuilles, geen klanten, geen opdrachten en geen woningen in de verkoop. Eugène: “We moesten overal achteraan. Op zoek naar leads, afspraken en woningaanbod. Bellen, contacten leggen, kennismaken en binnen je netwerk bekend maken dat je er bent. Connecties in het Weertse informeren en zeer actief zijn. En toen kwam corona. We waren net een paar maanden bezig. Dat was wel even slikken.”      

Ook Maarten ervoer dit zo. “Ik had net het kantoor Weert van René overgenomen toen corona ons overviel. Ja, we hebben wel even de koppen bij elkaar gestoken, maar ook snel het vertrouwen uitgesproken in onze filosofie en in onze mensen. Want het kantoor Eindhoven heeft de back-up vanuit de vestiging Weert. De collega’s daar zorgen dat wij hier in Eindhoven ons werk soepel kunnen uitvoeren. En zie, ruim een jaar later, waar we staan. Dat maakt me trots. Trots dat we het met het team hebben aangedurfd en ook hebben waargemaakt.”

Eugène Konings (44), getrouwd met Anita. Ze wonen samen met hun zoon Jip (17) aan de Noordkade in Weert. Hij heeft veel ervaring in projectontwikkeling en werkte daarna jaren bij een makelaarskantoor in Weert. Hij omschrijft zichzelf als een ‘vastgoedjunk’, iemand die alles over vastgoed en de woningmarkt wil weten, alles leest, opzoekt en uitzoekt. Eugène is een fervent Formule-1 liefhebber (al ver voor Max…) en houdt van mountainbiken.

Urbanisatie

In Eindhoven is de samenstelling van de bevolking ook best wel anders dan in Midden- Limburg. 
Eugène: “Er komen steeds meer buitenlandse werknemers, de zogenaamde Expats of Internationals. Dat heeft grotendeels te maken met de High Tech Campus, ASML en Strijp-S. Maar er zijn ook veel internationale studenten. Huisvesting voor hen is wel een issue in Eindhoven. Daarmee neemt de urbanisatie toe. Steeds meer mensen van buitenaf trekken naar de grote steden waardoor er almaar meer uitbreiding van de stedelijke gebieden noodzakelijk is. Die diversiteit van de bevolking, en dus van onze klanten, maakt het werk in dit gebied extra interessant. Onze Engelse taal is sinds een jaar enorm verbeterd”, lacht Eugène.

DNA

Makelaardij is een vak dat in je bloed moet zitten, verklaren de enthousiaste makelaars. Naast passie is kennis en expertise van groot belang. Jaarlijkse bijscholing en nieuwe certificering zijn daarbij vereist. Zo werken bij Dwars Makelaars vijf Register Makelaars. Register Taxateurs. Maar het vak gaat met name om de klantencontacten en de -omgang. Maarten: “Het zit waarschijnlijk in je DNA. Je moet heel veel doen voor een deal. En het is niet altijd een succes. Veel puzzelstukjes moeten in elkaar vallen. Vraag, aanbod, koop/verkoop, alles moet passen.  En je kunt het niet altijd goed doen. Laatst hadden we een woning in de verkoop, waar 18 biedingen van geïnteresseerden op binnen kwamen. Uiteindelijk moet je er daarvan 17 teleurstellen. Mensen die soms voor de zesde of zevende keer achter het net vissen bij een bieding. Maar als je ook daar goed en respectvol mee omgaat, kun je ook die mensen aan je kantoor binden.”

Eugène: ”Wat ook heel belangrijk is, is toegankelijkheid. Potentiële kopers moeten ons altijd kunnen en durven bellen. Makelaar is absoluut geen ‘9-5 beroep’. Iedere werkdag hebben we avondbezetting en ook ’s zaterdags is ons kantoor geopend. Zoals ik al eerder zei, een huis is waarschijnlijk de grootste aankoop die een mens doet in zijn leven. Hierbij spelen emoties een grote rol en zijn wij altijd bereikbaar als de mensen vragen of twijfels hebben. Dat maakt het werk zo mooi en divers.”

Maarten van Laer (40), woont samen met Malou en hun dochter Lot (3). Maarten is geboren in Arnhem en woonde vanaf zijn 12e in Weert. Vanwege het werk van Malou zijn ze verhuisd naar Eindhoven (Strijp). Hij werkt al sinds 2003 bij Dwars Makelaars en is sinds 2019 directeur/eigenaar. Maarten houdt van roeien en is als fanatiek muzikant (hoornist) lid van Harmonie Sint Joseph Weert-Zuid.

Verandering?

Dat de markt onder spanning staat, is wel een feit. Maar hoe het zich ontwikkelt is de vraag. Is dit de top of is dit het nieuwe normaal op de huizenmarkt?” vraagt Maarten zich af. “Je ziet een verandering in de verkoop. Waar in Eindhoven al jaren alles via biedingen verkocht wordt, lijkt dat ook de standaard in Weert en omgeving te worden. Dat vraagt van een kantoor ook anders werken en anders meedenken. Met de kennis en expertise in de ene regio kunnen we ook ons voordeel doen in de andere regio. We verkopen huizen, maar het blijft mensenwerk en juist dáár zijn we goed in.”

Dwars Makelaars vestiging Weert
Emmasingel 5, WEERT
(0495) 537 599

Dwars Makelaars vestiging Eindhoven
Noord Brabantlaan 303 D3, Eindhoven
(040) 444 4000 

info@dwarsmakelaars.nl