Weert Marketing gaat Weert zowel lokaal als landelijk promoten

‘Waarderen wat we hebben en dat uitdragen’

Sinds enkele maanden is de nieuwe stichting Weert Marketing actief. De formele citymarketingorganisatie voor Weert die als taak heeft Weert te promoten. Een ruim begrip waar de medewerkers vol enthousiasme aan zijn begonnen. “We zijn hard aan het werk om de organisatie op te tuigen. Nu is het nog een tijd van kennismaken en op veel plekken uitdragen wat we gaan doen. Tegelijkertijd maken we een marketingplan om meer toeristen, bedrijven en bewoners voor Weert aan te trekken”, lichten de dames toe. “Uiteindelijk is het doel van citymarketing bij te dragen aan de economische groei van Weert op lange termijn.”

Eén duidelijke uitstraling

We spreken Kirsten den Drijver, strategisch citymarketeer en Madeleine Weerts, projectmanager in hun inspirerende kantoor in Cwartier. Zij zijn de gezichten van de nieuwe organisatie en sinds een paar weken volop aan de slag. Weert Marketing is een stichting die gefinancierd wordt door de gemeente. Er is een stichtingsbestuur waarin vertegenwoordigers uit alle ‘bloedgroepen’ van de gemeente zitting hebben zoals horeca, toerisme, recreatie en industrie. Er zijn nog twee zetels open voor binnenstad en cultuur.In april 2021 koos de gemeenteraad voor een nieuwe strategie met ‘een duidelijk positionering voor heel Weert’. Hiermee wil de gemeente een eenduidige uitstraling naar buiten toe en Weert meer bekendheid en aantrekkingskracht geven.

Kirsten: “Er zijn de afgelopen jaren veel mooie initiatieven geweest om Weert te belichten. Dat heeft positieve aandacht opgeleverd maar liet ook een versnipperd beeld achter. Weert heeft op dit moment geen eenduidige manier om de sterke kanten van de gemeente onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Daarom zal er ook afscheid genomen worden van oude campagnes als ‘Met ons in Weert’. Er komt een eigentijdse, frisse uitstraling en campagnes die gebruikt kunnen worden door de gemeente, de organisaties en de ondernemers.

Daarom gaan we samen het ‘merk’ Weert meer body en bekendheid geven dat op termijn meer groei oplevert.”

Trots op Weert

Madeleine vult aan: “Ons werkgebied is Weert en de regio. Daar horen dan ook de natuurgebieden als Grenspark Kempen-Broek, recreatiegebied De IJzeren Man, de  bedrijventerreinen, maar zeker ook de kerkdorpen bij. Dat alles gaan we uitdragen waarbij de pijlers Wonen, Werken en Bezoeken centraal staan. We willen de Weertenaren, maar ook de mensen van buiten Weert enthousiast maken over onze stad.” 

Ons doel is dat Weertenaren trotser worden op hun stad. Nog meer waarderen wat we hier hebben zodat we met zijn allen kunnen uitdragen hoe mooi Weert is en wat er allemaal te doen is. Er zijn hier bijzonder veel evenementen die soms aan de eigen inwoners voorbijgaan. Die gaan we meer bekendheid geven. Als mensen positief zijn over de stad, willen ze hier graag blijven wonen. We hopen ook te bereiken dat jongeren die elders gaan studeren weer terugkomen naar Weert.”

Dat laatste kan Madeleine bevestigen. “Ik ben in Weert geboren en heb gestudeerd en gewoond in Amsterdam en Den Haag en gewerkt in de Randstad. Totaal heb ik negen jaar in het westen gewoond maar ben vorig jaar teruggekeerd naar Weert omdat ik met name de rust en de ruimte miste. Daarnaast zijn de mensen hier veel relaxter en geïnteresseerder in elkaar. Een groot verschil met andere delen van het land. En vastelaovundj natuurlijk. Dat vier ik al van kleins af aan.”  Een opvatting die Kirsten ook deelt: “Oorspronkelijk kom ik uit Veenendaal, ben gaan studeren in Utrecht en begon mijn carrière bij Philips in Eindhoven. Door mijn partner ben ik in Weert gaan wonen. Ik moest hier erg wennen omdat ik het stadsleven in Utrecht en Eindhoven gewend was. In de afgelopen dertien jaar die ik hier nu woon, heb ik Weert zien veranderen. De stad heeft veel te bieden en ik ben Weert gaan waarderen. Ook door de coronaperiode heb ik meer lokale parels ontdekt. We zijn dus beiden een beetje ervaringsdeskundigen.”

Kirsten den Drijver (41), citymarketeer. Geboren in Veenendaal. Studeerde communicatiemanagement in Utrecht. Werkte als marketingmanager bij Philips Eindhoven en later bij Converse en Maruti Footwear, beiden van de Bos Group in Weert. Is sinds april ’22 in dienst van Weert Marketing. Woont al 13 jaar in Weert.

Website wordt etalage

“Wij gaan de sterke punten van Weert communiceren. Dat doen we in woorden en beelden op heel veel verschillende manieren. Zo richten we onze social media-kanalen in en zal op korte termijn onze website www.inweert.nl de lucht ingaan. Er komt een evenementenkalender en een overzicht van alles wat er te zien en te doen is in Weert en omstreken. Daarnaast gaan we bedrijven uitlichten en een beeld geven van wonen in Weert. De website wordt de etalage van Weert. Op social media krijg je al een voorproefje van onze nieuwe huisstijl. Deze wordt straks breed uitgerold zodat alle communicatie in hetzelfde jasje heeft. Daarom maken we nu kennis met ondernemers, winkeliers, verenigingen, organisaties, bedrijvenparken en natuurlijk met Inwoners. Wij willen voor iedereen een aanspreekpunt zijn en alle partijen verbinden.”

Meedenken in zichtbaarheid

Madeleine: “We gaan meedenken met organisaties om bepaalde evenementen groter uit te dragen. Kijk bijvoorbeeld naar de Singelloop van vorige maand. Een prachtig evenement dat past bij de waarden van Weert en dat best meer aandacht zou mogen krijgen.” Kirsten: “In de ondersteuning en advisering kunnen wij vanuit onze expertise en ervaring een rol spelen. Zo zijn we op dit moment in gesprek met Basketbal Academie Limburg om de ontwikkeling van talent in Weert zichtbaarder te maken. Samenwerken met allerlei partners in Weert vergroot je speelveld. Als we op termijn goed gesetteld zijn en de opstartfase achter de rug is, gaan we proactief contacten leggen om de marketing van anderen te versterken.”

Madeleine Weerts (31), projectmanager. Geboren in Weert. Studeerde media en communicatie- wetenschappen in Amsterdam en Rotterdam. Heeft gewerkt als lead performance marketing bij uitgeverij Sanoma in Hoofddorp en aansluitend bij Talpa in Hilversum. Is in coronatijd een eigen online koekmakerij gestart en is momenteel ook werkzaam als freelance marketeer. Woont sinds vorig jaar weer in Weert.

Binnenstad

Weert Marketing gaat zelf geen evenementen organiseren. Madeleine: “Dat deed Centrummanagement Weert in het verleden voor de binnenstad, maar dat is er helaas niet meer. Wij zien, net als de ondernemers, dat hier nu een gat ligt en we hopen, in het belang van Weert, dat er een oplossing komt. Gelukkig nemen de ondernemers zelf veel initiatieven om dingen te organiseren. Wij kunnen een rol spelen in het promoten en zichtbaar maken van deze evenementen en denken graag mee over een oplossing. Want Weert, dat zijn we samen!”

Wonen en Werken

Kirsten: “Naast het promoten van Weert als plek om te Bezoeken en te ontmoeten, gaan wij ons ook richten op Wonen en Werken. De nieuwe woonconcepten die in de nabije toekomst gerealiseerd worden in Weert gaan we onder de aandacht brengen en benoemen wat Weert als stad te bieden heeft. Zo ben ik erg onder de indruk van het totaal vernieuwde Museum W. Een enorme aanwinst met allure. Bijzonder is dat een internationaal befaamde kunstenaar als Job Smeets die hier de openingsexpositie verzorgt, oorspronkelijk uit Weert komt. Via allerlei steden waar hij gewoond en geëxposeerd heeft, heeft hij besloten om terug te keren naar Weert, een  mooie ambassadeur. Naast Wonen willen we ook het Werken in Weert onder de aandacht brengen. We hebben prachtige bedrijventerreinen en bijzonder interessante bedrijven. Dat biedt kansen voor afgestudeerden en mensen uit de regio om hier te komen werken of voor nieuwe bedrijven om zich hier te vestigen. 

Voorlopig gaan we ons storten op het toerisme. We gaan laten zien wat we te bieden hebben. Nu zaadjes planten voor de toekomst. Je moet ons eigenlijk zien als hét reclamebureau voor Weert. Effectieve campagnes opzetten, Evenementen promoten maar vooral enthousiast en doeltreffend onze mooie stad bekendheid geven.”