Weert en de zusters Ursulinen

Tijdens onze stadswandelingen bezoeken wij graag Theater de Huiskamer, het St.-Raphaëlpad en de Ursulinenhof. Een historische plek die zich de laatste jaren ontwikkeld heeft tot een culturele hotspot. Tot 1989 was dit het domein van de zusters Ursulinen.

Op deze foto uit 1984 zien we nog een groot gedeelte van het onderwijsimperium van deze zusters. Links in de van Berlostraat het pensionaat (internaat) St.-Ursula en de Maria (Ulo)school, op de hoek de St.-Angela- en de St.-Jozef (lagere)school, rechts langs de Wilhelminasingel de huishoudschool (nu Rick) en de kleuterschool (nu theater).

De zusters Ursulinen vestigden zich in 1876 in Weert in het grote pand op de hoek van de Langstraat en de van Berlostraat, later café-restaurant de Poorter, nu een permanente en desolate verbouwingsplek. Weert en de regio hebben veel te danken aan de zusters. Zij verzorgden 113 jaar lang goed onderwijs, met name voor meisjes. Daarnaast was het klooster een centrum van talrijke sociale en charitatieve activiteiten voor arm en rijk.

Hoewel van onschatbare waarde, zijn er ook verhalen van leerlingen die geconfronteerd werden met de strenge tucht die de zusters vaak hanteerden. Een paar jaar geleden mocht ik een 80-jarige moeder met drie zonen uit Waalre rondleiden. Moeder had als kleuter op de bewaarschool bij de zusters gezeten. Zij vertelde dat zij steeds bestraft werd omdat zij nog duimde. Uiteindelijk werd zij voor straf opgesloten in de kolenkelder. Huilend was zij over de kolenberg naar boven geklommen om door het kleine raampje naar buiten te kunnen kijken. Tijdens het bezoek aan theater de Huiskamer liet ik haar en haar zonen de kelder zien. Moeder herkende meteen het hoge raampje aan de Wilhelminasingel. We sloten de stadswandeling in het theatercafé af met een lekkere kop koffie met Weerter vlaai en een driewerf hoera voor de jarige moeder.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert