Weer vier jaar om

Vier jaar geleden gingen de 18-plussers onder ons naar de stembus om hun stem uit te brengen op een kandidaat voor de gemeenteraad. Helaas niet alle 18-plussers, in Nederweert gingen bijna 8 van de 10 stemgerechtigden. Daarmee gooien deze lokale verkiezingen de hoogste ogen. De belangstelling of de urgentie om onze stem (in het stembureau) te laten horen neemt verder af als het provinciale, landelijke of zelfs Europese verkiezingen betreft. Als de afstand tot de lokale kwesties groter lijkt? Of als we de nabijheid tot de kandidaat verloren zijn?

Want wees eerlijk, niet iedereen heeft de minister-president als buurman, of vroeger nog geknikkerd met het parlementslid. Het blijkt echt te helpen als we de mens achter de politieke kandidaat kennen. En met de vrouwen en mannen die zich opgeworpen hebben om gemeenteraadslid te worden, is dat veelal het geval. Ze wonen en leven (bijna) allemaal in onze gemeente. U komt ze tegen bij de bakker, op het schoolplein, in het verenigingsleven of ook nu al via hun raadslidmaatschap. Het werk van raadsleden wordt verricht als een bijzondere nevenactiviteit, ’s avonds en in de weekenden, naast een reguliere baan. In Nederweert staan, verdeeld over maar liefst zeven politieke partijen, 93 kandidaten te trappelen om als lid van het hoogste bestuursorgaan in de gemeente belangrijke beslissingen te nemen voor onze leefomgeving, werkomgeving, ruimte om te recreëren en de hoogte van onze lokale belastingen.
17 Gemeenteraadsleden deden dat de afgelopen vier jaar in Nederweert en ook na deze verkiezingen zijn er weer 17 raadszetels voor dit belangrijke werk. Dat, naast de raadsvergadering die via livestream thuis te volgen is, veelal buiten de schijnwerpers plaatsvindt. In deze weken zien we natuurlijk allemaal de posters en de politieke stukken in het weekblad en op sociale media. Zijn er politieke debatten. Vergis u niet, in die afgelopen jaren waren de raadsleden ook actief, binnen en buiten het gemeentehuis. Met stukken lezen, inwoners spreken, vraagstukken onder de aandacht brengen bij het dagelijks bestuur en vooral ook met constructief samenwerken ten behoeve van de inwoners van de gemeente. De zeven partijen die in Nederweert meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben naast posters en flyers ook elk een inhoudelijk verkiezingsprogramma geschreven. Een regenboog van politieke meningen die (gelukkig) op de grote thema’s heel mooi combineren.

Nu is het de hoogste tijd uw aandacht te vestigen op dat belangrijke moment waarop we naar de stembus mogen.
14, 15 en de hoofdverkiezingsdag woensdag 16 maart aanstaande. Maak gebruik van uw stemrecht, veel keuze-wijsheid gewenst!

Birgit Op de Laak
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.