“We zijn trots op ons familiebedrijf”

Wetemans Interieurbouw bestaat 35 jaar

In hun bedrijf op industrieterrein de Kempen kijken Wim en Marlies Wetemans terug op de afgelopen 35 jaar van hun bedrijf in interieurbouw. Samen startten ze in 1989 en tegenwoordig, met hun zonen Kevin (30) en Nick (27), zijn ze sterk in het maken van interieurs, zowel voor woonkamers, slaapkamers en keukens. Vakkundig, flexibel en zeer klantvriendelijk zijn aspecten die zeker op dit Weerter bedrijf van toepassing zijn.

Nick, Kevin, Marlies en Wim

Eigen bedrijf

Wim (59) wist al op jonge leeftijd dat hij timmerman wilde worden. Na zijn opleiding houtbewerking en meubelmaken was hij klaar om aan de slag te gaan. Wim: “Ik heb een aantal jaren in loondienst gewerkt bij een toeleverancier voor de meubelindustrie. Al snel wilde ik zelfstandig worden en ‘voor mijn eigen beginnen’. In 1989, op m’n 24e, was het zover en stapte ik vol trots bij de Kamer van Koophandel naar buiten; mijn eigen bedrijf was een feit. In het begin combineerde ik dat (destijds nog vanuit een kleine gehuurde werkplaats in Stramproy) met mijn parttime vaste baan. Mijn vrouw Marlies hielp me achter de schermen met ondersteuning in de offertes, klantencontacten, facturatie en de administratie”.

Eigen pand

Het bedrijf liep goed en in 1996 was het tijd om op zoek te gaan naar een grotere werkplaats. “We besloten toen om zelf een pand te bouwen dat we het naar eigen inzicht en behoeften konden opzetten. Dat werd hier op de Ringselvenweg op industrieterrein de Kempen. Een werkplaats, montageruimte, magazijn en showroom. Het was een geweldig moment toen we hier van start konden gaan. We werkten hard en kregen steeds meer tevreden klanten”. Marlies vult aan: “Er ontstond zo veel mond-tot-mondreclame. Onze kracht is dat we zelfstandig en flexibel zijn en werken vanuit ons hart. Afspraak is afspraak, alles netjes en met zorg afleveren en monteren. Het grootste deel van onze klanten zijn particulieren in een straal van ca 30 km rond Weert”. Wim: “Dat maakt het ook makkelijker met het verlenen van service. Als een klant belt dat er een kastdeurtje scheef is gaan hangen kan ik op heel korte termijn even langs gaan en het oplossen. Wanneer je naar de Randstad zou moeten is dat toch een ander verhaal”.

Zoons erbij

Wim vervolgt: “Uiteraard kregen onze jongens het vak met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd waren ze in de werkplaats te vinden ‘om papa mee te helpen’. Hun opleiding genoten ze bij Sint-Jansberg in Maaseik. Een perfecte school voor ons vakgebied, met als aanvulling nog een opleiding in Hasselt. Op jonge leeftijd zijn ze hier al komen werken. Eerst in hun vrije tijd, na school. Later, na hun opleidingen, in vaste dienst. Dus inmiddels hebben ze al heel wat ervaring. De onderlinge samenwerking gaat geweldig. Uiteindelijk gaan zij de zaak ook overnemen en voortzetten. Waar ik in de beginjaren alles zelf deed, hebben we nu de taken verdeeld en is hun inbreng steeds groter. Ik heb zodoende meer tijd voor klantadvisering en werkvoorbereiding.

De nieuwe generatie brengt ook een andere kijk op zaken. Het werk is ook veranderd, we werken tegenwoordig meer en meer met mooiere materialen en de computer heeft natuurlijk ook in ons vak zijn intrede gedaan. Computergestuurd boren, zagen of frezen gebeurt sneller en preciezer en geeft ons de kans om op die momenten met andere zaken bezig te zijn”.

Interieurbouw

Marlies: “We zijn interieurbouwers, wat betekent dat we gespecialiseerd zijn in het maken van kasten en keukens, in alle vormen, maten en materialen. Alles op maat en naar wens. Compleet met apparatuur, ingebouwd en wel”. Wim vult aan: “En we doen alles zelf, klantgesprekken, tekeningen maken, inmeten, plaatsen en uitleg van de werking van de apparatuur. Marlies begeleidt de klant vaak bij de keuze van bijvoorbeeld kranen, handgrepen en apparatuur. Die totale persoonlijke benadering wordt erg op prijs gesteld ervaren we”, benoemt Wim trots.

Marlies vertelt tot slot: “Het 35-jarig bestaan van het bedrijf gaan we niet groots vieren. Met onze zoons en hun vrouwen gaan we lekker eten om even stil te staan bij deze mooie mijlpaal. Wim is nu 59 jaar en wil nog zeker een tijd mee blijven werken, met af en toe wel een zaterdag vrij”, zegt ze lachend. Wim sluit af: “Dus gaan we vol enthousiasme op naar het 40-jarig bestaan, waarin we de komende vijf jaar veel mooie dingen willen maken met liefde voor het vak”.