Wat zou jij doen met… Zomervakantie 2021?

We mogen weer op vakantie? Of toch niet?
‘Het ene land oranje, het andere zelfs rood. Maar wachten op een veilig groen is voor de meesten niet te doen.’
Waar naar toe en met welk risico? Griekenland en Spanje zien je héél graag komen. Wordt het daar dan niet te druk? Is het veilig of wordt vanwege economisch eigenbelang een gokje gewaagd? Naar IJsland dan. IJsland is geel maar ziet Nederland als hoog-risicoland. Is een negatieve coronatest voldoende? Niet ouder dan 48 uur? Of is het 72 uur? Komt het digitale Europese Groen Certificaat voor mij op tijd? En wat als er tijdens mijn vakantie door een nieuwe variant de pleuris uitbreekt? Quarantaineplicht bij aankomst of als je terugkomt in eigen land? De zomer van 2021 brengt extra keuzestress. En we zijn zo toe aan vakantie.

We zouden ook kunnen kiezen voor een ‘staycation’, een vakantie thuis. Alle factoren die ontspanning belemmeren omzeilen en alleen dat doen waar je zin in hebt: huishoudelijke taken en andere klusjes uitstellen, fietsen of hardlopen in de natuur, mentaal afstand nemen van je werk, iets betekenisvols doen, lezen en luieren, uitdagingen aangaan, bewust ontspannen. 

Hoe gaat jouw vakantie eruitzien deze zomer? Ik leg deze vraag voor aan drie trouwe lezers van Weert Magazine.

Erwin Pellemans

Erwin Pellemans(42), Nederweert

Elk mens heeft behoefte aan perspectief, iets moois om naar uit te kijken in tijden van lockdowns en thuiswerken. Voor de een is dat het bezoeken van een festival of een voetbalwedstrijd, maar voor mij is dat de zomervakantie. 

Tot 12 maart 2020 had ik een drukke baan in de Randstad. Dagelijks met de trein naar Utrecht op en neer. Altijd onderweg. En opeens stond alles stil… Sinds die dag werk ik nu non stop thuis in een klein kamertje; videobellen, dag in en dag uit. Al bijna 500 dagen geen collega’s meer in levenden lijve gezien. Wel heb ik nu veel meer tijd voor mijn gezin. Het voelt als een sleur, maar je wilt ook niet klagen. Er zijn anderen die het veel zwaarder hebben in deze tijd. 

Wat dan helpt is iets om naar uit te kijken. Voor mij is dat vakantie in het Oostenrijkse Zillertal. Vorig jaar was dat het enige wat wel doorging en ik heb mijn accu daar enorm goed kunnen opladen. Iedere dag de bergen in en lange wandelingen maken in de schitterende natuur. ‘s Middags een frisse duik in een natuurlijk bergmeer. Afgelopen november hebben we zonder twijfel meteen weer geboekt. Ook deze zomer gaan wij weer naar Oostenrijk!

Agnes Janssen

Agnes Janssen (77), Sevenum

Door corona is mijn leven als gepensioneerde routineuzer geworden dan voorheen. Saaiheid ligt dan ook onvermijdelijk op de loer. Vakantie is na de derde lockdown een mooi vooruitzicht. Maar hoe?

Twee jaar geleden maakte ik een stedentrip naar Dresden, Leipzig en Weimar. Ik heb genoten van de rijkdom aan geschiedenis en cultuur. Tel hierbij de ontmoetingen met gelijkgestemden en je kunt je voorstellen hoe mooi deze vakantie was. Met de herinneringen kon ik even vooruit.
Graag wil ik terug naar Weimar. We hadden geen tijd voor het Bauhaus museum. Ook wil ik me verder verdiepen in het werk van Goethe, Schiller en Liszt. Corona gooit, ondanks de goede vooruitzichten, roet in het eten.
Maar er is een second best: mijn geboorteplaats Weert. Want wat is Weert mooi!  Met lieve mensen ga ik wandelen, slenteren, struinen in De Krang, bij de IJzeren Man, bij het Vosseven en op de Boshoverheide. Als het weer kan, bezoeken we het Munttheater en het Jacob van Horne museum (red. nu Museum W). Een etentje in een gezellig restaurantje in het historische centrum of in de buurt van het station maakt een vakantiedag compleet.

Ik hou van Sevenum. Ik ben verliefd op Weert. Dus met mijn vakantie komt ‘t wel goed. Zonder coronatrammelant. Hopelijk.

Maarten Hoeken

Maarten Hoeken (59), Weert

Ik sta op de ladder met behangpapier in mijn handen en behangplaksel overal waar je het liever niet wil hebben als ik denk aan wat ik hierop zal antwoorden. En dat op mijn eerste vakantiedag.
We wisten het al heel snel eigenlijk. Geen gestress met groen, geel of rode landen, geen stok in de neus voor het in een vliegtuig stappen maar lekker de economie, de lokale cafés en restaurants steunen. In Nederland blijven dus. Zoals zovelen doen. 

Terwijl ik dit schrijf is het 25°C. Wat wil je nog meer? De eerste week dus klussen en lekker iedere dag ergens lunchen of gewoon een terrasje pakken in en rond Weert. Daarna een weekje Texel en dan een weekje Vlissingen met een huisje op het strand. Nederland wat ben je toch mooi en veelzijdig. Helemaal zen, geen stress en als de pleuris uit zou mogen breken zijn we zo weer thuis. Maar dat verwachten we niet want we hebben al een vaccinatie in de arm. Ook denk ik dat de reisorganisaties een slag in te halen hebben. En dat de reizen dus extra duur zijn. Misschien volgend jaar weer naar Italië of? … Dat zien we dan wel weer. Prettige vakantie allemaal.