Wat zou jij doen met: vakantie in coronatijd?

Wat er wel en niet mag in de zomermaanden blijft giswerk maar door het coronavirus zullen we voorlopig niet meer naar zonnige vakantiebestemmingen kunnen vliegen. Waarschijnlijk komt er de komende maanden een verschuiving naar vervoer per auto. Verschillende landen hebben aangegeven weer heel graag toeristen te willen ontvangen. Maar ieder land heeft zo zijn eigen belangen en zijn eigen beleid. Hoe lang gaat onze ´intelligente lockdown´ nog duren? Kun je in de zomervakantie wel echt even weg of wordt het toch pas in het najaar? Verschillende reisaanbieders meldden in april al dat het aantal boekingen voor de herfstvakantie en de winterperiode weer op gang kwam. Maar is het verstandig om in het najaar te gaan? Misschien kom je toch in de drukte terecht? Steeds meer Nederlanders kiezen het zekere voor het onzekere en boeken een vakantie in eigen land. Huisjesverhuurders zagen het aantal binnenlandse boekingen met 40 procent stijgen vergeleken met vorig jaar. De prijzen voor deze vakanties gaan daardoor al flink omhoog. Welke ‘zekerheid’ wordt in Nederland geboden? Ook de zekerheid dat je geen besmetting oploopt?
Ga je of ga je niet? Of zie je mogelijkheden om het vakantiegevoel in eigen tuin of omgeving te creëren? En als je gaat is de vraag: Wanneer, waar naar toe en onder welke voorwaarden? En wat als je niet meer wilt gaan maar annuleren niet meer mogelijk is?
Wat zou jij doen?

Caroline van Nieuwenhoven (47), echtgenote, moeder en zakenvrouw

Wij zijn fervente Italiëgangers. Zon, water, mooie stadjes en heerlijk eten. Wij leven daar als gezin elk jaar weer naar toe. Maar door alles rondom Corona hebben wij dit jaar besloten niet te gaan en thuis te blijven. Niet zo zeer uit angst maar meer vanwege alle onzekerheid die er heerst.
Als ik ga wil ik wel volop kunnen genieten en niet daar tegen allerlei restricties aanlopen. Vakantie in ons eigen mooie Nederland is geen optie door de verwachte drukte aan stranden, in parken en recreatiegebieden. Bovendien heeft de lockdown ons, net als vele andere ondernemers, zakelijk getroffen. Wij hopen door in de vakantieperiode door te werken nog een stuk verloren omzet in te kunnen halen. Maar gelukkig wonen wij in een prachtige regio, hebben we een heerlijke tuin en kan ik een beetje Italiaans koken. Dus voetjes in een bak water, een Aperol Spritz in de hand, Andrea Bocelli op de achtergrond met de snoet in de zon en als je dan je ogen dicht doet… net Italië… La Dolce Vita!

Marianne Mackus (49),
eigenaresse Reisburo Mackus

Als reisburo zitten we midden in de perikelen van het vakantiegebeuren. Het coronavirus heeft de hele boel op zijn kop gezet. Waar je de mensen normaal de zekerheid biedt van een mooie vakantie, is het nu een onzekere branche geworden. Ieder land doet zijn eigen ding en daarbinnen ook nog iedere reisorganisatie in dat land. Dit brengt veel onrust en onduidelijkheid met zich mee. Toch moet ik zeggen dat de meeste mensen heel begripvol zijn. Hoe de zomer eruit gaat zien qua buitenlandse reizen is vooralsnog niet geheel duidelijk. Dit hangt af van onze regering maar ook van de maatregelen die andere landen gaan nemen. Er zijn al landen die er naartoe werken om het toerisme weer op gang te brengen. Als het dan op gang is gebracht, is dan iedereen weer welkom of worden toeristen uit bepaalde landen geweerd? Wat vooralsnog het belangrijkste is, is dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden goed in acht neemt en zich aan de regels en voorschriften houdt. Het verwatert allemaal snel, er sluipt nonchalance in en daarin schuilt een groot gevaar. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar, of het nu in Nederland is of in een ander land op de wereld!

Ralph Nouwen (40), liefhebber van actieve avontuurlijke vakanties

Als meubelman ben ik altijd druk bezig met het collectioneren en het inrichten van andermans interieur. Door de coronacrisis hebben we nu de tijd om ons eigen huis eens goed te restylen. De badkamer en de hal zijn aan de beurt en deze krijgen een metamorfose door mooie wallcovers/behang waardoor het in combinatie met nieuwe accessoires zoals een houten wandpaneel en spiegels weer helemaal als nieuw aanvoelt. Helaas is onze geplande vakantie naar Bali niet doorgegaan. We zouden een rondje over het eiland gaan doen met een bezoek aan Ubud in het binnenland waar we zouden gaan raften en een trip door de rimboe maken. De ronde zou eindigen in Uluwatu waar de perfecte wave te vinden is om te gaan golfsurfen. We gaan nu de komende tijd veel gebruik maken van het mooie Nederland Waterland. Wij zijn gek op watersporten, van wake-boarden tot wake-surfen en hopen daarom dat we een mooie zomer tegemoet gaan. Normaal zoeken we een borrel op of eten we wat na een dag surfen, maar nu maken we het gezellig met een BBQ. Op de stranden rondom het water van bijvoorbeeld de Biesbosch.