Wat zou jij doen met… Senior vanaf je vijftigste?

Sommige mensen krijgen het Spaans benauwd als ze vijftig worden, anderen roepen ‘Het leven begint bij 50!’ Is een Sarah of Abraham in je tuin leuk? Of word je er depressief van?

Ouder worden wordt in onze maatschappij vaak als iets negatiefs gezien. Maar wie bepaalt wat oud is? Een klein testje: Zeg je nog steeds ‘Vim’ tegen ‘Jif’ dan ben je echt stokoud. Maar je weet toch dat ‘Jif’ nu ‘Cif’ heet? 

Veertig procent van de Nederlanders is boven de 50 jaar. Geen wonder dat voor deze groep veel belangstelling is. Er is een aparte politieke partij voor vijftigplussers en er zijn aparte datingsites voor 50-plussers. Omdat het voor deze groep soms extra lastig is om werk te vinden heeft het UWV-regelingen als ‘proefplaatsing’ en ‘compensatie bij ziekte’ met aantrekkelijke voorwaarden voor werkgevers.

Maar het is vooral de ‘jonge’ vijftigplusser waar de seniormarketing zich op stort. De nieuwe senioren zijn daadkrachtig én koopkrachtig. 50’ers hebben minder stress, minder boosheid en ongerustheid over werk en relatie. Ook weten ze vaak veel beter wat ze willen en durven precies te zeggen waar het op staat. Dat geeft veel rust. 50 zijn is dus zo slecht nog niet. Toch terug naar de vraag: Vind jij het leuk om Sarah of Abraham te zijn of te worden of maakt het je depressief? 

Ivonne Hendriks

Het was fantastisch om deze speciale dag te vieren met familie en vrienden. Die Sarah aan de voordeur vond ik geweldig. Ik dacht: jaaa, ik ben vijftig en iedereen mag het weten.
Ik heb mij de hele dag, van top tot teen, jarig gevoeld en ontzettend genoten van alle verrassingen en verwennerijen.
Ik zag er absoluut niet tegenop dat ik vijftig werd. Ik heb altijd gezegd dat ik blij ben -en het geluk heb – om vijftig te mogen worden. Ouder worden – en het liefst ook nog in goede gezondheid- is een voorrecht dat niet iedereen gegeven is. Dus ik ben nu gewoon 52 en trots op mijn leeftijd.

Ik ben weliswaar niet meer zo lenig en zit niet meer zo strak in m’n vel als op mijn dertigste maar voel mij nog jong van geest en zit nog vol plannen en dromen voor de toekomst. Alles mag en niks moet is mijn motto en ik kan intens genieten van een heerlijke wandeling. Leeftijd zegt mij dus niks. Het gaat erom hoe je er zelf mee omgaat en wat je ermee doet. Durf nee te zeggen en doe dingen waar je gelukkig van wordt.
Iedere leeftijd heeft zijn charme dus bij deze zeg ik … op naar de 55!

Ted Seuren

En ja… zo word je vanzelf ouder en komt de ‘magische 50’ vanzelf dichterbij. Ik heb weliswaar nog bijna een heel jaar te gaan tot deze dag maar toch, hoe ga je met dit voldongen feit om? Je kunt natuurlijk gaan denken aan de standaard open deuren dat je vroeger met 50 jaar al oud was, dat je steeds dichter bij je pensioen komt en dat je fysieke beperkingen gaat krijgen. Heeft dit zin en voel ik me dan ook zo? NEE, ABSOLUUT NIET! Moet er niet aan denken. Slechte dagen of perioden hebben we allemaal in ons leven maar hoe sta je überhaupt in het leven? Met leeftijd leer je relativeren, je leert wat belangrijk voor je is en je waardeert meer en meer de (soms kleine) dingen in je leven. Ik gebruik deze ervaring elke dag weer zowel privé als werk gerelateerd. Ik blijf positief! 

En als je komende zomervakantie even niets te doen hebt, lees dan een keer Happy Life 365 van ‘oeës Wieërter maegdje’ Kelly Weekers. Heb ik ook gedaan. Krijg je onder andere goede tips mee in het ‘nee’ zeggen en haar adviezen zijn vooral nuttig als je je druk maakt over wat anderen van je denken. Laat dat vooral los! Laat Abraham maar komen!

Miranda Jeurninck-Feijen

Met 30 jaar beginnen de eerste kwaaltjes en dat zullen er met 50 jaar vast meer worden.  Maar depressief bij de gedachten dat ik 50 jaar word?! Nee totaal niet. Iedere leeftijd heeft zijn charmes, al zie ik in de spiegel wel dat de tijd uiterlijk zijn tol begint te eisen. 

Ik zou best nog eens 25 jaar willen zijn, maar dan wel met de levenservaring die ik nu heb. Door schade en schande gaan namelijk de scherpe kantjes eraf en weet je wat echt belangrijk is in het leven. Je minder druk maken over bepaalde zaken is dan ook een verademing. Door mijn werk, het verenigingsleven en mijn gezin sta ik nog midden in het leven en hoef ik mij totaal niet te vervelen. Dat houdt je ook “jong” en bij de tijd. Wekelijks stappen heeft inmiddels plaats gemaakt voor een etentje en daarna ergens wat drinken. Ik hoop dan ook dat wij snel weer een hapje en drankje kunnen gaan doen en dat ik in 2022 een mooi feest kan geven ter ere van mijn 50e verjaardag. 

Ik heb geen probleem met een grote Sarah bij mij buiten al zou dat een vreemd gezicht zijn in het centrum.