Wat zou jij doen met…romantiek??

De meeste vrouwen vinden hun man niet romantisch genoeg. Maar mannen zouden wel eens veel romantischer kunnen zijn dan vrouwen! Uit Amerikaans onderzoek bleek dat mannen over het algemeen een romantischer beeld hebben van een liefdesrelatie dan vrouwen. Als mannen op zoek zijn naar een partner vinden ze sociale status, geld of afkomst volstrekt onbelangrijk. Ze kijken alleen naar ‘de vrouw’. Die gedachte is veel romantischer dan de praktische insteek die vrouwen er vaak op na houden: Heeft hij een goed inkomen, een leuke baan, uit welk milieu komt hij? De romantische genen van mannen zorgen er ook voor dat liefde op het eerste gezicht bij mannen vaker voorkomt. Dit gebeurt bij 48 procent van de mannen en slechts bij 28 procent van de vrouwen!

Hebben vrouwen het dan mis? Nee dat ook weer niet. Zij hebben gewoon een heel ander beeld van romantiek. Vrouwen willen aandacht, kleine attenties, voelen dat de ander er voor ze is. En als het om die vorm van romantiek gaat, ja dan laten de heren een steekje vallen. Daar kunnen ze overigens niks aan doen, dat zit in hun genen. Mannen komen snel tot een logische conclusie, zijn kort van stof en zijn goed in het oplossen van praktische problemen. Vrouwen zijn beter in het met veel omhaal van woorden veroorzaken en oplossen van sociale en emotionele vraagstukken. Maar dat maakt mannen niet minder romantisch! Wat zou jij doen met…??

Monique van den Brandt (54),
redactrice Weert Magazine

Tijdens een van onze eerste zomervakanties samen in de Dordogne werden we ‘s nachts verrast door een enórme onweersbui. De regen kwam er met bakken uit en de wind duwde het tentdoek alle kanten op. Vriendlief vertrouwde het niet helemaal, trotseerde de storm en ging in het holst van de nacht de tentharingen dieper in de grond slaan. Een heerlijk geluid en geruststellend gevoel voor degene die veilig en droog in de slaapzak ligt. Voor mij dus. Teruggekomen in de warme slaapcabine wachtte mijn held een romantisch welkom en bleek ons tentje bestand tegen veel verschillende (weers)omstandigheden… Vijfendertig jaar na dato werd ik ’s nachts wakker van het geluid van schuivende dakpannen. Noodweer in Weert en de wind blies de pannen van het dak zodat die verderop in de tuin in honderden stukken kapot vielen. Vriendlief, ondertussen al dertig jaar mijn man, maakte ik wakker en riep: “Moet je niet even buiten gaan kijken of alles ok is?”. “Ik geloof dat jij een pan af hebt”, zei hij niet maar ik zag het ‘m denken! “Veel te gevaarlijk, we zien het morgen wel”, zei hij, draaide zich om en sliep verder. Ja, soms wint het gezonde verstand het van de romantiek!

Francis Bruekers (49),
redactrice Weert Magazine

Ach romantiek. Dat wordt wel zo hopeloos overgewaardeerd. Kijk Ton, het gegeven dat de man alleen maar, volgens jou uit romantisch oogpunt, kijkt naar de vrouw als een vrouw en daarover niet langer nadenkt, is een volkomen logische ‘keuze’ van de man. Vanuit de evolutie is het namelijk zo dat de man z’n natuurlijke voortplantingsdrift botviert bij de vrouw. Daar kan de man niets aan doen. Dat zit in z’n genen. Omdat in de tijd dat we nog allemaal rond het kampvuur zaten met berenvellen om, ook al gold dat een slimme meid op haar toekomst is voorbereid, kan een vrouw dan ook maar beter bij haar ‘keuze’ letten op praktische dingen. En ook dat zit in haar genen. Daar kan ze niks aan doen. Romantiek is een bedenksel om de vrouw en de man te verleiden en te binden. Niet meer en niet minder. Daarmee heb ik het fenomeen ‘romantiek’ natuurlijk wel compleet platgeslagen. En da’s dan ook wel weer jammer. Mijn romantische vaardigheden beperken zich tot het leuk hebben met elkaar, leuke dingen doen samen en er voor elkaar zijn. Me dunkt, dat is toch al niet weinig. En daarvoor wil ik – als de man dat leuk vindt – best een geurkaarsje aansteken om de sfeer wat te beïnvloeden.

Maartje Derckx (38),
redactrice Weert Magazine

Mannen zijn in de kern horken, vrouwen manipulators. Dat vooropgesteld. In mijn omgeving zijn het vaak de vrouwen die een onrealistisch beeld hebben van de betekenis van romantiek. We doen daarbij kolossaal een beroep op iets waarover de man over het algemeen in mindere mate beschikt: aanvoelingsvermogen. Mannen leven in het hier en nu, vrouwen denken twintig stappen voor én achteruit, en wanneer mannen een verwoede poging doen tot romantiek, hebben wij vrouwen het in een split second kapot bemoeid. Voor mij geen rozenblaadjes op bed of een openbare liefdesverklaring op social media. Daarvan moet ik binnensmonds overgeven. Romantiek mag wat mij betreft simpel, onverwacht en zonder poging mijnerzijds om het naar mijn hand te zetten. Ten huwelijk gevraagd worden terwijl je je zoon borstvoeding geeft en ja zeggen met zowel lekkende ogen als lekkende borsten. Een knipoog via de spiegel als je samen schuimbekkend je tanden staat te poetsen. Het is zoals Lianne La Havas in ons bruiloftsliedje zingt: “It’s what you don’t do, it’s what you don’t say. I know you love me, I don’t need proof.” En verder is af en toe een bloemetje leuk. Maar niet van het pompstation of iets met rode rozen. Dat is namelijk altijd lelijk.