Wat zou jij doen met…Kerst?

Kerst en oudjaarsavond maar ook de dagen daar tussenin gaan er dit jaar heel anders uitzien. Een uitgebreid kerstdiner met veel vrienden of familie is niet meer vanzelfsprekend. Op wintersport? Vergeet het maar. Vuurwerk tijdens de jaarwisseling? Verboden! We zijn hier in Nederland heel erg gehecht aan de tradities rondom de feestdagen. Het zijn de dagen van verbondenheid maar corona gooit nu roet in het eten. Het kabinet zal waarschijnlijk besluiten dat we maximaal drie gasten van 13 jaar en ouder mogen ontvangen. ‘De besmettingscijfers zijn grillig maar als we de teugels te veel laten vieren kan het zo weer mis gaan.’ Dat bleek uit de cijfers in Canada waar na de viering van Thanksgiving het aantal besmettingen explodeerde. Wat zijn de alternatieven? Hoe gaan we er toch iets van maken? Met het eigen gezin een spelletjes- en tv-avond? Een online kookworkshop voor het hele gezin? Knalerwten, sterretjes en trektouwtjes? Veel bellen, chatten en zoomen? Sporten in de natuur? Of worden het troosteloze, eenzame dagen door het gemis van familie, vrienden, wintersport of vuurwerk ? Wat zou jij doen met…Kerst?


Leon Söntjens (70), gepensioneerd ambtenaar

Op het moment dat ik dit schrijf, is nét bekend geworden, hoe de regels met betrekking tot het coronavirus er voor de komende feestdagen uit zullen zien. De lang gehoopte versoepeling is helaas niet doorgegaan, mede dankzij de enorme drukte in de grote steden. Ieder huishouden mag maximaal drie gasten ontvangen. Voor ons gezin (mijn vrouw en ik) zal het ten aanzien van de kerstdagen heel anders zijn ten opzichte van voorgaande jaren. Wij vieren de kerstdagen namelijk altijd samen met onze kinderen en hun gezin. In totaal zes volwassenen en drie kleintjes. We doen dit afwisselend op de eerste en tweede kerstdag en bovendien op toerbeurt bij eenieder thuis. Voor het diner wordt gezamenlijk gezorgd. Daarbij wordt afwisselend het voor-, het hoofd-, en het nagerecht als verrassing klaargemaakt. Dit jaar zullen we dit samenzijn over twee dagen moeten verdelen. Voor oudjaarsavond is het een ander en groter probleem, omdat we deze avond met een grotere groep vrienden vieren. Hoe we dit gaan oplossen is op dit moment nog niet bekend. De groep splitsen??? Leuk is dat niet. Maar als het niet anders kan, zal er toch iets moeten gebeuren om niet alleen te zijn. Ondanks deze nare tijd: Fijne en gezellige feestdagen gewenst.

*********************************************************************************************************************************************


Manon Raetsen (25), verpleegkundige in het St. Jans Gasthuis Weert

De feestdagen staan voor de deur en anders dan hoe wij dat gewend zijn. Niet meer met veel mensen uit meerdere gezinnen in een huis, geen grote evenementen meer en geen knuffels op het moment dat de klok 12 uur slaat en het nieuwe jaar inluidt. Alles is anders, maar dat wil niet zeggen dat het er minder leuk op wordt. Naar mijn mening leren we beter met de situatie omgaan: er is veel meer aandacht voor elkaar en we gaan de kleine dingen in het leven meer waarderen. Kijk bijvoorbeeld naar een spelletjesavond. Wie had gedacht dat dit anno 2020 nog zo’n hype zou worden? Voor mij is dit een ideale invulling met deze dagen. Als verpleegkundige werk je ook tijdens de feestdagen. Dit zijn de meest speciale en waardevolle dagen in dit beroep. Door mensen extra aandacht te geven en gesprekken te voeren proberen wij de zorgen die zij hebben weg te nemen. We versieren samen het nachtkastje, zodat de kerst en oud en nieuw toch nog een beetje ‘in huis’ worden gehaald. Wat misschien anders is dan vorig jaar, kan ook een opening zijn naar iets nieuws en iets moois. Een perspectief waar we jaren geleden nooit aan hadden kunnen denken.

*****************************************************************************************************************************************

Peter van Deursen (56), directeur Drukkerij van Deursen

De komende kerstdagen zullen in huiselijke kring gaan plaatsvinden. Gezamenlijk iets koken, samen buiten rond de BBQ, of je laten verwennen door een ‘voorbereide maaltijd’. Niet minder gezellig maar wel anders. Een ontspannen wandeling in de omgeving zal zeker niet ontbreken deze dagen. Oudjaarsavond een tafel vol heerlijkheden en gezellig samen aftellen naar het nieuwe jaar. Na twaalf uur vertrekt de jeugd met vrienden en aanhang de stad in om verder te vieren. Helaas zitten ze dit jaar met hun ouders opgescheept. Het gezelschap zal in elk geval iets kleiner zijn en de vuurpijlen blijven achterwege maar de sterretjes zullen er zijn en de glazen blijven evengoed gevuld. Al enige jaren gaan we half januari op weg voor een korte skivakantie, dat zal vanwege de huidige Covid19-regels nu niet plaatsvinden. We hopen en verwachten dat we in maart 2021 wel weer met het hele gezelschap in Obergurgl kunnen genieten van de bergen, de sneeuw en de zon en dat er dan volop geskied kan worden. Het is even niet anders de komende feestdagen. 2021 zal anders worden. We krijgen een vaccin, horeca en theaters gaan weer open, de zon gaat weer schijnen! Blijf gezond en maak er gezellige dagen van in familiekring, laten we de mooie momenten koesteren en met goede voornemens het nieuwe jaar tegemoet treden.