Wat zou jij doen met… Het politiebureau Weert?

Het prachtige gebouw van de politie, basisteam Weert, voldoet niet meer. Het biedt geen optimale werkomgeving, is inefficiënt in het gebruik en voldoet niet meer aan de nieuwe duurzaamheidseisen (die overigens pas vanaf 2030 gaan gelden). Het is te groot omdat er meer blauw op straat schijnt te lopen. Er komt nieuwbouw aan de Schepenlaan.

Wat heeft een politiebureau in essentie nodig? Een balie om burgers te ontvangen, werkruimten voor agenten die niet op straat lopen, enkele cellen om boeven tijdelijk op te bergen en een garage voor de surveillancewagens. Dat zit in het huidige gebouw allemaal in. Kan misschien een leuk jongerenpvangcentrum worden?

Het vorige bureau heeft 36 jaar dienstgedaan. Dit gebouw is pas 21 jaar in gebruik. Aanpassing? Verbouw? Onderverhuur aan een maatschappelijke organisatie of boa’s in het politiebureau huisvesten? Het behoort blijkbaar niet tot de mogelijkheden. Nieuwbouw moet het worden, weg van het centrum. Maar goed, de kogel is door de kerk. Blijft de vraag: Wat doen we met het huidige gebouw? 

Michiel Maes

Michiel Maes (34),voormalig woordvoerder politie Limburg 

De politie vertrekt uit het huidige bureau aan de Kasteelsingel, en het Stadspark in Weert wordt vernieuwd. Het bureau en het park liggen op nog geen 25 meter van elkaar. Ik zou het als een kans zien om deze twee ontwikkelingen te combineren: betrek het leegstaande bureau straks bij het nieuwe Stadspark.

Bij een evenement in het park zou je gebruik kunnen maken van het politiebureau. Misschien is er ruimte om een horecagelegenheid te maken, of kunnen bezoekers van een evenement in het park de dag voortzetten bij activiteiten in het gebouw. Bijvoorbeeld een ‘escaperoom’, al is ontsnappen uit de huidige cellen in het bureau vrij lastig.

Het politiebureau is erg groot, een van de redenen waarom er een kleiner bureau gebouwd gaat worden. Maar juist door de vele mogelijkheden van het pand zou je het goed kunnen combineren met de omgeving. Op de bovenste verdieping is een kantine met dakterras. Na een evenement in het park, zoals het Foodtruck festival Foodstock dat eerder in het park werd georganiseerd, zou ik best een drankje willen drinken in de nieuwe rooftopbar van Weert. Op de bovenste etage van het ‘oude’ politiebureau, met uitzicht over de hele stad.  

Anton Cornelissen

Anton Cornelissen (71), woont tegenover het politiebureau

Voorafgaand aan de beantwoording van de vraag ‘Wat moet er gebeuren met het huidige politiebureau?’ wil ik laten weten dat ik het volstrekt niet eens ben met nieuwbouw en verplaatsing van het bureau naar een plek buiten het centrum. Dit pand staat er amper twintig jaar. Dat is toch een vorm van kapitaalvernietiging? Maar helaas is dit al een gepasseerd station, daar is niets meer aan te doen.
Schieten we niet te ver door met duurzaamheidseisen en allerlei onderzoeken en rapporten over inefficiëntie in gebruik? Hebben we hier niet al voldoende voorbeelden van, ook in Weert?  Het nieuwe stadhuis aan de Wilhelminasingel zou ook al te groot zijn. Daar kunnen dan toch andere diensten in gevestigd worden? 

Kijk eens naar de herbestemming van het oude stadhuis aan de Beekstraat. Dit biedt vele (nieuwe) ondernemers kansen. Zoiets zou toch ook mogelijk kunnen zijn in het huidige politiebureau? Of wordt het politiebureau weer een volgend hoofdpijndossier voor de gemeenteraad? Daar hebben we er al genoeg van, dacht ik.

Ik heb trouwens het vermoeden dat het huidige politiebureau geen andere bestemming krijgt maar wordt afgebroken om er een gelijkwaardig appartementencomplex te bouwen zoals er meer liggen aan de Kasteelsingel.

Maarten Van Laer

Maarten Van Laer (40), eigenaar Dwars Makelaars en jurylid architectuurprijs Weert

Het huidige politiebureau in Weert ligt op een bevoorrechte positie in het centrum van Weert, tussen het fraaie nieuwe stadspark (in aanleg), winkels en de vele terrassen die Weert rijk is. Het gebouw aan de Kasteelsingel is inmiddels alweer twintig jaar oud. Toch is de schil van het politiebureau nog eigentijds. En op het eerste gezicht biedt het gebouw een scala aan mogelijkheden tot hergebruik.

Meest voor de hand liggend is wellicht gebruik als kantoorruimte, of een bedrijfsverzamelgebouw. Maar dit gebouw zou naar mijn idee een passende oplossing kunnen bieden voor een schrijnend huisvestingsprobleem in Weert; het gebrek aan betaalbare starterswoningen.

Hoe maak je dit rendabel in een markt met torenhoge bouwkosten? Koester dat wat al goed is! Handhaving van de opvallende schil van het politiebureau, deze looks kunnen met gemak nog decennia mee. Realisatie van een daktuin voor gezamenlijk gebruik, op het dak van de met hout beklede uitbouw aan de Kasteelplein-zijde. Overige daken kunnen plaats bieden aan zonnepanelen. Parkeren kan in de al aanwezige parkeerkelder. De twee toegewezen politie-parkeerplaatsen aan de Kasteelsingel: die maken plaats voor twee elektrische deel-auto’s.

Maar wat te doen met de nog aanwezige politiecellen? Ik zou zeggen; een kek interieurtje erin en op Airbnb zetten 🙂