Wat zou jij doen met… Coronakilo’s?

Ruim een kwart van de mensen in Nederland is aangekomen in de coronatijd. Onze dagelijkse routine veranderde en dat had invloed op onze leefstijl en eetgedrag. We zijn namelijk minder gaan sporten en meer gaan eten. Georganiseerde sporten vielen weg en wedstrijden werden afgelast. Mensen gingen meer thuiswerken, en in dat laatste geval is de koektrommel of de koelkast dichtbij.

En dan zijn daar de feestdagen nog bijgekomen waarin traditiegetrouw flink wordt gebunkerd en behoorlijk wat alcohol wordt genuttigd. Ook de factor stress is voor velen aanleiding om meer te schransen, te drinken en te snoepen. 

En dan moeten die coronakilo’s er in het nieuwe jaar weer allemaal af. Zeker voor mensen in risicogroepen of met obesitas is dat van belang. Met overgewicht loop je na besmetting met covid aanzienlijk meer risico om te worden opgenomen in een ziekenhuis en op de IC terecht te komen. Ook dat geeft weer extra stress. Of vind je het om allerlei redenen niet nodig om af te vallen? Omikron is dan wel minder ziekmakend, het is vooral de mate van besmettelijkheid die bepaalt hoeveel mensen er in het ziekenhuis belanden.

Maar hoe kom je van al die extra kilo’s af?

Evelien Mertens

Evelien Mertens (39), voedingsconsulente

We zitten vaker in thuisisolatie en werkdrukte neemt toe. Dat alles maakt dat we gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van negatieve emoties. Een lockdown gooit velen terug op wat nog wel mag en waar je nog invloed op hebt. Dat is vaak ons eten en drinken. We associëren gezelligheid hiermee. Je denkt oprecht ‘Ik heb het verdiend’ wanneer je een zak chips opentrekt of een glas wijn inschenkt als beloning. Je verdooft hiermee onderliggende gevoelens. 

Die gevoelens en gedragspatronen worden enorm onderschat. Bij overgewicht denken we vaak aan quick fixes. We willen het liefste in korte tijd, met weinig moeite, veel kilo’s kwijtraken. Dit werkt misschien op de korte termijn, maar nooit voor lang. De oorzaak is niet aangepakt. Wat weer kan leiden tot een negatieve eigenwaarde. Wat zit hieronder?

Het brein maakt dopamine aan bij het eten van suikers en vetten. Het werkt als een drug. We voelen ons door dit stofje echt even gelukkig. De eerste stap om overgewicht te lijf te gaan is dat je gaat inzien en durft te erkennen wat er bij jou speelt. Bepaal voor jezelf waar je dit jaar aan wilt gaan werken en houd die eerste stap klein.

Jan Louwersse 

Jan Louwersse (75), ging pas op 1 januari ’22 met pensioen

Met vijfenzestig met pensioen gaan vond ik niks. Ik was gezond en energiek en ben gewoon doorgegaan. Gelukkig bood mijn werkgever mij die mogelijkheid. Ik sport, drink en rook niet en let op mijn voeding. Zelden of nooit heb ik een werkdag gemist, tot ik in juni 2021 de ziektewet in moest ten gevolge van een hernia. Dat viel mij koud op mijn dak: geen werkritme meer, minder beweging en een samenleving die gedeeltelijk op slot zat. Dropjes en ander snoepgoed gingen er ongemerkt meer in dan normaal en ik kwam snel kilo’s aan. Toen ik eind oktober op de weegschaal stond schrok ik en nam me voor zeker tien kilo af te vallen. Hometrainer, fysiofitness en nog bewuster met mijn voeding omgaan hebben ertoe geleid dat ik al vijf kilo kwijt ben. Mijn voornemen is om in 2022 nog eens vijf kilo af te vallen. 

Met mijn werkgever kwam ik overeen om per 1 januari 2022 met pensioen te gaan. 
Als 75-jarige wilde ik geen ‘misbruik’ maken van een ziektewetuitkering. Maar als ik straks weer de oude ben ga ik toch weer ergens aan de slag, niet omdat het moet, maar omdat ik werken leuk vind. Ik heb al een aanbieding gekregen!

Veerle Kneepkens

Veerle Kneepkens (24), grafisch vormgever

De afgelopen jaren bleef ik steeds een klein beetje zwaarder en deze zomer ben ik gaan samenwonen. Iedereen zegt altijd dat je aankomt als je gaat samenwonen en dat wilde ik absoluut niet meer. Ik wilde een gezond gewicht. Daarom ben ik in september gestart met afvallen.

Ik ben me heel bewust geworden van wat ik in mijn mond stop en om hier keuzes in te maken. Gezond eten is namelijk ook heel lekker! Doordeweeks heb ik een heel fijn ritme waarin ik zes eetmomenten heb, verdeeld over de dag. In het weekend is er gewoon ruimte om bijvoorbeeld wijn te drinken of frietjes te eten en nog steeds af te vallen.

Beweging is natuurlijk ook belangrijk. Sporten deed ik al drie keer per week en dit heb ik uitgebreid naar vijf keer per week. Van sporten krijg ik namelijk ontzettend veel energie en het is een fijne uitlaatklep. 

Inmiddels staat de teller op -18,5 kg en voel ik me veel fitter en energieker! Ik hoop in januari mijn doel te bereiken en ook de laatste kilo’s kwijt te raken. Daarna ga ik mijn gewicht op peil houden met mijn nieuwe, gezonde levensstijl.