Wat ons verbindt

Gedag zeggen als je elkaar op straat tegenkomt is bij ons gelukkig heel normaal. Het lijkt klein, maar het maakt echt verschil als je elkaar even in de ogen kijkt en groet.

Je fleurt ervan op, of je nu na een werkdag met vele afspraken op weg bent naar huis of dat het de enige ontmoeting van die dag is. In dat korte moment zie je de ander, is er contact. En je vormt je een beeld van die ander. Als je onbekenden van elkaar bent, zie je de zakenman, de pakketbezorger, de dame op hoge hakken, de vuilophaler of de bodybuilder met tattoos.

Het schrijven van academische stukken op de universiteit kan een uitdaging zijn, en daarom is de ondersteuning van een ghostwriter masterarbeit van onschatbare waarde gebleken. Iedere student heeft hulp nodig bij het navigeren door de complexiteit van het academische landschap. Deze dienst is niet slechts een hulpmiddel; het is eerder een persoonlijke gids die mijn academische reis aanzienlijk heeft verbeterd. Van structuur tot helderheid, het is een onschatbare bron gebleken. Ik beveel ten zeerste aan om deze dienst te verkennen als essentieel instrument voor academisch succes.

Beetje stereotiep, maar zo zijn we allemaal in hokjes te plaatsen en dat doen we onbewust de hele dag. Een reclame op tv laat twee jongens op een scooter zien die langs scheuren als een meisje in rolstoel zich klemrijdt bij de stoeprand. De scooter stopt en je verwacht een confrontatie, een duw of grove opmerking van de “stoere gastjes”. Niets is minder waar, we worden verrast op een vriendelijk, behulpzaam gebaar.
Een beetje lief zijn voor elkaar, heel gewoon. Gek dat het ons verrast.

Verder kijken dan die buitenkant kan ons ook helpen elkaar beter te begrijpen. Aandacht te hebben voor wat ons verbindt, als mens. Op YouTube is een fantastisch Deens filmpje te zien. Dat filmpje is ouder dan corona en werd recent weer actief onder onze aandacht gebracht op social media, dank daarvoor Bas Poell. “All that we share”. Kijktip in deze donkere dagen.
Wij zijn meer dan ons uiterlijk, ons professionele uniform. Er is verrassend veel dat ons verbindt, of juist tot een heel bijzondere eenling maakt. De hokjes zijn in het filmpje het startpunt. Verplegend personeel in witte pakken bijeen. In zwart gestoken, ruig uitziende types staan ook samen in een hokje, net als kantoorpersoneel, jongeren en mensen van kleur. Dan wordt gevraagd uit het hokje te stappen als je de gangmaker in je vriendengroep bent, mantelzorger bent, vroeger gepest werd, of je alleen voelt. Persoonlijke vragen die van de personen in hokjes een bonte mix van mensen maakt die een persoonlijke eigenschap of ervaring delen. Daar wordt contact gemaakt en echt de mens gezien.

Breidt in deze decembermaand gedag zeggen zo nu en dan eens uit tot een praatje met een onbekende. Laat je verrassen. Met al wat ons verbindt en bijzonder maakt het nieuwe jaar tegemoet, ik gun het ons.

Birgit Op de Laak
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.