Wat betekende 2022 voor jou persoonlijk?

Lennart Stultiëns

2022 Is voor ons een jaar van liefde, zorgen en trots. Een jaar waarin zakelijk en privé dwars door elkaar heen gingen en waarin alles verandert. 
Met de vakantiekoffers in de kofferbak eindigde- en begon onze reis in Maastricht met een opname van Lianne, 24½ week zwanger. Drie onzekere weken in MUMC Maastricht werden opgevolgd door een spoedingreep in Veldhoven waar onze Lize met 28 weken en slechts 710 gram werd geboren. TROTS, onzekerheid en zorgen lopen sindsdien parallel. Het is letterlijk strijden om te leven. 

Op moment van schrijven is Lize 12½ week jong en 12½ week op de NICU en NMCU-unit in Veldhoven. 
Ondertussen zoeken we een balans: je wil je trots delen, maar bezoek is risicovol voor Lize. Een simpele verkoudheid zorgt na 10 weken voor spoed terugplaatsing naar de intensive care. Dus een bubbel creëren. Foto’s en filmpjes vervangen de kraamvisite. 
Familie en vrienden zijn rotsen in de branding. En wat een bewondering hebben we voor het zorgpersoneel. Liefdevolle kundige harde werkers.
Tegelijkertijd moet Stultiëns Recruitment doordraaien. Anne-Marie, Vince en Britt geven vol gas. En klanten zijn enorm meelevend, begripvol en geduldig gebleken. Trots op wat we samen hebben gebouwd. Zeker nu. 

Tja… hoe vat je 2022 samen? 


Angela Geurts

24 februari 2022. Rusland verklaart de oorlog aan Oekraïne. Een vluchtelingenstroom van met name vrouwen en kinderen komt op gang en bereikt ook Nederland met ongekende snelheid. 
Anders dan met andere oorlogen, zijn deze vluchtelingen direct zichtbaar in de samenleving. Ze komen in groten getale aan in volgepropte busjes of stranden zonder duidelijke bestemming op een regionaal vliegveldje. 
De overheid was niet ingesteld op vluchtelingen die vrij door Europa mogen reizen, werken en wonen. Een asielprocedure is niet nodig en een AZC was geen optie. Beleid liep achter op realiteit.
Velen met mij zijn tijdelijk in het gat van de regelgeving gestapt uit humanitair perspectief, met het vertrouwen dat de overheid na verloop van tijd met oplossingen komt. 
Terugkijkend is dat met vallen en opstaan gegaan. Gelukkig is er nu veel meer duidelijkheid over regelgeving en is er ook opvang vanuit de overheid, waardoor al enkele gezinnen doorgestroomd zijn. 
Bijzonder en hartverwarmend vond ik het aanbod aan hulp van vrienden, kennissen en onbekenden. Van alle kanten kwamen matrassen, beddengoed,  kleding, speelgoed, zelfs fietsen! 
Het doel: mensen veiligheid bieden, tot rust laten komen, zorgen voor elkaar, is zeker bereikt.
Meer dan dat: kinderen gaan naar school, mensen hebben een baantje, leren Nederlands. Ik, mijn kinderen en andere gastgezinnen zijn een enorme ervaring rijker.
Het geeft een gevoel van trots, dat wij, allemaal verschillende Weertenaren, dit samen voor anderen hebben mogen betekenen. 

Onze wereld is groter geworden!


Nick Stroek aanvoerder 1e team SV Laar 1

Het jaar 2022 was zowel voor mij, als voor voetbalclub SV Laar, een mooi voetbaljaar. We zijn met het eerste elftal in het seizoen 2021/2022 dik kampioen geworden in de 4de klasse door alle wedstrijden te winnen. Ook nu in de 3de klasse zijn we bezig aan een goed seizoen, waarin we nog geen wedstrijd hebben verloren. Kampioenschappen zijn altijd speciaal en ik heb er een aantal mogen meemaken. Maar een kampioenschap zoals in het vorige seizoen is extra bijzonder. Ik draai al een tijdje mee in het eerste elftal van SV Laar en ben van mening dat de huidige selectie spelers het hoogste niveau heeft van alle selecties die we de afgelopen jaren hebben gehad. Begin december hebben we verdiend de derby tegen MMC gewonnen. De focus ligt nu op het goed afsluiten van de laatste paar wedstrijden en dan mogen we wel zeggen dat 2022 sportief gezien een topjaar is geweest. Ons doel is uiteraard om deze resultaten in 2023 door te trekken. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hier samen voor gaan strijden.


Conny Beenders

Bewogen en bevlogen beschrijft het beste hoe 2022 voor mij was. De eerste maanden in het teken van zorgen voor een terminaal zieke vriendin en voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. Verdriet en blijdschap gaan naast elkaar. Lukt het wel om alles de aandacht te geven die nodig is? Het overlijden van mijn vriendin op 12 maart brengt veel verdriet. En dan op 16 maart de verkiezingen. DUS Weert wordt winnaar van de verkiezingen, van 3 naar 6 zetels. Trots en intens blij dat de kiezers de inzet van DUS Weert beloonden. Dat voelt zo goed.

Daarnaast gelukkig zijn met kleine dingen zoals fietsen, wandelen en een prachtige zomer. Samen zijn met gezin, familie en vrienden kleurt 2022. De oorlog in Oekraïne, de vluchtelingencrisis, de energiecrisis en de toenemende armoede, vooral onder kinderen, baart me echt zorgen. 
In oktober werd ik 70, als ‘cadeautje’ kreeg ik een nieuwe heup. Het herstel gaat prima. Mede dankzij de hartverwarmende hulp van familie en vrienden. Dit jaar heb ik echt kunnen ervaren hoeveel toewijding zorgpersoneel en vrijwilligers hebben voor patiënten. Zowel in Hospice de Regenboog (Eindhoven) als in het Weerter ziekenhuis. Chapeau! 
Ton, ons gezin, een vierde kleinkind op komst, familie en vrienden, dankbaar, wat een rijkdom.


Sanne Heuijerjans

Wat was het een bijzonder jaar! Een jaar waarin ik gelukkig weer kon optreden en uitgestelde optredens van twee jaar geleden eindelijk doorgingen. Een jaar waarin ik mijn masterdiploma behaalde en gestart ben met een nieuwe baan.
Mijn eerste single ‘Only Human’ heb ik in juni 2020, midden in de eerste coronagolf, uitgebracht. Er volgden nog twee singles en telkens had ik de hoop mijn muziek op grote podia live te mogen spelen. Het plannen van optredens was in veel gevallen vanwege corona niet mogelijk. Optredens die wel werden gepland, werden vervolgens gecanceld. Maar ik heb me in die tijd volop kunnen focussen op het halen van mijn bachelor- en masterdiploma en dat is me gelukt! Dat is iets waar ik ontzettend trots op ben. Nu werk ik met veel plezier als Privacy & Legal Consultant bij Cuccibu. Nu ik mijn studie heb afgerond en weer vrije tijd heb, kan ik weer volop verder gaan werken aan mijn muziek en zullen er zeker mooie dingen volgen. Ik kijk ernaar uit om komend jaar weer veel op het podium te knallen, iets waar ik dolgelukkig van word! 

Ik wens iedereen een goed 2023!


Vincent van den Berg

Wat betekende 2022 voor mij persoonlijk? Mijn antwoord daarop kan kort en bondig zijn. Dit, bijna voltooide jaar, is een rollercoaster. Een jaar van extremen tussen een nieuw begin en misschien het begin van een einde.
In de lente vol enthousiasme uit de startblokken voor het molenerfgoed in GrensPark Kempen~Broek. Omdat corona tot een meer alledaagse aandoening verwatert, kunnen we het Verhaal van onze Molens weer zonder beperkingen vertellen. Het leven in de molens komt weer op gang. Gelukkig. We merken dat GrensPark Kempen~Broek door corona meer bij mensen is gaan leven. Natuur dicht bij huis.
“Nu nog mensen vinden die de fakkel op de molens overnemen”, dacht ik. Die gedachte vertaalde zich op de Annamolen Keent in de vraag: “Doe jij met ons mee?” Een vraag die inmiddels hoogst actueel én urgent wordt. 
En dan komen plots, al je plannen bruusk tot stilstand. Een pijntje in de zij blijkt een mogelijk fataal signaal. Ik moet mijn agenda rigoureus leegmaken en raak in een medisch traject waarvan ik pas gaandeweg de enorme impact ontdek, gevangen. Dat is de andere kant van rollercoaster 2022. 
De diagnose alvleesklierkanker maakt alles onzeker, ongewis. Wat staat me te wachten? Heeft plannen maken nog zin? Moet ik me op het afscheid voorbereiden? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik er voor ga, ik vind het nog te vroeg, ben nog niet klaar. En ik weet ook dat ik daarbij gesteund word door veel mensen die me erg dierbaar zijn en begeleid en gesteund wordt door een prachtig en enorm betrokken team van artsen én verplegend personeel, in ons eigen Gesticht het SJG en in Catherina in Eindhoven. 
Ik wens iedereen een Zalig en allereerst Gezond 2023


Yvonne Vaes

Het jaar 2022 was voor mij het jaar van deuren die letterlijk en figuurlijk werden gesloten en andere deuren die zich openden. In april trok ik i.v.m. mijn pensioen de deur dicht van Brede School Markeent . Een dubbel gevoel; genoten van een schitterende afscheidsdag, dankbaar dat ik 45 jaar met veel plezier in het onderwijs heb mogen werken,  trots op de toegekende van Horne penning aangevraagd door mijn fantastische collega’s van het Groot Keent Overleg . Echter ook met pijn in het hart om dit alles los te laten. Dit kostte me moeite en tijd. Ik ben blij dat mijn opvolgster Jolanda me de ruimte geeft om af te schakelen. Na een korte pauze, openden zich andere deuren. Ik werd naast oppas-oma actief bij het vrijdagochtendontbijt in het Keenter Hart. Laagdrempelig en gezellig.  Met een team van vrijwilligers mag ik me wijden aan mijn nieuwe passie: de Speelotheek Keent. Sinds kort gevestigd in hetzelfde Keenter Hart op vrijdag en zaterdag. Het dak ging eraf toen we hoorden dat we de eerste prijs gewonnen hadden bij het ‘onze Buurt’- initiatief. Dit maakt zoveel mogelijk en zorgt bij onze werkgroep en deze pensionado voor heel veel positieve energie. Laat 2023 maar komen. Plannen en dromen genoeg.


Jos Heijmans

2022 een jaar met veel gezichten.
Langzaam maar zeker kwam ik los van het verdriet en de emoties bij mijn gedwongen vertrek als burgemeester van Weert. Op 21 juli jl. kreeg ik een brief van de minister van binnenlandse zaken gericht aan het Genootschap voor Burgemeesters. Het Genootschap had de minister vragen gesteld n.a.v. mijn gedwongen vertrek als burgemeester. Het antwoord van de minister was zeer duidelijk.  Niemand, zeker ook wethouders niet, mogen ongevraagd, en zelfs gevraagd, in de werkomgeving van een burgemeester kijken. Voor het eerst kreeg ik steun van een officiële instantie in mijn strijd voor gerechtigheid en rehabilitatie. De dagelijkse steun en bemoedigende woorden van de ‘gewone’ inwoners van Weert/ Stramproy waren wel altijd een hart onder de riem. 
De uitkomst van de komende procedures bij de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens zie ik met veel vertrouwen tegemoet. In 2022 heb ik vooral genoten van onze kleinzoons Lukas en Koen. Als je met die mannekes optrekt, vergeet je alle onrecht en ellende en word je weer blij van binnen. Ook mijn bijdrage aan het maatschappelijke leven, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de wekelijkse chauffeursdienst bij Leefbaarheid Stramproy, geeft veel voldoening en levensplezier.  In 2022 werd corona ingeleverd voor de oorlog in Oekraïne! 2022 krijgt gelukkig een fantastische afsluiting als onze zoon Nayan voor het eerst sinds 2014 de kerstdagen bij ons thuis doorbrengt!
In 2023 hoop ik u bij gelegenheid van mijn ‘afscheid als burgemeester’ de hand te mogen schudden!
Fijne feestdagen en een mooi 2023!


Frans Henderikx Stichting Buitentoneel Stramproy

In de donkere decemberdagen kijken we graag weer even terug op het afgelopen jaar. Mijn jaar is vaak vrij druk, maar 2022 is toch wel het jaar geworden van “Euver de Grens”. Ooit in 2019 begonnen als ideetje binnen de Dorpsraad Stramproy. In september 2022 werd het een fantastisch project. Naast tien schitterende voorstellingen buitentoneel, waren er nog veel andere evenementen gekoppeld aan dit project. Een scholenproject, een tentoonstelling, smokkeltochten, Gluren bij de Buren en een onvergetelijke vrijwilligersavond. Zonder enige wanklank, met zo veel enthousiaste reacties. Dan ben je snel vergeten hoeveel werk en repeteren het allemaal was. Bijna 75 spelers en figuranten deden mee, maar ook 125 vrijwilligers in het totale project. In totaal hebben 28 (!) verenigingen en stichtingen op de een of andere manier geholpen om alles voor elkaar te krijgen. De verbinding in het dorp Stramproy was ‘vreiselik sjoeën’. Maar ook met de buurdorpen Molenbeersel en Bocholt liep het gesmeerd. Zo veel vrijwilligers hielpen mee in de tent, op het terrein of als verkeersregelaar. En laat het nou alléén maar geregend hebben als we géén toneel hadden! We genieten nog steeds na en kijken uit naar de professionele film van het toneel, in februari 2023.