Wat betekende 2021 voor jou persoonlijk?

Bart Ansems (54), directeur Tankgigant Groep in Weert.

“Ik heb twee kinderen en woon samen met Anita (van de VVV). 2021 was in niet alle opzichten even gemakkelijk voor me. Eind 2020 werd ik getroffen door corona, niet zomaar een griepje. Ik kreeg de volle laag. Het begon redelijk normaal, maar na een week werd mijn ademhaling zo slecht dat ik met spoed naar het ziekenhuis moest. Op de IC werd snel duidelijk dat ze me niet onder controle konden krijgen. Ik werd daarom in coma gebracht. Na vijf dagen coma werd ik in een IC-vrachtauto onder begeleiding van vier medische professionals naar Midden-Duitsland vervoerd. Dit vanwege capaciteitsproblemen in Weert en omdat er in Lüdenscheid goede corona-knowhow was. Die Duitsers pakten me stevig aan. Ze maakten me wakker en lieten me snakken naar zuurstof en gaven steeds op het laatste moment genoeg zuurstof om te overleven. Ik ging door een hel en dacht dat ik doodging, was enorm opstandig en bang. Maar het hielp wel. Na een kleine week hadden ze me dusdanig opgelapt dat ik weer naar Nederland mocht. Het transport heb ik niet meegemaakt omdat ik erg lastig was vanwege een delier en ze me daarom in slaap brachten. Niet naar huis, maar naar het ziekenhuis in Maastricht. Hier werd ik weer wakker en knapte binnen een week genoeg op om naar huis te kunnen. Eén dag coma staat voor een maand revalideren.

Ik had er dus vijf te gaan. Vanwege mijn werk was dit te lang en heb ik er de turbo ingegooid door als een bezetene te revalideren. Ik was 20 kg afgevallen en zwakker dan ooit. Mijn zoon Joris had op de zaak het roer tijdelijk overgenomen, maar had vanwege een verplichting maar tot 1 februari de tijd. Ik heb er alles aan gedaan om er 1 februari weer te staan na drie weken revalidatie. Dat is me gelukt, vraag niet hoe. Als ik terugkijk, lijk ik wel gek. Maar een mens is tot veel in staat. Afgelopen september overleed mijn zus. Ze was zo lief voor me tijdens mijn corona-gevecht. Opeens was ze er niet meer. Als er in iemand geen kwaad zat, was zij dat wel. Zo oprecht een dikke vriend voor mij en plots kwam er een einde aan haar leven. Ik ben enorm in rouw, dit is zo definitief, bizar en verbijsterend. Mijn wens voor iedereen: maak niet langer dan 24 uur ruzie met je dierbaren en hou daarna weer van elkaar. Echte dierbaren heb je maar weinig en koester dit, want naast gezondheid is dit zo belangrijk. Fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar!


Hans Franken Deken Weert

1 Januari 2021 begint vreemd! Normaal beginnen we in de parochie van de Heilige Martinus in Weert met een Hoogmis om 10.00 uur. Aansluitend is dan de Nieuwjaarsreceptie bij de deken in de dekenij. Mensen kunnen elkaar een goed en Zalig 2021 toewensen. Op 1 januari 2021 is er geen Nieuwjaarsreceptie. We moeten afstand houden, anderhalve meter, dat is niet te doen.

Hopelijk is deze coronapandemie snel voorbij. Zeker als we allemaal ingeënt zijn. Dat wordt zo’n beetje beloofd van hogerhand.

Wat mij vooral trof, is dat er geen Eerste Heilige Communie was in onze parochie in 2021. Ook kinderen, ouders en grootouders werden hierdoor geraakt. Ik kon 15 kinderen alleen lesgeven in een bubbel, in drie groepen. En mocht één van de kinderen corona hebben, dan moest de hele klas een week thuisblijven. Ik heb overlegd per mail met de ouders, of de datum niet beter uitgesteld kon worden tot volgend jaar 2022. Iedereen was het daarmee eens. Hoe het in 2022 zal zijn, dat weten we niet. Maar we gaan ervoor!!!
Ik wens iedereen gezegende kerstdagen en een gelukkig 2022.


Jasper Heesakkers kanseleer vv de Rogstaekers

Het jaar 2021 leek wel een motor die stationair draaide en niet in beweging kwam. Steeds wanneer je dacht ‘we kunnen vertrekken’, dan sloeg hij weer af. Een jaar waarin door professionals en vrijwilligers onvoorstelbaar veel werk is verricht om deze bittere crisis het hoofd te bieden, maar ook een jaar wat aan mij persoonlijk vrij geruisloos voorbij is getrokken. Ik durf best te stellen dat ik een positieve inborst heb, maar de polariserende samenleving maakte me op bepaalde momenten wat pessimistisch. De eindeloze stroom aan zogenaamde experts die het allemaal beter weten, het geschreeuw vanaf de zijlijn en ordinaire terreur die wordt verkocht als ‘demonstratie’. Talkshows kijk ik niet meer. Het was vooral een jaar van ingetogenheid en thuisblijven. Echt hoogtepunten waren er nauwelijks. Voor de vastelaovendj en in het bijzonder voor de Rogstaekers was het opnieuw een bittere pil. Ontelbare uren zijn in de seizoensopening, de uitroeping van de nieuwe Vorst en de Gulden Humor gestoken. Maar de apotheose bleef uit. Natuurlijk was het niet alleen kommer en kwel. Ik ben gezond gebleven, elk jaar kent geluksmomentjes en ik kreeg de kans om een nieuwe carrièrestap te zetten. Daar ben ik dankbaar voor. Ik wens iedereen een waardevol 2022 toe.


Wij zijn Fanny & Lieke Broens een eeneiige tweeling en zijn ruim 11 jaar in dienst van het SJG.

We werken op de verpleegafdeling Algemene chirurgie (Fanny) en Interne Geneeskunde (Lieke). Sinds de covid-pandemie zijn we beiden ook werkzaam op de covid-unit. In het begin van de pandemie waren we erg zoekende wat het ziektebeeld covid precies inhield en welke juiste verpleegkundige zorg we hierbij konden verlenen. De tweestrijd die je als verpleegkundige ervaart in schrijnende en onvoorziene situaties zoals plotselinge achteruitgang van patiënten en een groot aantal overlijdens. Vooral als de familie maar in een beperkt aantal afscheid kan nemen. Verantwoordelijkheidsgevoel en toewijding waren groter dan ooit, wat dan ook duidelijk zichtbaar was bij alle collega’s. Daarnaast heeft covid voor harmonie, eenheid en samenhorigheid onder collega’s/zorgverleners gezorgd, maar ook voor emotionele belasting. Het vroeg van ons als verpleegkundigen flexibiliteit en een dosis doorzettingsvermogen.

Persoonlijk
In de covid-tijd zijn we beiden trotse moeders mogen worden van Logan (Lieke) en Abbey-mae (Fanny). Ondanks de restricties zijn we beiden bij elkaars bevalling in het ziekenhuis mogen zijn wat een hele speciale ervaring was. Door de komst van de kinderen merk je dat je het werk niet meer op nummer een staat. Onze kinderen zien opgroeien heeft nu prioriteit. Waar je voorheen met gemak een dienst extra werkte, is dat nu niet meer zo vanzelfsprekend. Deze covidpandemie vraagt veel van onze vrije tijd, doordat er een hoog ziekteverzuim is ten gevolge van een hoge werkdruk. Hierdoor merken we dat de rek eruit begint te raken, dus laten we hopen dat deze tijd snel achter ons kunnen laten.


Geert Gabriels oud-wethouder Weert / gedeputeerde Provincie Limburg

2021 Wat een jaar!
De eerste maanden van het jaar stonden in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Ik stond op nummer 15 van de landelijke lijst voor GroenLinks. Een spannende plek want verkozen worden zou betekenen dat ik zou moeten stoppen met het wethouderschap en Weert zou moeten verruilen voor Den Haag. De campagne bestond vooral uit flyeren, artikelen schrijven, debatten voeren en interviews geven. Ook was ik aanwezig bij diverse vergaderingen in Den Haag. Een enorme ervaring. Op 17 maart bleek dat de verkiezingsuitslag niet voldoende was voor mij om een zetel te bemachtigen. Maar het meemaken van het hele traject was geweldig en leerzaam!
Het was vervolgens mijn bedoeling om de periode in Weert af te maken tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. Wederom liep het anders. In juni 2021 werd ik gebeld door het secretariaat van gouverneur Johan Remkes. In Limburg was een bestuurscrisis ontstaan en de gouverneur had de opdracht op zich genomen een nieuw College van Gedeputeerde Staten te vormen. Er volgden gesprekken en uiteindelijk werd ik op 2 juli voorgedragen als gedeputeerde Natuur, Milieu en Erfgoed! Werken bij de Provincie Limburg bevalt me prima. Elke dag ben ik in Maastricht en op andere mooie plekken in onze Provincie. ‘s Avonds kan ik ook gewoon weer naar mijn eigen geliefde Weert. Als trotse Limburger ben ik enorm dankbaar dat ik me voor mijn dierbare provincie kan inzetten. Al met al een zeer onvoorspelbaar jaar, 2021, maar ik zou het op dit vlak niet willen terugdraaien…


Paul van der Sande, horeca-ondernemer Nederweert

2021, gedenkwaardig in alle opzichten
Het jaar begon zoals 2020 eindigde, met een gesloten zaak. We hadden nooit verwacht dicht moeten te zijn tot eind april. In deze periode en zelfs tot in augustus gewerkt aan een nieuwe buur van De Kleine Winst, namelijk De Aanwinst. De opening was op 13 augustus en wat hebben we een mooie start gehad met een prachtige nieuwe zaak. Nieuwe mensen kwamen ons team versterken en kregen meteen een vuurdoop. In de zomer hebben we met ons mooie team heel hard gewerkt maar ook ontzettend veel werkplezier gehad. Het was een genot om weer bijna normaal open te zijn.
Onze andere zaak Pins and Pints Bowling was ook een half jaar dicht maar kende ook een drukke zomer en herfstperiode waarna ook hier weer vele beperkingen kwamen in de belangrijke drukke wintermaanden. Heel frustrerend om niet van alle faciliteiten gebruik te kunnen maken in onze zaak aan de Randweg West.
Hoe tegenstrijdig het leven ook weer kan zijn, in november een dierbare vriend verloren maar er is wel nieuw leven op komst en wel een nieuwe broertje of zusje voor onze Veerle en Biem. Een afgesloten hoofdstuk en een nieuwe episode zitten heel dicht bij elkaar Wat een jaar was dit weer! Samen gaan we weer een nieuw jaar in, wat zal ons allemaal weer te wachten staan? Geniet van de Kerst en hoop voor elkaar op een goed en gezond 2022.


Stephan Laenen, makelaar Weert

De woningmarkt is een dynamische markt, dat blijkt wel. De afgelopen 25 jaar heb ik deze versie van hectiek nog niet meegemaakt en om eerlijk te zijn: we hebben leukere tijden gehad. Het zwaar overbieden van vraagprijzen heeft me geregeld een onprettig gevoel gegeven. Zoveel kandidaten die je moet teleurstellen omdat hun (te) hoge bod niet aanvaard werd. Ja, ik maak me weleens zorgen over de prijzen die neergelegd worden, maar het is uiteindelijk de markt die bepaalt. Daar moeten wij het als makelaars mee doen.

Daarnaast vind ik de situatie van starters op de woningmarkt zorgelijk. Zij hebben doorgaans te weinig geld op de spaarrekening om mee te kunnen met het hoge overbieden. Starters die financieel bijgestaan worden door ouders maken meer kans, alleen bevindt zich lang niet elke starter (en ouder) in deze luxe positie.

Al met al hebben we zeker geen slecht jaar achter de rug, vooral niet in vergelijking met bedrijven die het echt zwaar hebben in deze covid-tijd. Toch heeft menige makelaar ook zo zijn zorgen, namelijk vanwege het teruglopende aanbod: je wilt je ‘winkel’ natuurlijk wel bevoorraden. Wat het overbieden betreft zijn er signalen dat het iets rustiger wordt… laten we het hopen althans. Óp naar 2022!