Warm Wonen in Weert hulp bij energie besparen

Het afgelopen jaar hebben de energiecoaches van Warm Wonen in Weert 625 energieadviezen gegeven aan de inwoners van Weert. Ook jou helpen we graag met energie besparen. Al onze diensten zijn gratis als je in de gemeente Weert woont.

Weert wil in 2040 een energieneutrale gemeente zijn. We produceren dan net zoveel energie als we verbruiken. Dat kan niet ineens én dat kunnen we niet alleen. Daarom is Warm Wonen in Weert gestart. Een samenwerkingsverband van WeertEnergie, Wonen Limburg en de gemeente Weert. We helpen jou om energiebesparende maatregelen te nemen in je (huur)huis. Dat scheelt niet alleen in je portemonnee, maar verhoogt ook jouw woongenot én is goed voor het milieu.

Energiecoach

Momenteel hebben we 13 gecertificeerde energiecoaches. Dit zijn professionals met een bouwkundige of installatietechnische achtergrond, energieconsultants en masterstudenten op het gebied van onder andere energietransitie en duurzaam bouwen. De energiecoaches zijn niet verbonden aan een uitvoerend of toeleverend bedrijf. Hierdoor geven ze onafhankelijk advies.

Keukentafelgesprek

De energiecoach komt bij je thuis en bespreekt de wensen en mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Na afloop ontvang je een beknopt energieadvies met wat er kan, de globale kosten en met welke maatregelen je het beste kunt beginnen. Wil je meer, dan kan je een persoonlijk energieplan opstellen. De energiecoach helpt je daarbij.

Offertes laten beoordelen

Zonnepanelen of een warmtepomp kopen doe je niet dagelijks. Dat geldt ook voor isoleren. Vaak ben je er niet in thuis en is de prijs doorslaggevend. Wat als er materialen of werkzaamheden ontbreken? Ieder bedrijf offreert anders, waardoor het lastig wordt om offertes met elkaar te vergelijken. Hulp is dan fijn.

Energiecoach Hilde van Dael-Vesteegen helpt inwoners hierbij. Zij zegt: “Ik ben geschrokken van het verschil in offertes. Bij offertes voor zonnepanelen zit vaak geen plan hoe de panelen op het dak komen te liggen. Bij warmtepompen wordt niet gekeken of het huis goed is geïsoleerd en ontbreekt een berekening.” Hilde benadrukt dat Warm Wonen in Weert geen enkel belang heeft bij bedrijven. “We hebben geen winstoogmerk en zijn onafhankelijk. Hierdoor kunnen we objectief naar de offertes kijken.“
Woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur is energiecoach Hilde van Dael-Verstegen in de Warm Wonen Winkel aanwezig om samen met jou naar de offertes te kijken. Dat gebeurt op afspraak.

Warmtescan

Een warmtescan laat zien waar de warmte- en/of koudelekken in je huis zitten. Je krijgt inzicht waar in huis maatregelen nodig zijn. Voor een goede weergave is het noodzakelijk dat het verschil tussen de binnen- en de buitentemperatuur groot is. De beste foto’s worden bij vriesweer in de late avond of de vroege ochtend gemaakt. Dat is de reden dat de energiecoaches de warmtescans meestal alleen in de periode medio november – medio maart maken.

Energiefixers en klusbakfiets

Woon je in de wijken Boshoven, Groenewoud, Fatima of Biest? Is je huis voor 1992 gebouwd? Heb je een laag inkomen? En wil je energie besparen? Vraag dan een energiefixer aan. De energiefixers komen graag met de klusfiets naar je toe om gratis kleine energiebesparende maatregelen aan te brengen. Denk aan ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips. Meer weten of een afspraak maken? Ga naar www.weert.nl/energiefixer.

Praatjes

Iedere donderdagavond is er in de Warm Wonen Winkel een informatief praatje over onderwerpen die met klimaat, duurzaamheid en energie te maken hebben. Denk aan isoleren, (hybride)warmtepompen, ventileren, aanvragen subsidies en levensloopbestendig wonen. Een deskundige geeft een presentatie, waarbij je vragen kunt stellen. De presentatie start om 19.30 uur in de Meikoel 3 in Weert en duurt ongeveer een uur.

Warm Wonen Winkel

Onze uitvalbasis is de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3, in de binnenstad van Weert. Loop gerust eens vrijblijvend binnen. Heb je vragen, stel ze aan de aanwezige vrijwilligers of gastheer/gastvrouw. Kijk voor openingstijden op www.warmwoneninweert.nl. De koffie en thee staan klaar. Tot gauw!