Warm welkom in Weert

Een gewone doordeweekse dag. Het zonnetje schijnt. Kinderen voetballen en spelen verstoppertje. Een moeder kijkt of het kinderzitje op de fiets goed stevig is. Op een bankje zit een jongen te genieten van de muziek uit zijn telefoon. Zomaar een alledaags en vredig tafereel aan de Kazernelaan in Weert. Ver weg van oorlogsgeweld en verwoestingen.

Sinds half april worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in de voormalige Van Hornekazerne. Een kleine groep heeft al een beetje hun draai gevonden. In totaal is er plaats voor ongeveer 200 personen. De andere gebouwen op het enorme terrein zijn grotendeels verhuurd aan derden of niet geschikt om mensen te huisvesten. De gebouwen die nu beschikbaar zijn, zijn met hulp van veel vrijwilligers piekfijn in orde gemaakt om mensen te ontvangen. 

De opvang is in de eerste weken gericht op ‘bed, bad en brood’. Zodra de bewoners zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisregistratie en een Nederlands bankrekeningnummer hebben, kunnen zij worden aangemeld voor de leefgeldregeling. Vanaf dat moment kunnen mensen zelf hun boodschappen doen en voor zichzelf zorgen. Naast bedden, tafels en stoelen zijn alle kamers voorzien van een koelkastje en een pannenset. Straks kan iedereen in de gezamenlijke keuken een eigen maaltijd bereiden. Als mensen uit de opvanglocatie vertrekken, of zelfstandig een woonruimte hebben gevonden, vervalt het recht op leefgeld. Omdat Oekraïners geen werkvergunning meer nodig hebben, mogen zij werken. Ook dan vervalt het leefgeld.

De organisatie Weert Doneert versierde de locatie met kleurplaten en knuffels voor de kinderen uit Oekraïne gemaakt en verzameld door Weerter kinderen. Er waren zoveel knuffels dat ook andere opvanglocaties ermee verrast zijn!

De gemeente Weert is verantwoordelijk voor het organiseren van de opvang. Punt Welzijn ondersteunt de gemeente daarbij. Zij ‘leveren’ de vrijwilligers en gaan straks aan de slag met een activiteiten- of recreatieprogramma. Maar er zijn natuurlijk allerlei andere zaken waarbij de inzet van Punt Welzijn zeer gewenst is.    

In Weert is ingezet op kwaliteit in plaats van kwantiteit én om gezinnen zo veel mogelijk samen op te vangen. Er wordt uitgegaan van een verblijf van een tot twee jaar op deze locatie.  

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de groep is samengesteld (mannen/vrouwen/kinderen). Dit is afhankelijk van de instroom die door de Veiligheidsregio wordt gecoördineerd. 

In Weert worden bovendien ongeveer 80 mensen in gastgezinnen opgevangen.

De Veiligheidsregio Limburg-Noord werkt o.a. samen met de gemeente Weert om vluchtelingen uit Oekraïne een veilige opvang te bieden. 

De gemeente Weert hecht aan rust en privacy voor de mensen die in de opvanglocatie verblijven. Fotograferen voor Weert Magazine is niet toegestaan evenmin als het publiceren van een persoonlijk verhaal.