‘Wacht niet af, pak zelf het initiatief’

Vijf experts over de kansen, knelpunten en keuzes in de energietransitie in aanloop naar het mini-symposium ENERGIE-k wonen en werken in Weert’

Door Rosemarie Neuen
Misschien heb je al jaren zonnepanelen op je dak of twijfel je nog steeds. Het zijn onzekere tijden met vaak meer vragen dan antwoorden. Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft? Moeten we allemaal aan de thuisbatterij? En wat als het stroomnet straks écht vol raakt? Ondernemers merken de gevolgen al langer: een nieuwe aansluiting krijg je niet zomaar meer geregeld. Tegelijkertijd worstelen steeds meer Nederlanders om hun energierekening betaalbaar te houden. De energietransitie is duidelijk allang geen ver-van-je-bed-show meer.

Om antwoord te geven op deze vragen en meer, organiseert Weert Energie op dinsdagavond 10 juni het mini-symposium in Weert. We spraken nu al met de vijf gastsprekers van die avond over hun visie op de energietoekomst van Weert – Sanne de Boer (senior specialist energietransitie bij RaboResearch en auteur van het boek ‘De Energietransitie Uitgelegd’), Eugène-Emile Kuis (eigenaar K2E Consultancy BV en ingehuurd programmamanager Energietransitie gemeente Weert), Sven Maas (eigenaar Maasconcepts en ingehuurd senior Adviseur Energietransitie gemeente Weert), Richard van der Snoek (business development manager/specialist in Energietransitie bij Rabobank) en Theo Jongeling (voorzitter energiecoöperatie Weert Energie).

Wat zien jullie als de grootste uitdagingen én kansen voor inwoners en bedrijven in de energietransitie?

Sven Maas: “De problemen zijn er nu al: je wilt een huis bouwen, maar er is geen stroom. Je wilt als ondernemer uitbreiden, maar krijgt geen aansluiting. We kunnen niet alleen maar blijven praten over de toekomst. Zowel inwoners als bedrijven moeten daarom zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Neem je eigen situatie serieus en maak een plan van aanpak. Daar kun je natuurlijk mee geholpen worden, maar je moet wél zelf de eerste stap nemen.”

Eugène-Emile Kuis: “Het energiesysteem van de toekomst draait om flexibiliteit. Vraag en aanbod komen dichter bij elkaar – in tijd én in plaats. Dat betekent: zelf opgewekte stroom gebruiken op het juiste moment, bijvoorbeeld overdag als de zon schijnt. We gaan toe naar een systeem waarin we lokaal organiseren wat we nodig hebben, met bedrijven en woonwijken die samen energie opwekken, opslaan en delen.”

Richard van der Snoek: “De eerste groep heeft het al geregeld: zonnepanelen en isolatie. Maar bij de rest ontbreekt soms de motivatie – of het is gewoon niet rendabel genoeg. Die tweede golf in beweging krijgen, dat is nú de grootste uitdaging.”

Sven ziet wel een duidelijk verschil tussen meedoen en verantwoordelijkheid nemen:
“Zonnepanelen op je dak leggen is mooi, maar nadenken over hoe jij onafhankelijk wordt – dát is pas regie nemen.”

Wat is de meerwaarde van een lokale energiecoöperatie als Weert Energie in de energietransitie?

Sanne de Boer: “Veel mensen weten nog niet goed wat er verandert of wat hun opties zijn. Lokale coöperaties kunnen daarbij echt het verschil maken: helderheid geven, vertrouwen herstellen en helpen bij bewuste keuzes.”

Eugène-Emile Kuis: “Weert Energie doet al veel, maar zou zich nog breder kunnen ontwikkelen tot een echte energiegemeenschap. Mijn advies: zoek de samenwerking op met buurgemeenten en andere coöperaties, zoals Leudal Energie of Zuidenwind. Dan kun je samen bouwen aan een sterkere regionale structuur, en uiteindelijk energie leveren tegen kostprijs – direct aan inwoners.”

Richard van der Snoek: “Rabobank werkt samen met Weert Energie, Parkmanagement Weert en de gemeente Weert op bedrijventerrein Kampershoek – daar kijken we naar collectieve oplossingen. De oplossingen liggen wat mij betreft in zulke samenwerkingen.”

Wat zou je de inwoners van Weert tenslotte mee willen geven als goede raad of advies?

Sanne de Boer: “Je kunt straks kiezen: alles tegelijk blijven gebruiken en meer betalen, of je gedrag aanpassen en besparen. Het is net als bij een zorgverzekering – wil je alles, dan kost het ook meer. Maar je kunt ook kiezen voor zelf opwekken, slim laden en flexibel gebruik. Dan hou je grip op je kosten én op het net.”

Eugène-Emile Kuis: “Wacht niet af, maar pak zelf het initiatief. Ook zonder saldering loont het nog steeds om te verduurzamen – met zonnepanelen, slimme systemen en straks misschien thuisopslag. Je bespaart niet alleen energie, maar ook geld. Het hoeft niet in drie jaar terugverdiend. Denk in acht of negen jaar. Dan kom je er ook.”

Theo Jongeling: “Kom naar het symposium. Het is altijd waardevol om vooruit te kijken: hoe houden we Weert prettig om in te wonen en te werken? Dat gesprek voeren we die avond.”

Meer horen van deze experts? Wacht niet te lang met aanmelden, het aantal plaatsen is beperkt:

Mini-symposium ‘ENERGIE-k wonen en werken in Weert’ 

Dinsdag 10 juni
Theater De Huiskamer Weert
Tijd: 19:00 – 21:30
Aanmelden kan GRATIS via www.weertenergie.nl