‘Waarom wordt het niet geregeld?’

Naast mijn reguliere werkzaamheden is er soms ook tijd voor andere dingen. Zo ben ik laatst op bezoek geweest bij de debatclub van de Philips van Horne scholengemeenschap en vorige week bij scholieren van groep 7/8 van basisschool De Firtel in Stramproy. 

Naast dat ik het enorm leuk vind om te vertellen over het ambt van burgemeester, mijn persoonlijke ervaringen en mijn loopbaan, is het ook erg interessant om van de jeugd te horen hoe zij de gemeente bekijken en wat ze vinden van de gemeentelijke politiek. Ik vind het mooi om te zien dat iedereen wel een mening heeft en die mening, met name bij de debatclub, zeer goed kan onderbouwen en verkondigen. Al heeft de conclusie soms eenzelfde strekking, namelijk: ‘waarom wordt het niet zo geregeld burgemeester?’.

Uiteraard ontkom ik er meestal niet aan om uit te leggen dat het gemeentebestuur en/of de gemeenteraad moet kijken naar het grotere geheel en het algemeen belang. De ene keuze beïnvloedt ook de andere keuze of schept een precedent. Maar soms heeft de jeugd ook gewoon een punt. Waarom moet er ellenlang over bepaalde onderwerpen worden gesproken? Om er als gemeente beter van te worden of omdat er te veel voor- en tegenargumenten zijn? Zie je wel, daar gaan we alweer. Het is niet altijd zo gemakkelijk. 

Ik heb de jeugd daarom van harte uitgenodigd om hun mening, ideeën en visies ook met regelmaat te komen inspreken tijdens een commissie- of gemeenteraadsvergadering. Gewoon omdat we soms best even met de jeugdige blik naar ons werk mogen kijken. 

De jeugd gaf bij dit debat iets interessants mee… Ze willen wel meedenken, maar de tijd is te schaars. School, sociaal leven, sporten en bijbaantjes om juist ook leuke dingen extra te kunnen doen. Zou een ‘bijbaantje’ ook niet bij de gemeente mogelijk zijn? Een interessante gedachte wat mij betreft. Zelfs tot in Weert is de VOC-mentaliteit zichtbaar.

Raymond Vlecken
burgemeester Weert