Waarom een Tandprotheticus?

Slecht zittend gebit? 

Vaak klopt de beet niet meer, de kaak slinkt en dan wordt de ruimte te groot. Zat het gebit vanaf het begin niet? Dan kan het ook aan de opstelling liggen.

Komt er telkens eten onder?

Vaak sluit de prothese dan niet goed aan. Dat kan door slijtage of een slinkende kaak komen. Opvullen kan een oplossing zijn! Komt er vanaf het begin al eten onder? Dan zit de prothese waarschijnlijk te los en zuigt hij niet goed vast op de kaak.

Het doet pijn?

Een prothese hoeft geen pijn te doen, dan heeft u een drukplek en die kunnen we weghalen. Bijt u telkens op uw wang of tong? Dan is de beet wellicht verkeerd of veranderd.

U bent allergisch?

Heeft u een allergie voor kunsthars of metaal? Branderig gevoel in uw mond of juist een prikkend gevoel? Wij werken met anti allergene kunsthars en kunnen frames ook laten frezen waardoor metaal niet nodig is. 

U heeft last van kapotte mondhoeken?

Heeft u vaak last van ontstoken mondhoeken? Loopt er vaker speeksel langs uw mond. Ook hier heeft het vaak te maken met de pasvorm en de beet van de prothese. Wij zien vaker mensen met kapotte mondhoeken die ook een iets ingevallen mond of een meer vooruitstekende kin hebben. De beethoogte is dan vaak wat laag omdat de kaak slinkt.

Kokhalzen met inhouden?

Voelt de prothese te groot? Is hij voor uw gevoel te lang? Moet u kokhalzen met indoen? Of juist als u hem inheeft met praten of eten? Er zijn mogelijkheden om dit te voorkomen, elke situatie is anders maar wij kijken naar wat mogelijk is.

Het voelt te groot?

Uw kaak blijft slinken op de plek waar u geen tanden meer heeft. Bij de een gaat dit snel bij de ander langzaam. Een prothese wordt na naar verloop van tijd dus te groot, dan moeten we hem opvullen. 

Dit is een kleine greep uit de klachten die mensen hebben. En waarom dan met de klachten naar een Tandprotheticus gaan in plaats van een tandarts of een tandtechnicus*? 
Een tandprotheticus is speciaal opgeleid in alle soorten kunstgebitten. Ik zie als tandprotheticus de hele dag niets anders dan kunstgebitten of mensen met een slecht gebit. Ik ben speciaal vier jaar opgeleid om alleen maar kunstgebitten aan te meten. 
Van volledige gebitsprotheses tot frames en gebitsprotheses op implantaten. Ik heb veel klachten al tientallen keren gezien en opgelost. Niet alleen ik, al mijn collega’s tandprothetici maken in de mondzorg het onderscheid. Wij zijn speciaal opgeleid voor het aanmeten van een kunstgebit. 

Loopt u al langer met vragen of een gebit dat niet zit? Bij ons krijgt iedereen gratis advies, omdat goed advies voor iedereen mogelijk moet zijn. 

*Een tandtechnicus is niet opgeleid om een prothese aan te meten, hij of zij is opgeleid om alles te maken in opdracht van een tandarts of tandprotheticus. Maar hij mag absoluut niet zelf aanmeten en in de mond werken.

Joep van Engelen tandprotheticus