Waar andere banken sluiten blijft SNS vernieuwen

‘Winkel’ in het centrum volledig verbouwd

In de (winkel)centra van ons land verdwijnen steeds meer banken. Filialen worden gesloten en pinautomaten worden verplaatst. Een tendens die een gevolg is van de toenemende automatisering in het betalingsverkeer. Een bank die deze trend níet volgt is de SNS. De organisatie heeft inmiddels meer dan 200 filialen in het land die meestal in de winkelstraten te vinden zijn. SNS spreekt dan ook liever van ‘winkels’ met een laagdrempelig karakter waar iedereen altijd binnen kan lopen en direct geholpen wordt. Zo ook in het verbouwde filiaal in Weert.

Het pand aan de Muntpromenade is sinds 2010 door de bank in gebruik. Een van de gezichten is Hannie Lemmers-Schepens die inmiddels 38 (!!) jaar bij SNS werkt. “Ik ben begonnen toen ik 19 jaar was in het pand aan de Dries, toen nog onder de naam CVB. Dat was in de tijd van de typemachine met carbonpapier”, vertelt Hannie. Er is veel veranderd in die jaren. De typemachine van Hannie werd een computer en CVB werd SNS (Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken). En het filiaal aan de Dries werd verruild voor een gloednieuw kantoor aan de Wilhelminasingel. Na een aantal jaren werd verhuisd naar de huidige winkel aan de Muntpromenade. De ligging in een winkelstraat sluit beter aan bij de nieuwe strategie van de SNS als retailbank. 

V.l.n.r. Stephan Diederen, Sandra Blomen, Geert Teluij, Hannie Lemmers,Bram Roothans en Jeroen Bijsterveld.
Niet op de foto: Susan Jacobs.

We zijn toegankelijk

Stephan Diederen is manager klantteams binnen de bank en licht de filosofie van de bank toe: “We willen in het centrum zitten, tussen de winkels. Dicht bij de consumenten maar ook dicht bij de kleinere ondernemers. Dat is een groeiende doelgroep van onze bank. Ondernemers en consumenten die steeds meer tegen het beleid van de grotere banken aanlopen; grote dure kantoren, afstandelijk beleid, kille spreekkamers en contacten alleen op afspraak. Wij doen dat anders. Een toegankelijk kantoor, geen dure inrichting, een huiselijke sfeer en altijd iemand aanwezig die de klant direct kan helpen. Ook voor ondernemers zijn we zeer benaderbaar en zijn we er om te helpen en zijn we betrokken en geïnteresseerd in het bedrijf. De SNS brengt ook ondernemers bijeen via webinars en we organiseren evenementen waarbij ondernemers van elkaar kunnen leren. Maar belangrijk is dat iedereen zich thuis voelt in onze ‘winkel’ en bij ons beleid. We zijn er voor de klanten en niet voor onszelf. Onze slogan was niet voor niets vele jaren: Groot geworden door klein te blijven.”

Persoonlijk

De laatste jaren is de SNS steeds actiever voor ondernemers, en dan met name voor de ZZP’ers en het Midden- en Kleinbedrijf. En de bank geeft die ondernemer de aandacht, de betrokkenheid en de ondersteuning die op dat moment nodig is. De bank speelt daarmee in op de behoefte die steeds meer ontstaat bij de consument. Dit wordt versterkt door de nieuwe inrichting van hun kantoren. Stephan: “Als lokale bank willen we graag een volwaardige partner worden van de ondernemer, zoals het kiezen van een eigen adviseur. Dit willen we o.a. doen door samenwerkingen aan te gaan met lokale specialisten, zoals accountants en makelaars. Maar ook met bijvoorbeeld warmtepompinstallateurs, zonnepaneel-deskundigen en isolatiebedrijven. Dit om de klanten zoveel mogelijk te helpen bij het verduurzamen van woning of bedrijfspand.” 

Het gezicht

Hannie benadrukt dat de persoonlijke contacten belangrijk zijn binnen het bedrijf maar zeker ook binnen haar werk. “Ik heb in al die jaren veel functies gehad maar het klantencontact blijft het mooiste. Wanneer je een klant kunt helpen met zijn vraag of probleem geeft dat veel voldoening. En ik ken natuurlijk heel veel van onze klanten persoonlijk waardoor ik heel prettig met mensen kan omgaan. Ik werk hier niet voor niks al bijna 40 jaar en wil hier graag mijn pensioen halen. Met de verbouwing en de filosofie van onze bank worden dat nog mooie jaren”, sluit Hannie (hét gezicht van SNS-Weert) af.

Het filiaal aan de Muntpromenade is op 28 mei jl. weer opengegaan. Geen grootse opening natuurlijk. Maar iedereen is van harte uitgenodigd om kennis te maken met de sfeer en de uitstraling van de ‘winkel’.