Vuurwerk!

De afgelopen jaarwisseling is er voor 77 miljoen vuurwerk afgeschoten om het nieuwe jaar in te luiden. Een oude traditie vanuit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Onlangs (2015) door het Kenniscentrum van Immaterieel erfgoed op de lijst van cultureel erfgoed gezet. In veel landen in Europa, en zeker ook buiten Europa, is het afsteken van vuurwerk een traditie dat zijn oorsprong heeft in de Germaanse gewoonte om bij de jaarwisseling zoveel mogelijk kabaal te maken om de boze geesten te verdrijven.
Als het afsteken van vuurwerk op een verantwoorde manier gebeurt, in de daarvoor bestemde periode, is het een mooie gewoonte waarmee je het nieuwe jaar op een bijzondere manier kunt inluiden.

Column van burgemeester Jos Heijmans

De laatste jaarwisselingen gaat het afsteken van vuurwerk echter gepaard met veel ongelukken en het schofterige gebruik van vuurwerk tegen de hulpdiensten zoals politie en brandweer. Bovendien is er overlast door het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane periode. En natuurlijk vinden de dieren in de natuur het niet fijn!
De laatste tijd is er een soort Zwarte Piet-discussie ontstaan tussen voor- en tegenstanders van vuurwerk! De geest is niet verjaagd, maar uit de fles! Je bent voor of je bent tegen. De andersdenkende heeft per definitie ongelijk en is een idioot! Ook de media spelen hier weer een bijzondere rol door ieder incident, elke gebeurtenis uit te lichten en diverse ‘deskundige’ op te voeren.
Zelf denk ik dat de huidige ‘traditie’ niet gehandhaafd kan blijven. Simpelweg vanwege het feit dat de nadelen veel te groot zijn. Vooral het feit dat vuurwerk door enkele idioten gebruikt wordt tegen hulpverleners is onacceptabel. Het gezag van de politie, of beter gezegd het ontbreken van dat gezag, los je niet op met een vuurwerkverbod. Er is iets fundamenteels mis in onze samenleving als je ziet hoe hulpverleners bejegend worden. Dat vraagt om een duidelijkere aanpak die er op gericht moet zijn: TOT HIER EN NIET VERDER! Deze aanpak moet vooral komen vanuit Den Haag met wetgeving en extra middelen die het Openbaar Ministerie vervolgens ook moet gaan uitvoeren en niet in een bureaula laat landen om het daar te laten liggen.
Pas dan heeft het zin om gevaarlijk vuurwerk te gaan verbieden zodat de politie het ook met succes kan aanpakken en bestrijden. Dan kan er een veilige en leuke traditie zijn die op een normale manier nog heel lang kan blijven bestaan.
Ik wens u in ieder geval een veilig 2020!


Jos Heijmans, burgemeester Weert