Vrouwen van Nederland, verenigt u!!

Klinkt natuurlijk raar uit de mond van een man, zo’n oproep. Vrouwen
kunnen tenslotte heel goed hun eigen boontjes doppen. Of sla ik met deze
woordkeuze de plank mis vanwege de spruitjeslucht en het aanrecht dat
er kleeft aan boontjes doppen? ‘Vrouwen staan hun mannetje’, dat is het!
Vooral met dat verkleinwoordje, dat ‘mannetje’ maak ik hopelijk veel goed.


Klinkt natuurlijk raar uit de mond van een man, zo’n oproep. Vrouwen kunnen tenslotte heel goed hun eigen boontjes doppen. Of sla ik met deze woordkeuze de plank mis vanwege de spruitjeslucht en het aanrecht dat er kleeft aan boontjes doppen? ‘Vrouwen staan hun mannetje’, dat is het! Vooral met dat verkleinwoordje, dat ‘mannetje’ maak ik hopelijk veel goed.

Laat u geen rad(slag) voor de ogen draaien dames. U weet waar ik op hint? Niet? Het gaat hier over bokkensprongen die niet onder de lange mat geveegd mogen worden. Dit gaat een brug met ongelijke leggers te ver. Er zijn namelijk rare mannetjes in deze wereld, en zeker in de Nederlandse turnwereld. Je schaamt je als man toch kapot als je die schrijnende verhalen hoort over mishandeling en vernedering die jonge topturnsters moesten ondergaan. De flikflaks werden er bij die kinderen ingeslagen. Ze werden over de bok geschopt en pootje gelicht op de evenwichtsbalk. Als het vogelnestje niet lukte, werden er enkele rugwervels gebroken. Oost-Europese toestanden met hormooninspuitingen en baardgroei tot gevolg. Misschien dat ik nu een tikje overdrijf maar de werkelijkheid was niet minder traumatisch. Al in 2013 beschreef oud-turnster Stasja Köhler hoe zij door haar trainer werd bespuugd, over de grond gesleurd, aan haar nek omhooggetild en tegen de muur werd gesmeten. Er ontstond toen even wat commotie maar het waaide al snel over. ‘Och het zal allemaal wel meevallen. Zo’n meisje is teleurgesteld en overdrijft de zaak.’

Maar de betreffende turntrainer, Gerrit Beltman, gaf al die zaken onlangs toe en gaf ook aan dat hij niet de enige was en dat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie volledige openheid zou moeten geven over die misstanden. De KNGU stak, ondanks vele signalen, jarenlang geen vinger uit en hield daarmee een verrotte cultuur in stand die van generatie op generatie doorging. Na de bekentenis van Beltman kwamen meerdere extopturnsters met verhalen over psychische en lichamelijke mishandeling. Tientallen turnsters gaven aan te zijn geslagen, bespuugd en vernederd. Nou, toen waren de rapen gaar. Eindelijk! Alle betrokken coaches, waaronder bondstrainer Vincent Wevers, werden op non-actief gezet. Het topsportprogramma werd per direct stopgezet. Dit moest tot op de bodem uitgezocht worden!

Vijf weken later draaide de gymnastiekunie haar besluit echter gewoon weer terug. Het topsportprogramma vrouwenturnen werd hervat, en de trainers waren weer welkom in de zaal. ‘Je kunt de huidige turnsters hun olympische droom toch niet ontnemen.’ Het doel schijnt alle middelen te heiligen. Weer worden de slachtoffers niet serieus genomen. Er wordt respectloos voorbijgegaan aan de diepe wonden die bij deze meisjes geslagen zijn. En wij horen het aan, lezen erover, kijken ernaar en dat is het! Ja er zijn andere zaken belangrijk: corona, de economie, het klimaat. Schandalig!

Vandaar, ‘Vrouwen van Nederland, verenigt u!’ En ja ik roep jullie op, enigszins aanmatigend maar ik doe het toch. Omdat jullie vijftig procent van de bevolking vertegenwoordigen en dus enorm sterk zijn. 25 november is het weer de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Grijp deze dag aan om die masculiene turnwereld aan de schandpaal te nagelen. Er moeten daden gesteld worden.

Laten we in Weert symbolisch beginnen en de naam van turnvereniging Jan van Weert wijzigen in turnvereniging Jeanette van Weert.

Ton Adriaens