Vrijdag 29 maart – Inclusieve dansvoorstelling Free Birds Fly in het Munttheater

Op vrijdag 29 maart is de bijzondere en inclusieve dansvoorstelling Free Birds Fly te zien in het Munttheater. Free Birds Fly is de derde productie van Compagnie 21. Dit is een professioneel en inclusief gezelschap dat gekenmerkt wordt door het poëtische, rauwe en menselijke danstheater dat zij creëren. De harde kern van Compagnie 21 bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Samen zetten zij een bijzondere voorstelling neer waarin het thema vrijheid centraal staat. Speciaal voor de lezers van Weert Magazine is er een kortingscode, waarmee je €10,- korting krijgt op deze bijzondere voorstelling. De kortingscode is: magazine.

Free Birds Fly is een voorstelling die de mens en de samenleving in al haar kleuren, bevliegingen en mankementen weerspiegelt, door middel van dans. De performers met een beperking krijgen de kans om hun unieke en vaak nog ongekende talent te tonen en tot bloei te laten komen binnen de professionele danswereld.

Compagnie 21

De harde kern van Compagnie 21 bestaat uit mensen met een beperking die al jaren worden opgeleid bij Theaterwerkplaats Tiuri. Zij geloven dat ieder mens talenten heeft en het recht om deze te ontwikkelen. Compagnie 21 biedt mensen met een beperking de kans om hun unieke en tot zover nog ongekende talent zichtbaar te maken aan de wereld. Dit doen zij samen met gastdansers en muzikanten die hun eigen verhaal meebrengen. Door deze ontmoeting vallen maskers af en wordt de mens in al zijn kleuren en diversiteit zichtbaar. Op deze manier houdt Compagnie 21 het publiek een spiegel voor en nodigt hen uit om in beweging te komen. Een beweging die groter is dan onszelf.

Compagnie 21 heeft in haar tweejarig bestaan het kunstlandschap al aardig opgeschud. Het gezelschap werd landelijk geprogrammeerd op het Holland Dance Festival en de Nederlandse Dansdagen. Huischoreograaf Jordy Dik ontving een nominatie voor de Innovatieprijs 2022 van dezelfde Nederlandse Dansdagen. Ze slagen er als eerste in Nederland in om de niche van de inclusieve kunst achter zich te laten en op te vallen en geprogrammeerd te worden in het reguliere aanbod. Hiermee zijn zij de koploper van een nieuwe generatie theatergezelschappen en kunstenaars die staan voor menselijkheid, inclusiviteit en diversiteit.

Free Birds Fly

‘‘Onze vrije stem verlangt dat de wind haar kan dragen – voorbij alle trommelvliezen – volledig naar binnen. Zonder de ongemakkelijke angst om niet begrepen te worden of te verdwalen. We zijn allemaal opzoek naar hetzelfde. Licht en stilte, liefde en lucht. Dus we ademen in, springen en vangen de wind met open vleugels.’’

Wat is vrijheid nu eigenlijk en wanneer ervaren we dit? Heeft vrijheid met een ander te maken of zit het allang in onszelf? In de dansvoorstelling Free Birds Fly gaan negen performers op een innerlijke reis. Zij willen dansen om vrij te zijn. Tijdens de eerste landelijke tournee van het gezelschap werden met de voorstelling No Bodies de schotten van de samenleving zichtbaar gemaakt, om deze vervolgens te doorbreken. In de nieuwe dansproductie Free Birds Fly zal het niemandsland dat hieruit ontstond, verlaten worden om daadwerkelijk vrij te kunnen zijn. Niet alleen in de wereld waarin we leven, maar juist ook binnen in onszelf.

Jordy Dik

Jordy Dik is de choreograaf van Free Birds Fly. Jordy wil levenswerelden van diverse mensen bij elkaar brengen. Zo wil hij aanzetten tot menselijkheid, verbinding en verandering. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een krachtige, poëtische en maatschappelijk betrokken taal. Waarin iedere performer waardering voelt en deze in volledige overgave kan en wil delen met publiek. Dit doet hij onder het motto dat elke (dans)beweging hoe dan ook groter zal zijn dan onszelf. Jordy is sinds begin 2021 huischoreograaf van het inclusieve gezelschap Compagnie 21 en geeft daarmee artistieke richting aan de performers met een handicap die ze waarborgen.

Aanvang van de voorstelling is om 20:15 uur.
Tickets zijn verkrijgbaar via de Theaterkassa en de website van het Munttheater.
Theaterkassa: 0495-513575
Voor meer informatie en tickets:
www.munttheater.nl/agenda/free-birds-fly