Vormgever van de Vastelaovendj

Det zitj beej os in de femilie

Jaap Verkennis, inmiddels 4 X 11 jaar jong, komt uit een echt Vastelaovendjgezin. “Pap was prins en vervolgens jarenlang vorst bij V.V. de Brökwagters. In 1992 mocht ik zelf de Vastelaovendj voor de jeugd op Boshoven voorgaan als Jeugdprins Jaap I. Mijn ouders maakten bovendien deel uit van een hechte vriendengroep, ‘De Femilie’. Dit gezelschap nam jaarlijks met een zelfgebouwde wagen deel aan de optocht in de wijk. Als klein menneke was ik vaak in de loods te vinden waar de creaties gemaakt werden en zo ontwikkelde ik al spelenderwijs een interesse in het bouwen van carnavalswagens. Die interesse is nooit meer weggegaan”, laat hij vrolijk optekenen.

Niet te lang blijven plakken

In het begin van zijn ‘carrière’ beperkten de werkzaamheden van Jaap zich tot het plakken van stroken papier-maché. “Door te kijken naar anderen en zelf dingen te gaan proberen, heb ik vervolgens steeds meer bouwvaardigheden geleerd”, vertelt hij.

Toen ‘De Femilie’ ophield te bestaan, is Jaap lid geworden van VV de Blutsknikkers. “Een mooie vereniging met veel ambitie. Onze wagens namen elk jaar grotere vormen aan en er volgde een seizoen waarin ik ervan overtuigd was dat we serieuze kanshebbers voor de Gouwe Rog (de grote prijs van de optocht in de stad) waren. Dat jaar ging een andere groep, VV de Remmels, er echter met de hoofdprijs vandoor. Dit dankzij een mooie, grote wagen met veel details. Ik ben onze wagen toen eens kritisch gaan vergelijken met die van hun. Dat zorgde ervoor dat ik geïnspireerd raakte door de technieken en materialen die in hun wagen verwerkt waren. Zo kwam ik er onder meer achter dat je met tempex veel meer mogelijkheden hebt dan met het kippengaas en papier-maché dat wij tot dan toe gebruikten.”

Van inspiratie naar (eigen) creatie

Gedreven ging Jaap op een zoektocht naar nieuwe methodes om zijn werk kwalitatief naar een hoger niveau te tillen. “Sinds jaar en dag verzamel ik al foto’s van wagens en details die me aanspreken, maar bij de aanblik van de creaties van een vereniging uit het Brabantse Hoeve heb ik besloten de stoute schoenen aan te trekken. Ik nam contact met ze op en ben vervolgens op ‘werkbezoek’ geweest in hun bouwloods. Daar zag ik met eigen ogen hoe er op (bijna) professionele wijze gewerkt werd met onder andere tempex. Achteraf gezien was dat niet verrassend”, voegt hij lachend toe. “Er zaten namelijk ontwerpers van de Efteling bij de groep, die de bouwtekeningen van de wagen voor hun rekening namen.”
Geïnspireerd door deze werkwijze, besloot Jaap zelf ook met tempex aan de slag te gaan: “Ik ben gewoon begonnen. Als je het niet probeert, wordt het namelijk nooit wat. In het begin was ik zoekende, aangezien het niet het meest gemakkelijke materiaal is om mee te werken. Zo zit je na een lange dag in de loods vaak helemaal onder de statische tempexbolletjes…”

Van Blutsknikkers naar Bouwclub

“Met VV de Blutsknikkers hebben we een prachtige tijd gehad”, memoreert Jaap. “Zo wonnen we maar liefst drie keer de Gouwe Rog, onder andere in 2013 met een grote wagen, met daarop poppen gebaseerd op bekende Weerter Vastelaovendjzengers. Op den duur vlogen echter steeds meer leden uit en niet lang na het 3 X 11-jarig bestaan zijn we gestopt.”
Na deze periode heeft Jaap niet stilgezeten. Zo bouwde hij onder andere mee aan de carnavalswagens voor de prins en de jeugdprins van VV de Brökwagters. Daarna duurde het niet lang voordat er een nieuwe uitdaging op zijn pad kwam. “Ik kreeg contact met Mark Koppen van B.C. (Bouwclub) Wieërters Echte. In hem vond ik een gelijkgestemde voor wat betreft de liefde voor het bouwen. Kort daarna ben ik gaan meehelpen en zelf lid van de vereniging geworden.”

Jaap is in principe het hele jaar bezig met bouwen, maar rond de kermis komen ze echt bij elkaar om de ideeën voor het nieuwe jaar te bespreken. Vanaf dat moment dompelt hij zich helemaal onder in de tempex.

“Na verloop van tijd ben ik daar steeds handiger mee geworden. Dat geldt trouwens ook voor het schilderwerk. De verfkwasten van vroeger zijn ingeruild voor spuitbussen. Door de combinatie van het materiaal en de schildertechnieken kan ik veel meer details en diepte aanbrengen in mijn werk dan voorheen”, legt Jaap uit. “Mayke, mijn vriendin, heeft zelfs vaker gezegd dat ik eens zou moeten solliciteren bij de Efteling of Toverland. Dat heb ik weleens overwogen”, geeft hij toe. “Maar op dit moment haal ik genoeg voldoening uit het feit dat mijn creaties elk jaar door de straten van Weert trekken en de mensen plezier bezorgen”, sluit hij af.

Noot van de redactie: In 2023 won B.C. Wieërters Echte de Gouwe Rog. Op zondag 11 februari vindt de Rogstaekersoptocht weer plaats, dus we zijn benieuwd Jaap!