Verjaardags Nikon

Het verzamelen van klassieke Nikon camera’s is een van mijn hobbies. Op beurzen, eBay en via veilinghuizen zijn deze nog te vinden. Enkele jaren geleden ontving ik een catalogus van een in Wenen te houden veiling en ik bladerde snel door naar het Nikon gedeelte. Mijn oog viel op een set, bestaande uit een camera met diverse objectieven. De set had ik al, maar bij dit kavel zaten alle dozen en was zelfs de garantiekaart voor camera en standaard objectief bijgevoegd.

De camera was goedgekeurd op 18 maart 1952. Dat stond op het keurig getypte en handmatig ondertekende bijgevoegde kaartje.
Bij het lezen van deze datum gingen mijn alarmbellen rinkelen…ben ik niet geboren op die dag?
Een snelle blik in mijn paspoort leerde me dat deze Nikon de fabriek verliet op dezelfde dag dat ik de moederschoot verliet!

Dit gegeven maakte deze veiling voor mij extreem interessant, maar de vraag was: is de camera mooi genoeg én: kloppen de datums en de nummers?

Ik heb snel een goedkoop vliegticket geboekt en enkele dagen later zat ik in Wenen om het setje te checken.
Op de dag van de veiling ben ik niet van mijn computer weggeweest en met succes. Inmiddels is deze voor mij zeer bijzondere camera alweer enkele jaren in mijn bezit!

Jan Prinsen (71), Weert

Tips voor deze rubriek? Mail de redacteur, Mathilde Dominikowski dominikowski@hlvw.nl