Verhalen van de straat, vastgelegd in ruim 100 foto’s

‘Fotograferen is meer dan alleen foto’s aan de muur’

Begin mei van dit jaar werd Museum W na een zeer ingrijpende verbouwing geopend. We zijn nu ruim zeven maanden verder en Weertenaren zijn redelijk gewend aan de opvallende buitenzijde van het monumentale gebouw. Een goed moment om ook eens met de bijzondere binnenkant kennis te maken. De tentoonstelling ‘Telling Stories’ die de komende maanden te zien is, is daar een mooie aanleiding voor.

Elke uiting een verhaal

Museum W presenteert zich laagdrempelig en wil kunst toegankelijk maken. De collectie is op een bijzondere manier ingedeeld. Via tien thema’s, die allen belangrijke aspecten uit het leven bevatten: lichaam, gezin, macht en pracht, geloof en verhalen. Vooral het laatste thema is belangrijk in het museum. Iedere uiting vertelt een verhaal. Verhalen die soms bekend zijn maar vaak ook niet. Een bezoek aan het museum is als het bewandelen van iemands levenspad. Hier komen veel verhalen tot leven en krijgt de bezoeker het verhaal achter het kunstobject te zien. In dit thema past de recent geopende expositie. Met de titel ‘Telling Stories’ worden er door middel van foto’s en videoportretten verhalen verteld over mensen uit alle windstreken.

Rob Moorees

Persoonlijke vertelling

Een onderdeel van de expositie is van de hand van fotograaf Rob Moorees. Hij maakte een selectie uit het enorme fotoarchief Spaarnestad Photo. Een collectie met 13 miljoen foto’s. “Een paradijs”, verwoordt Rob deze enorme beeldbank die voor iedereen (digitaal) toegankelijk is. Tijdens zijn werk voor dit archief selecteerde hij bijzondere foto’s met een verhaal. Geen grootse verhalen, maar kleine, vaak persoonlijke vertellingen die universeel en vaak herkenbaar zijn voor iedereen. De selectie toont een bijzondere verzameling die de fotograaf omschrijft als “curieus, ontroerend en soms grimmig”. Alle foto’s hebben bijschriften met feitelijke weergaves van wat er op de foto’s te zien is. Bij 31 van deze archieffoto’s schreef Rob een column die naast de foto’s te lezen zijn. In deze teksten neemt hij de bezoekers mee in zijn persoonlijke kijk op de foto’s. 

Herbeleven

Rob Moorees (72) is geboren in Tilburg en studeerde aan de kunstacademie. Hij heeft een voorliefde voor fotografie die anoniem is. Hij raakte onder de indruk van de fotocollectie Spaarnestad van het Nationaal Archief. “Ik ben daar in 2008 gaan werken om de enorme collectie te digitaliseren en had op mijn computer een speciale map gemaakt waarin ik foto’s plaatste die ‘iets met mij deden’. Foto’s waarbij ik een vonk voel. Heel divers, maar allen met een verhaal. Er is geen lijn in die selectie, maar het verband is wel dat ze allen ingaan op de diepere menselijke lagen. In columns die ik erbij ben gaan schrijven geef ik ook aan wat die foto met MIJ doet. Sommige foto’s halen herinneringen op of brengen me terug naar mijn jeugd. Soms eigen biografische dingen. De foto’s kunnen bij het publiek ook iets naar boven halen, hun eigen verhalen. Als kunstenaar zet ik daar een stap achteruit en laat de bezoeker alles op eigen wijze beleven”, licht Rob zijn tentoonstelling toe.

Geen drempel

Vanuit deze gedachte wil de kunstenaar de verhalen van de straat tonen. Verhalen die op veel manieren te interpreteren zijn. “Ze zijn niet verzonnen. Ik geef als het ware de verhalen gewoon door. En er is geen drempel. Ieder neemt zijn tijd om de foto’s en columns tot zich te nemen. ‘Kijk maar wat er te zien is’. Met de nadruk op ‘kijk’ “, aldus Rob.

Videoportretten

Gelijktijdig is er een expositie met korte videoportretten waarin mensen recht in de camera vertellen wat belangrijk is in hun leven. Pure verhalen van de straat, vastgelegd in gefilmde ontmoetingen van mensen van overal ter wereld. De kunstenaars nodigden willekeurige voorbijgangers uit om voor de camera hun verhaal te vertellen. Indringend en herkenbaar (in de volgende uitgave van Weert Magazine meer over deze expositie).

De expositie is te bezoeken tot en met 16 april 2023. Op 12 februari en 2 april 2023 geeft fotograaf Rob Moorees een rondleiding. Meer over deze tentoonstelling, de rondleidingen en de openingstijden is te vinden op www.museumw.nl

Nieuwsgierig geworden en zin in een voorproefje? 

Lees hier het het verhaal van De Vlinderman