Verbondenheid

1 mei wordt een jaarlijkse feestdag in Weert, tenminste in de wijk Boshoven. Niet vanwege de Dag van de Arbeid, maar vanwege het feit dat de Postcodeloterij afgelopen 1 mei bekend heeft gemaakt dat de Koningsdagknaller op postcode 6002 is gevallen!

Gefeliciteerd aan iedereen die in de prijzen is gevallen!
Wat me direct opviel is dat Boshoven is veranderd. Nee, geen dure auto’s in de straten of bovengemiddeld veel ‘te koop’-borden bij de woningen. 
Maar er werd ineens weer ouderwets met elkaar gesproken op straat!

Normaal gesproken zie je op straat altijd eerst een mobiele telefoon voorbijkomen. Die zit vastgeplakt aan de arm van een persoon die aandachtig naar het schermpje tuurt. Vaak is deze persoon ook nog voorzien van oordopjes… 

Direct in de avond van 1 mei was dat wel even anders. Buren gingen de straat op. Mensen stonden met elkaar te praten. Uiteraard kwam de nieuwsgierigheid van mensen boven drijven. Hoeveel loten zouden er zijn? Hoeveel mensen zijn er in de prijzen gevallen? Hoe hoog was deze prijzenpot? Maar wat mij betreft is dit allemaal bijzaak. Er werd namelijk weer eens met elkaar gesproken. Na de lange coronajaren dronken buren weer eens een kopje koffie bij elkaar. Kortom, er was aandacht voor elkaar.

Het wijkfeest zelf was natuurlijk pure ontlading. Niet alleen vanwege de bekendmaking van het prijzengeld, maar mensen zagen elkaar weer, maakten een praatje, oude vriendschappen werden aangehaald. Het gemeenschapsgevoel was geweldig. Ik ben zelf een kijkje gaan nemen en ik zag en voelde de fantastische verbondenheid tussen de bewoners. 
En mede dankzij de lokale middenstand bleef het nog lang enorm gezellig op Boshoven. 

Maar zoals ik mijn column al begon, het geldbedrag en het feest is in mijn ogen bijzaak. Ik hoop namelijk dat deze onderlinge verbondenheid in Boshoven, en de rest van Weert, in stand wordt gehouden. Het gesprek voeren met elkaar en het naar elkaar omkijken zorgt voor de leefbaarheid in de wijk of het dorp. 

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.