VDS Solar Systems realiseerde nieuw kantoor

Het bedrijf VDS Solar Systems bestaat ruim zes jaar en heeft een enorme staat van dienst opgebouwd. Vele bedrijven en particulieren in de regio zijn door VDS voorzien van zonne-energie-systemen met een hoog rendement. En de vraag vanuit de markt blijft groeien. Reden voor het bedrijf om uit te breiden en een nieuw pand te bouwen.

Op de Schepenlaan in Centrum Noord betrok VDS onlangs haar nieuwe onderkomen. Een ontwerp uit de koker van directeur Frank van der Sanden die – na 15 jaar in de zonne-energie te hebben gewerkt – in 2013 met VDS is begonnen. “Ik wist bij de nieuwbouw wat onze behoeftes waren, hoeveel magazijn, werkruimte, kantoren en demonstratieruimte we nodig hebben. Zo ben ik gaan ontwerpen. Dit omdat je vanuit de praktijk de beste ervaring hebt en je het zodoende zelf het meest functioneel kunt uitwerken. We werken inmiddels met een kleine 20 medewerkers en hebben met nog een kleine groei rekening gehouden. VDS werkt voornamelijk in de regio Weert. In een straal van 40 kilometer rondom ons is zoveel werk dat we niet verder gaan. Zodoende hoeven de mensen geen uren te rijden en zijn ze op tijd weer thuis. Ik vind dat als werkgever wel belangrijk. We zijn goed voor onze mensen. Goede arbeidsvoorwaarden, veiligheidskleding en alle veiligheidsmaatregelen, goed functionerend materiaal en een goede sfeer. Elke vrijdagmiddag is er na het werk een borrel bij ons thuis aan de keukentafel (behalve nu tijdens corona). Goed voor de saamhorigheid en het onderlinge begrip”, vertelt de uit Brabant afkomstige ondernemer.

Nieuw pand

De afgelopen jaren groeide het bedrijf dusdanig hard dat uitbreiding van de kantoren en het magazijn noodzakelijk bleek. Uiteindelijk werd het nieuwbouw op het bedrijventerrein Centrum Noord. Frank: ”Onze dochter Mancha neemt op termijn samen met haar partner Rick het bedrijf over. Beiden werken al wat jaren mee en leren zodoende alle facetten van het vak en het bedrijf kennen”. Frank wilde het gebouw realiseren met alleen maar lokale bedrijven. “Zo houden we met elkaar de lokale economie gezond. Het is ook een kwestie van gunnen. Je kunt beter zakendoen met mensen die je kent dan met bedrijven waar je geen ervaring mee hebt”, aldus een trotse Frank. En het resultaat mag er zijn. Een gebouw dat volledig energieneutraal is (uiteraard met een dak vol zonnepanelen). Veel licht in de kantoorruimten, ruime vertrekken, prettige en ergonomisch verantwoorde werkplekken en een huiselijke sfeer. Ook aan de buitenzijde heeft het pand een verrassende uitstraling dat goed past in de omgeving van het kantorenpark Centrum Noord.

Mancha, Rick en Frank.
In het nieuwe pand zijn ergonomische werkplekken met erg veel licht gecreëerd

Hoger rendement

De vraag naar zonne-energiesystemen groeit. De laatste jaren maakt ook het MKB steeds meer gebruik van de meerwaarde door zonnepanelen. “Deze branche had weer financiële ruimte voor dit soort investeringen. Ook in de agrarische sector neemt het aantal opdrachten toe. Dat heeft te maken met het groeiende rendement van de systemen”, legt Frank uit. “Door het veranderende klimaat zijn er meer zonuren waardoor de energieopbrengsten hoger zijn. Daarnaast zijn de kosten lager waardoor investeringen steeds meer rendement hebben. Hierdoor is de terugverdientijd van de uitgaven verlaagd van 7-8 jaar naar 5-6 jaar. Daar staat tegenover dat geld op de bank geen rendement oplevert en zonnepanelen dus wel.

Op het dak van het bedrijf is een showtuin aangelegd met diverse opstellingen van panelen en constructies, zodat u ook zicht krijgt op de opties en materialen.

Daarnaast is het opwekken van zonne-energie ook een milieuvriendelijke manier. Bij veel bedrijven past dit binnen hun duurzaamheidsgedachte. Om dit te stimuleren zijn banken steeds meer bereid om via zogenaamde ‘groenleningen’ deze investeringen mogelijk te maken. Ook zijn er allerlei subsidiemogelijkheden vanuit de overheid om mensen te motiveren voor alternatieve energiewinning te kiezen. Voor de particulier is het bijvoorbeeld mogelijk om de BTW terug te vragen. De overheid heeft deze regeling in het leven geroepen om het gebruik te stimuleren. Wij hebben binnen de holding een aparte poot (VDS BTW- Service) die particulieren ondersteunt om deze btw terug te vorderen. Zo helpen we elkaar naar een schonere wereld.”

Toekomst

VDS vindt het belangrijk om kwaliteit te leveren. Frank: “Zonnepanelen zijn behoorlijke investeringen voor bedrijven maar zeker voor particulieren. Daar moet je aandacht en kwaliteit voor leveren. Wij maken pas een offerte als we ter plaatse zijn komen kijken. Iedere situatie is anders. Het betreft altijd maatwerk. Goed materiaal, goed geschoold personeel en een goede service. Al onze systemen zijn te monitoren. Op elk moment van de dag kan de klant inzage krijgen in het verbruik, opbrengst en rendement. Om de kwaliteit die we leveren te waarborgen willen we niet veel groter worden. Op deze manier houden we de controle en kunnen we snel, adequaat en flexibel blijven. Want wij helpen particulieren en bedrijven een duurzame omgeving te creëren in het huidige klimaat. Dat doen we met trots vanuit ons nieuwe gebouw aan de Schepenlaan.”

Wilt u meer informatie over zonnepanelen en alle mogelijkheden, subsidies en andere voordelen?
Wekelijks houdt VDS een inloopmiddag, vrijdag 13.00-16.30 uur, waar u antwoord op al uw vragen kunt krijgen. Op het dak is een showtuin aangelegd met diverse opstellingen van panelen en constructies zodat u ook zicht krijgt op de opties en materialen.

VDS Solar Sytems Schepenlaan 8 Weert, 085-047 07 10 www.vdssolarsystems.com