‘Vastelaovundj’ in de kerkdorpen en verdwijnende accommodaties

In Altweerterheide is zaal De Paol verloren gegaan als gemeenschapshuis. Het pand verliest zijn horecafunctie en wordt verbouwd tot wooncomplex. Ook in dit kerkdorp is het essentieel voor de leefbaarheid om een ontmoetingsplaats te hebben. Van de nieuwe eigenaren mag CV de Heiknuiters nog één keer gebruik maken van De Paol. Daarna?

Het kerkdorp Laar heeft een bloeiend verenigingsleven. De leefbaarheid van Laar is echter sterk afhankelijk van het gebruik van de zaal Beej Bertje als wijkaccommodatie. Door de hoge energiekosten is de uitbater genoodzaakt zijn zaal nog maar een beperkt aantal dagdelen beschikbaar te stellen aan verenigingen. VV de Moêzevângers is een van de gebruikers van deze zaal.

De Spoeëkejaegers van Swartbroek maken nu nog gebruik van de zaal van de MFA Corneel. Per 1 juni van afgelopen jaar is de caféhoudster en beheerder van deze Multi Functionele Accommodatie gestopt. ‘Tijdens carnaval of kermis ging het dak eraf maar de tijden zijn veranderd. De jeugd gaat minder vaak op stap en ook volwassenen maken andere keuzes.’
Worden De Spoeëkejaegers in hun voortbestaan bedreigd?

Robert Geelen

Robert Geelen (52), voorzitter CV de Heiknuiters, Altweerterheide

Inderdaad nog één keer een compleet vastelaovendjseizoen met in totaal maar liefst 11 evenementen. We hebben als vereniging alles op alles gezet om nog één seizoen De Paol terug te huren van de nieuwe eigenaar en hier met behulp van vele vrijwilligers een onvergetelijk vastelaovendjseizoen te organiseren. 

Hoe dit vanaf 2024 moet is een groot vraagteken, een alternatief voor De Paol is er niet in Altweerterheide. We hopen dan ook dat de gemeentepolitiek het zich aantrekt dat het cultureel erfgoed van vastelaovendj inne Hej gevaar loopt! Het mooiste feest van het jaar verbindt al 63 jaar mensen, jong en oud. Met name het doorgeven van vastelaovendj aan onze jeugd voelt als een plicht, echter zonder een geschikt onderkomen wordt dit lastig. De spreuk ‘de jeugd heeft de toekomst’, wordt ons als vereniging dan ook erg lastig gemaakt. 

We kunnen alleen onze zorgen hierover uiten bij de Gemeente Weert, en hopen dat er voldoende aandacht is voor dit serieuze probleem. Met een burgervader die vastelaovendj ademt blijven we hoop houden op een constructieve, toekomstbestendige oplossing. Hierbij spreek ik niet alleen voor CV de Heiknuiters maar zeker ook voor alle andere bloeiende verenigingen die Altweerterheide rijk is.

Kom dus allemaal nog één seizoen naar De Paol waar we SAMEN vastelaovendj vieren!

Anita Fleuren

Anita Fleuren (55), secretaris V.V. de Moêzevângers Laar

Als ‘Laorder maegdje’ ben ik opgegroeid in de beschermde omgeving van het dorp Laar waar iedereen elkaar kent. Zaal Beej Bertje is een plek waar Laarder mensen elkaar ontmoeten en is van groot belang om in een ontspannen sfeer elkaar te treffen. Laar heeft dan ook een bloeiend verenigingsleven, waardoor jong en oud zich thuis voelen op Laar. 

Ook de leden van vastelaovendjvereniging de Moêzevângers vinden hun weg naar de zaal. Wekelijks trainen onze dansmarietjes in de zaal Beej Bertje. Ook kapel Klink Klaor vindt wekelijks een ruimte bij Beej Bertje, niet alleen om de muziekstukken te repeteren, maar zeker ook voor de gezelligheid. En dan hebben we als vastelaovendjvereniging meerdere jaarlijkse activiteiten, waarvoor een grote zaal ín het dorp een must is om de carnavalstraditie in stand te houden. 

Aangezien Beej Bertje als ‘wijkgebouw’ fungeert zou het logisch zijn dat de gemeente dit ook als dusdanige accommodatie behandelt. De zaalhouder is al jaren in gesprek om, net als andere gemeenschapshuizen in Weert, een gepaste bijdrage te ontvangen voor het beschikbaar stellen van de ruimtes. De huidige energieprijzen helpen niet mee om het allemaal betaalbaar te houden. Zonder eigen dorpslokaal komt het bestaan van vastelaovendj op Laar in gevaar.

Marc Heijmans

Marc Heijmans (58), vorst VV de Spoeëkejaegers  

Gelukkig worden de Spoeëkejaegers niet in hun voortbestaan bedreigd. Al vele jaren geleden zag een aantal mensen in het dorp in dat het voor de leefbaarheid in het dorp, essentieel was dat er een zaal met voldoende vierkante meters teruggebouwd zou worden als café en zaal De Smeed gesloopt zouden worden. De gemeente wilde in eerste instantie een veel kleinere zaal bouwen, maar door de vasthoudendheid van de inwoners van Swartbroek is er uiteindelijk een Multi Functionele Accommodatie tot stand gekomen met een school, café, zaal en appartementen. Deze zaal, De Corneel, biedt voldoende ruimte voor alle festiviteiten in het dorp inclusief een druk bezochte prinsenreceptie tijdens de carnaval.  

Gelukkig diende zich vorig jaar ook een nieuwe uitbaatster aan, Sanne Jacobs, die haar schouders eronder gezet heeft en een eetcafé runt. Daarnaast is zij de beheerder van de zaal en samen met haar hebben wij als vereniging goede afspraken kunnen maken over het carnavalsseizoen. Tel daar de aanstormende jeugd bij op, een grote raad van elf en een grote boerenkapel en je hebt alle ingrediënten bij elkaar voor een bruisende vereniging, in een dorp waar de leefbaarheid hoog in het vaandel staat!