Vastelaovendj in Wieërt en omstreken

Met de deur in huis vallen. Dat kan ik tegenwoordig letterlijk doen hier in Weert. De familie Vlecken is na de aankoop van de woning in mei ’22 nu sinds de eerste week van januari ook daadwerkelijk in Weert gesetteld. Het bevalt ons prima! Uiteraard is het voor mijn vrouw en meeverhuizende zoon allemaal nog even wennen. De afstand tot de familie en vrienden in het zuiden is nu een stukje groter dan we gewend waren. Vooral omdat de vorige verhuizing tussen Heerlen en Landgraaf hemelsbreed slechts enkele honderden meters bedroeg. Daarnaast heb ik hier natuurlijk mijn ambt als burgemeester, terwijl mijn vrouw, al dan niet thuiswerkend, toch ook regelmatig op haar werk in Maastricht moet verschijnen. Maar dat wisten we toen we aan deze uitdaging begonnen en daar hebben we ook samen voor gekozen. We zijn in ieder geval hartelijk ontvangen in Weert en dat doet ons goed!

Gelukkig viel de verhuizing in de juiste periode van het jaar als je het mij vraagt. In deze periode van het jaar ben ik namelijk enorm in mijn element. Zoals de meeste lezers waarschijnlijk wel weten ben ik een fervent vastelaovendjvierder. Ik geniet enorm van alle evenementen, hoe klein dan ook, rondom dé vastelaovendj. Op dit moment mag ik samen met het college bezoeken afleggen aan de bonte avonden in onze gemeente. Dat vind ik heerlijk om te doen. Ik geniet van de goed gevonden lokale humor. En hoewel dat we als gemeente of als collegebestuur natuurlijk regelmatig leidend, of lijdend, net hoe je het bekijkt, voorwerp zijn, kan ik er hartelijk om lachen. 

Ik wil via deze weg een enorme chapeau geven voor de kwaliteit van de avonden die ik tot nu toe heb gezien! Werkelijk fantastisch! Een groot compliment voor alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten. Daarbij denk ik niet alleen aan de acteurs, maar ook aan de vele mensen die nodig zijn achter de coulissen voor de bouw van de decors, het bedienen van licht en geluid, de schmink, de kleding, etc! Ook dat alles bindt de gemeenschap die Weert vormt. 

Volgend jaar wordt de vastelaovendj in Weert extra speciaal. We starten binnenkort namelijk met de voorbereidingen voor de Närrische Europäïsche Gemeinschaft 2024. De NEG is de koepelorganisatie voor carnavalisten op Europees niveau. Het is een samensmelting van de in Europa gevestigde nationale verenigingen die de carnavalstraditie in stand houden. Nederland en in het bijzonder Limburg wordt hier vertegenwoordigd door de SLV en de BCL. 

De NEG zorgt onder andere voor uitwisseling en documentatie van informatie over carnavalsgebruiken en legt grensoverschrijdende contacten tussen carnavalisten in Europa. Ieder jaar wordt één stad tot Närrische cultuurstad verkozen. Weert wordt daarmee de eerste Nederlandse Närrische cultuurstad en dat gaan we natuurlijk uitgebreid en goed voorbereid vieren! 

Voor nu zeg ik, Vastelaovendj Same! 

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.