Van supermarktmanager naar leraar

Als kleine jongen keek hij graag mee met zijn klussende vader. Studeren was niets voor Bas Verspeek. Al jong ging hij daarom aan de slag met een krantenwijk en later als vakkenvuller bij Jan Linders. Toen had hij niet voor mogelijk gehouden dat hij nu, op zijn 43e, voor de klas zou staan. En zou werken met leerlingen die, net zoals hijzelf, liever praktisch bezig zijn in plaats van met hun neus in de boeken zitten.

Jan Linders gaf de basis voor verdere ontwikkeling

Bas gaat na de basisschool naar de Wertha Onderwijsgemeenschap (Biologische school). Maar in plaats van studeren, hield hij zich liever bezig met het demonteren van zijn brommer. Een beroepsopleiding als timmerman bij het ROC in Eindhoven leek een logische stap. Toch kostte het behalen van zijn diploma de nodige energie. “Inmiddels werkte ik met heel veel plezier bij Jan Linders op de Maaspoort in Weert. Ik keek er echt naar uit, iedere keer als ik naar het werk kon gaan. We hadden een leuk team, ik maakte veel vrienden en ik voelde me er op mijn gemak. Toen ik het ROC had afgerond wilde ik de techniek in, alleen wist ik nog niet goed wat. Toen Jan Linders mij een baan aanbood, nam ik die met beide handen aan. Ik begon als hulpkracht, daarna werd ik verkoopmedewerker en al snel groeide ik door naar 1e verkoper.”

“Ik vond het heerlijk om een vol magazijn weg te werken en ervoor te zorgen dat alles netjes in de winkel stond”

Bas werkte veel en had een aardige cent te besteden. “Ik ging veel op stap en had een mooie Opel Kadett. Eigenlijk kon ik doen wat ik wilde. Toch wist ik dat het straks anders zou moeten.” Via Jan Linders volgde Bas aanvullende opleidingen, want ambities had hij zeker. Zo haalde hij zijn
mbo-niveau 3 en 4, zodat hij diverse functies bij de supermarkt kon doorlopen, uiteindelijk tot assistent-supermarktmanager.

Huisje, boompje, beestje

Bas leert Anja kennen en samen maken ze plannen voor een eigen huis en een gezin. Die toekomstplannen stimuleren Bas om zich verder te ontwikkelen en een hbo-opleiding lonkt. Maar planmatig als Bas is, wilde hij eerst de verbouwing van het huis klaar hebben en zijn gezin compleet met dochter Sem en zoon Daan. Daarna begon Bas aan zijn hbo-opleiding. “Ik heb er 5 jaar over gedaan, maar ik wilde heel graag de stap naar supermarktmanager maken. Net voor afronding van mijn HBO kreeg ik die kans en mocht ik mijn eigen winkel runnen in Melick.” Het was een pittige eindsprint, maar in februari 2023 haalt Bas zijn hbo-diploma. “Ik vond het geweldig om supermarktmanager te zijn en dacht echt, dit blijf ik doen.”

Keuze vanuit je gevoel

“Na een half jaar ging Jan Linders over naar Albert Heijn en mede daardoor kwam de twijfel. Met de verandering van het concept moest ik uit mijn vertrouwde cirkel stappen. Er was meer dat ik leuk vond, zoals techniek en het werken met jeugd. Ik heb toen bij verschillende bedrijven en scholen meegelopen, maar helaas vond ik niet helemaal wat ik zocht. Tot een vriendin van Anja belde over een vacature bij Praktijkonderwijs in Roermond. Zonder al te veel verwachtingen reed ik op een woensdagochtend naar Roermond. Uiteindelijk ging ik met kippenvel naar huis. Ik had meegelopen met een klas in de techniekhal en vond het helemaal fantastisch. De gesprekken die ik voerde met die jongens en ze begeleiden bij hun werk vond ik enorm leuk om te doen. Ik wist dat ik iets voor deze jeugd kon betekenen.” Dus ging Bas de sollicitatieprocedure in. “Uiteindelijk kwam het telefoontje dat de job voor mij was. De keuze voor deze baan heb ik echt vanuit mijn gevoel gemaakt.”

Als je echt iets wilt, kun je het ook

Sinds augustus 2023 is Bas leraar techniek en detailhandel en bezig met het behalen van zijn lesbevoegdheid. De werkdruk is nu anders verdeeld, geeft Bas aan: “Als supermarktmanager kreeg je vaak in het weekend of ‘s avonds nog telefoontjes, afschakelen is dan lastig. Nu zit de werkdruk tijdens de les, ook omdat ik niet alles weet en didactisch nog moet groeien. Ik probeer om leerlingen goed te leren kennen en een band op te bouwen. Wij helpen leerlingen onderzoeken waar hun talenten liggen. Om daar een bijdrage aan te leveren, vind ik geweldig. Ik vond het altijd super spannend om voor een groep te staan, nu doe ik het dagelijks, dat is echt een overwinning. Als je echt iets wilt, dan kun je het ook. En dat probeer ik de leerlingen ook mee te geven.”