Van moerasdorp tot wereldstad

Van Fatima naar Maastricht en van Denemarken naar Singapore. Weertenaar Sander Laugs (36) vertrok na zijn studie naar het buitenland, ontmoette zijn Maleisische vrouw, kreeg twee zonen en maakte carrière in de financiële wereld. Na tien jaar Singapore gooit het jonge gezin het roer nu om. “Het is tijd voor verandering”, zegt Sander zelf, “het leven hoort niet stil te staan.”

Smeltkroes van nationaliteiten Hij was net bezig met het online lezen van The Guardian. Door Sander gekwalificeerd als ‘een Britse kwaliteitskrant’. Met een big smile vertelt hij er wel eerlijk bij dat hij begint met het voetbalgedeelte… In Weert ging hij op Fatima naar de basisschool en vervolgens naar de middelbare school op het Bisschoppelijk College. Na zijn studie European Studies aan de Universiteit van Maastricht vertrok hij naar Kopenhagen waar hij ging werken voor Saxo Bank, een Deense beleggingsbank. Sander vertelt hoe dat was: “Het was een prachtige tijd daar. Denemarken was mijn eerste buitenlandse ervaring en ik werkte bij een innovatieve, ambitieuze Deense firma. Door Saxo Bank ben ik na anderhalf jaar Scandinavië naar Singapore verhuisd. Tussendoor heb ik ook nog twee jaar voor een firma uit Abu Dhabi gewerkt; ik vond het erg leuk vaker in die regio te zijn. Uiteindelijk ben ik in Singapore blijven plakken. Ik woon hier samen met mijn vrouw Vincy en onze twee zonen, Hugo en Victor. Singapore is fantastisch vanwege het weer, de prachtige regio Zuidoost-Azië en het lekkere eten. Verder kan je in Singapore de hele wereld ontmoeten; alle nationaliteiten zijn hier.”

Sander en Vicky op hun trouwdag in Raffles Hotel in Singapore.

Altijd iets nieuws Singapore is gelegen in het zuidoosten van Azië. Het ligt verdeeld over 63 eilanden tussen Maleisië en Indonesië. De stad Singapore beslaat het grootste deel van het gelijknamige hoofdeiland. Eigenlijk is er sprake van een stadstaat, want buiten de stad Singapore zijn er geen andere dorpen of steden. Singapore telt ruim vijf miljoen inwoners, wat neerkomt op bijna achtduizend inwoners per vierkante kilometer. De bevolkingsdichtheid is daarmee bijna twintig keer zo hoog dan in Nederland. Singapore ligt op ongeveer dertien uur vliegen van Nederland. Sander: “Doordat deze stad zich in 60 jaar zo snel ontwikkeld heeft, van zeg maar een moerasdorp tot een absolute wereldstad, is het een stad waar mensen gewend zijn aan snelle veranderingen. Dus er is hier altijd de zoektocht naar iets nieuws. Soms zit ik in een geweldig restaurantje of barretje waar het een maand geleden superdruk was en dan in één keer is men dat al moe. Dat is toch heel wat anders dan de traditionele stamkroegen in Nederland waar vaak decennialang juist helemaal niks verandert.”

Met vrienden in de Hollandse Club Singapore
Lokaal biertje in Sanders favoriete bar Tadioto in zijn favoriete stad Hanoi- Vietnam.

Aantrekkelijk voor expats Singapore is een land met een hoog welvaartsniveau als gevolg van een bloeiende en alsmaar groeiende economie. Zo is de haven van Singapore inmiddels één van de grootste havens ter wereld en behoort de Beurs van Singapore tot de meest invloedrijke uit de regio. Dankzij vrij strenge regelgeving is Singapore ook een veilige stad om in te wonen en te werken. De verhalen van de hoge boetes zijn niet overdreven. Zo kan een peuk op straat gooien, het fietsen op een voetpad of het eten in een metro je op honderden euro’s boete komen te staan. Vuil op straat gooien is ‘not done’ waardoor Singapore waarschijnlijk de schoonste stad van Azië is.

Het veilige en schone gevoel dat Singapore geeft, heeft natuurlijk ook aantrekkingskracht op toeristen en expats. Onder werknemers van grote multinationals staat Singapore erg hoog op het verlanglijstje van mogelijke bestemmingen om in het buitenland te gaan werken. Er werken duizenden expats uit een groot aantal landen, waaronder Nederland. Sander is één van hen: “Ik werk al vier jaar bij Bordier & Cie, een Zwitserse private bank, maar dus vanuit het kantoor Singapore. We zijn een bank die al sinds 1844 (al 175 jaar dus!) eigendom is van de Bordier-familie uit Genève. We dragen zorg voor een specifieke groep klanten die vaak ook al generaties lang klant zijn bij ons. Ik ben verantwoordelijk voor de Business Development in Azië voor deze bank.” Wat is het allerleukste aan je werk? Sander vertelt enthousiast: “Het feit dat we altijd lange termijn kunnen denken. We proberen onze klanten niet iets snel te verkopen. Integendeel, we proberen met onze klanten mee te denken en hen te assisteren met niet alleen financiële zaken, maar vaak ook met familiegerelateerde zaken. Het is een mooie baan.”

Maar zoals alles heeft ook deze mooie job een keerzijde, geeft Sander eerlijk toe; “Ik reis veel voor het werk en Azië is groot. Dat betekent dat ik toch best veel van huis ben, waardoor ik ons gezinnetje ook vaak alleen moet laten. Doordat het werk best intens is, kom ik vaak moe thuis. Maar ja, ik wil echt niet klagen hoor. Het is een voorrecht om te mogen reizen voor het werk. Van nature ben ik een optimist en geniet van kleine dingen. Ik zie weinig problemen maar vooral veel kansen en uitdagingen.”

Praat eens met je buurman Terwijl we aan de praat zijn over de vele vliegreizen voor zijn werk herinnert Sander zich een voorval dat hem altijd is bijgebleven. “Ik zat eens in een vliegtuig tussen Abu Dhabi en Singapore en per toeval raakte ik aan de praat met mijn buurman. We spraken eerst in het Engels maar hoorden aan de accenten dat het een Nederlands accent was. Bleek de beste man uit Nederweert te komen en dat we best veel gelijkenissen hadden. Erg bijzonder! Ik denk soms dat we te veel op onze telefoon bezig zijn en te weinig met elkaar praten. Ik sta er vaak versteld van wanneer je met anderen praat, hoe verschillend levens kunnen zijn. Fascinerend; echt iedereen heeft een verhaal.”

Tijd voor een verandering Na tien jaar Singapore is het tijd voor een nieuwe stap. Sander en Vincy hebben onlangs besloten om Singapore te verlaten. Sander vertelt: “We gaan naar Nederland verhuizen met ons jonge gezin en dat is een hele opgave. Daarna zullen we gaan zien hoe alles zich gaat ontwikkelen. Ik ga werken bij Crypto2Cash in Woerden, een uitdaging waar ik heel veel zin in heb. Ik heb bij brokers en bij een private bank gewerkt, maar ben enorm gefascineerd door de wereld van cryptovaluta. Crypto2Cash bouwt een brug tussen de oude en de nieuwe financiële wereld, door eenvoudig cryptos weer terug te kunnen storten naar de gewenste valuta van de klant (bijvoorbeeld Euro). Dat is tot op heden nog zeer lastig en wij gaan dat makkelijk maken voor ons wereldwijde klantenbestand.

Singapore als tussenstop We zijn nieuwsgierig hoe Sander terugkijkt op zijn tijd in Singapore. Sander: “Singapore is een prachtstad die ik altijd dankbaar zal zijn. Ik heb hier een mooie tijd gehad, mijn vrouw hier ontmoet, onze kinderen zijn hier geboren en ik heb veel vrienden gemaakt. Wat ook een voordeel is; vanaf hier vlieg je een uurtje en je bent in Indonesië, Maleisië of Thailand; met al het moois dat die landen te bieden hebben.” Veel reizigers richting de Indonesische eilanden en Australië maken in Singapore een tussenstop. Deze stopover gebruiken ze om Singapore te verkennen of om omliggende landen te ontdekken. Sander adviseert om zeker een keer Vietnam te bezoeken. Daar is hij heel enthousiast over: “Ik ben er heel vaak geweest en ben keer op keer gefascineerd door het land, de mensen, het eten en de natuur. Ik zou iedereen aanraden die in de mogelijkheid is; bezoek Vietnam. Daar krijg je zeker geen spijt van.

Beste chinees zit toch in Weert Tot slot de vraag aan Sander of hij nog een boodschap heeft voor de lezers van Weert Magazine? Sander lacht en zegt vastberaden: “ Ik heb een hele fijne jeugd gehad in Weert en mijn ouderlijk huis is nog altijd daar. Ik ga graag met mijn supervader naar de binnenstad om samen een biertje te drinken en ook om lekker te eten bij Restaurant Azië; nog steeds een van de beste Chinese restaurants waar ik ooit geweest ben. Wanneer je wat ouder wordt en zeker wanneer je kinderen krijgt, realiseer je je nog meer dat een stad als Weert een geweldige stad is om te wonen.”