Van Mars of Venus?

Weert Magazine met als thema ‘vrouw’. En dan vragen ze uitgerekend uw mannelijke Weerter burgemeester om daar een column voor te schrijven…  Ik heb het er dus maar eens met mijn echtgenote, Wilma, over gehad. 

Samen, dat dan weer wel…, kwamen we al snel tot de conclusie dat er de afgelopen jaren veel is veranderd als het gaat over mannen en vrouwen in de gemeentelijke politiek. 

Tegenwoordig is het heel normaal dat de politieke wereld een gemengde wereld is. Maar tot enkele jaren geleden was dat helemaal niet zo. Ik heb het even nagezocht, maar wist u dat de gemeente Weert pas in 1991 de eerste vrouwelijke burgemeester kreeg? Mevrouw Loekie van Maaren – van Balen kwam hier in een mannenbastion binnen. Zij kreeg in 1995 pas ‘ondersteuning’ van de eerste vrouwelijke wethouder mevrouw Marleen Gresnigt – Ramaekers. 

Inmiddels, anno 2023, zijn de rollen, kijkend naar ons gemeentebestuur, enigszins omgedraaid. Ik heb waarnemend burgemeester mevrouw Ina Leppink – Schuitema opgevolgd en zit nu samen met de vrouwelijke wethouders Michèle Ferrière, Suzanne Winters, Lizbeth Steinbach en Wendy van Eijk in het college. Samen met wethouder Martijn van den Heuvel moet ik zorgen voor de mannelijke balans. 

Kijkende naar onze gemeenteraad zien we daar weer een net wat andere verhouding. Net iets minder dan de helft van het aantal raadsleden is vrouwelijk. Kijk ik dan naar het aantal vrouwelijke fractievoorzitters, dan valt dat met twee vrouwen tegen zes mannen wel wat uit verhouding. 

Maar maakt dat wat uit? De verhouding man-vrouw? NEE zeg ik direct in hoofdletters. Het gaat om professionaliteit, kunde en het beste willen doen voor de gemeente Weert. En dat willen we allemaal. Daarnaast brengt ieder van ons veel (verschillende) ervaring mee vanuit vorige functies. 

Dat brengt me terug tot het begin van deze column. Ik vraag me namelijk oprecht af waarom het eigenlijk zo lang heeft moeten duren voordat er een mix van mannen en vrouwen in de gemeentelijke politiek is gekomen. Al blijft de ‘mix’ een onderwerp om over te discussiëren. Ik heb namelijk even nagezocht dat van de 316 burgemeesters in Nederland, er maar liefst 221 van het mannelijke geslacht zijn en 95 van het vrouwelijke geslacht… 

Opvallend is dat de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke burgemeesters in Limburg totaal anders is. Hier hebben vrouwelijke burgemeesters de overhand. Daarom geef ik nu graag het stokje voor de volgende column weer over aan mijn vrouwelijke collega van Nederweert.

Raymond Vlecken
burgemeester Weert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.