Van Engelen Tandprothetiek bestaat 12½ jaar

Groei in kwaliteit en innovatie belangrijker dan groei in omvang

Terwijl een van de februari-stormen om hun prachtige huis in het buitengebied raast, spreken Joep en Laura van Engelen binnen vol passie over hun bedrijf en hun team. Maar ook met trots over hun twee kinderen, Louis (2) en Emmy (1). Deze maand vieren Joep en Laura het 12½-jarig bestaan van hun bedrijf Van Engelen Tandprothetiek. Een periode waar ze vol trots, maar ook met een traan, op terugkijken.

Op advies van moeder

Joep (39) kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Als zoon van een tandtechnicus en tandprotheticus kwam hij al vroeg in aanraking met tanden, kronen, gebitsprotheses en alle techniek die daarbij komt kijken. Vader Jan werkte als tandtechnicus jarenlang in Weert. Toen Joep 14 was verhuisde het bedrijf van zijn vader naar Maarheeze. Daar werd aan huis een tandtechnisch laboratorium gemaakt. En zo werkte vader Jan voor veel tandartsen in de regio. Een tandtechnicus vervaardigt wat een tandprotheticus of tandarts bij een patiënt aanmeet.

Toch koos Joep niet direct voor dezelfde richting als zijn vader, maar ging voor een stage bij de KMS. Al snel kwam hij daarvan terug en begon aan de opleiding tandtechniek. Deze duurde vier jaar, werken en leren in het bedrijf van zijn vader. Daarna volgden twee specialisatiejaren tandtechniek. Na één jaar pauze besloot Joep de vierjarige Hbo-opleiding Tandprothetiek te gaan volgen. Zijn moeder had hem geadviseerd om tandprotheticus te worden en niet te gaan werken als tandtechnicus. (Een tandtechnicus handelt in opdracht van een tandprotheticus of tandarts. Hij maakt en repareert een kunstgebit, kroon of brugwerk. Maar mag NIET in de mond werken. Een tandprotheticus is speciaal opgeleid in het aanmeten én maken van een kunstgebit, frame of plaatje.) Op die manier zou Joep niet – zoals zijn vader – afhankelijk zijn van opdrachten van tandartsen, maar konden patiënten zich rechtstreeks tot hem wenden. Zijn moeder stierf in 2007, kort voor Joep aan zijn studie Tandprothetiek begon.

Eigen bedrijf, eigen visie

Joep startte in 2009 ‘Van Engelen Tandprothetiek’, een bedrijf dat in de jaren daarna gestaag groeide, met meer patiënten en meer medewerkers. Door de groei waren zijn laboratorium en de praktijk niet bij elkaar. Dat was niet zoals Joep en Laura het wilden. Om alles onder een dak te hebben kocht Joep in 2017 een pand aan de Kerkstraat in Weert dat maandenlang verbouwd werd tot een eigentijdse praktijk met een groot en modern laboratorium. Laura (32) is praktijkmanager en zorgt voor alles op de achtergrond. Van marketing tot personeelszaken, van contacten met de verzekeraars tot de inkoop van materialen en vooral het bewaken van de gang van zaken in de praktijk. “We hebben een eigen filosofie. We willen openheid, zowel in onze communicatie als in onze werkwijze. In de praktijk is veel gebruik gemaakt van glas zodat de patiënten zicht hebben op het werk in het lab. Een sfeer van een ‘open keuken’. Mensen kunnen met hun vragen zo bij ons binnenlopen en krijgen altijd gratis een adviesgesprek. Maar ook voor reparaties aan hun gebitsprothese kunnen patiënten altijd terecht. Vaak kunnen die al direct gerepareerd worden. Voor de patiënten is er dan koffie. We creëren bewust een gemoedelijke sfeer zodat mensen zich op hun gemak voelen. Je merkt dat veel patiënten nare ervaringen hebben met mondzorg en bang zijn voor een behandeling. Dat is bij ons absoluut niet nodig, want de behandelingen van onze mensen doen geen pijn. Wij boren niet, snijden niet en trekken niet, dus het is pijnvrij.”

Inmiddels is Van Engelen de enige tandprotheticus in de regio. Joep: “Dat komt omdat enkele collega’s met pensioen zijn gegaan en hun praktijk niet werd voortgezet. We krijgen patiënten uit een grote regio.” Het bedrijf van Joep en Laura heeft ook vestigingen in Roermond en Maarheeze. Daar is Joep als specialist een dag per week aanwezig. De vervaardiging van gebitsprotheses (kunstgebitten) gebeurt in het laboratorium in Weert. Om de groei aan te kunnen, zijn er in Weert inmiddels twee tandprothetici in opleiding begonnen. Zij zijn vier dagen per week werkzaam en gaan nog een dag per week naar school. Onder begeleiding van Joep verrichten zij de toegestane handelingen. Verder is er een implantoloog in de praktijk, werkt er al twee jaar een vrijgevestigd mondhygiëniste (Cindy van den Kerkhof, Mondzorg praktijk Weert) en natuurlijk is er een goede assistente en zijn er nog technici die de gebitsprotheses vervaardigen.

Enorme klap

Ook vader Jan werkte in de praktijk van Joep en Laura. Als zeer ervaren technicus was hij een belangrijke man in het bedrijf. Joep: “Het was fijn om met ‘ons pap’ te werken. Hij was vakkundig, ik heb zoveel van hem geleerd. Ook konden we veel aan hem overlaten. Maar helaas mocht dat niet lang duren. Totaal onverwacht stierf hij op 2 januari 2020 aan een hartstilstand. Dat was een enorme klap, voor ons, maar ook voor onze medewerkers en het bedrijf.”
Maar hoe lastig ook, we moesten door. Laura: “En twee maanden later kwam corona. De lockdown betekende ook voor ons dat we grotendeels dicht moesten en zaten we maanden thuis. Toen was er ook tijd om bezig te zijn met vooruitgang in de praktijk.” Joep vult aan: “In ons vak gaan de ontwikkelingen op technisch vlak best snel. Daarom moeten wij ook verplicht bijscholen om gecertificeerd te blijven. In die periode kwamen er geavanceerde 3d-printers op de markt waarmee afdruklepels en gebitsprotheses geprint kunnen worden. Een prachtige techniek. Waar voorheen een technicus aan de hand van afdrukken een gebit maakte, scannen we de afdruk en maken we daarop een ontwerp dat we kunnen printen. Daardoor kunnen we sneller werken en leveren. Waar medewerkers om 17.00 uur stoppen kan de printer in de avond- en nachtelijke uren doorwerken. Dat levert tijdwinst op. De voorbereiding, het aanmeten en maken van afdrukken blijven handwerk, net als het afwerken. Het voordeel voor de patiënt is dat er minder afspraken hoeven te zijn. Onlangs hebben we de tweede printer aangeschaft die we volop inzetten, voor de praktijk in Weert, maar uiteraard ook voor Maarheeze en Roermond.”

Openheid

Laura en Joep benoemen ook de openheid en eerlijkheid die ze hoog in hun vaandel hebben. “Er is onder patiënten vaak onduidelijkheid wat een behandeling of prothese kost. Wij willen dat niet. Bij onze balie ligt een overzicht van de tarieven die wij met de verzekeraars hebben afgesproken. Dié tarieven hanteren wij en een patiënt weet dan welk deel een verzekeraar betaalt en wat zijn eigen bijdrage is. Wat we ook heel belangrijk vinden, is tijd maken voor een patiënt. Je bent met mensen bezig die met een probleem bij ons komen. Wij plannen daarom meer tijd per afspraak in dan collega’s. Mensen moeten hun verhaal kwijt kunnen en niet het gevoel krijgen dat het haastwerk is.” Laura: “Ik werkte voorheen in de zorg en daar heb ik kunnen zien dat aandacht voor een patiënt belangrijk is. Bij ons zijn mensen geen nummer maar krijgt iedereen persoonlijke aandacht. Dat geldt ook voor mensen met vragen. Iedereen kan gewoon bij ons binnenlopen met vragen. Mocht er een adviesgesprek met Joep nodig zijn, dan plannen we dat gewoon in. Gratis. En dat is zeker niet overal. Want ook mensen die om wat voor reden dan ook minder te besteden hebben, willen wij helpen.”

Belang van goed gebit

Joep: “Een goed gebit is superbelangrijk. Voor ieders gezondheid maar ook voor de persoonlijke uitstraling. En dat kan soms gevoelig liggen. Ik krijg heel veel probleemgevallen in de stoel. Mensen die hun gebit verwaarloosd hebben door slechte voedingspatronen, maar ook door drank-, rook- of drugsverslavingen. Tanden hebben daar heel veel van te lijden. In de meeste gevallen kunnen we met een kunstgebit of een gedeeltelijke prothese veel voor de mensen betekenen. Het is ook belangrijk dat het kunstgebit esthetisch past bij iemands gezicht en ook een natuurlijke kleur krijgt zodat het vertrouwt oogt. Na de behandelingen zijn de mensen vaak erg blij en hebben meer zelfvertrouwen. Je krijgt prachtige reacties, zoals ‘nu durf ik weer te lachen’ of zoals onlangs iemand zei: ‘en nou kan ik gaan solliciteren’. Ook als team krijgen we regelmatig bloemen of cadeautjes als dank. Het is zo mooi om mensen weer blij te maken. Daar gaan we nog zeker de volgende 12½ jaar voor.”

Geopend: maandag t/m vrijdag voor reparaties en info.
Behandelingen op afspraak

(0495) 592 622 | www.eengoedgebit.nl


Weert, Kerkstraat 38a
Maarheeze, Smits van Oyenlaan 2a
Roermond, Zwartbroekstraat 3